Kristel en Pam van de Koekfabriek halen het beste uit hun koekenbakkertjes naar boven

Door Annemijn Heijstek 16 februari 2018

In de Koekfabriek aan de Ginnekenmarkt bakken mensen met een verstandelijke beperking ambachtelijke koekjes. Kristel de Krijger en Pam Brinkman, die de leiding hebben over de Koekfabriek in Breda, vertellen vol trots over de koekenbakkers, zoals de werknemers ook wel worden genoemd. “Je doet het echt voor de mensen. Rijk word je hier niet van.”

Zo’n drie jaar geleden werd de eerste Koekfabriek in Utrecht geopend. Vanwege het grote succes werd begin juli de Koekfabriek in Breda geopend. Het grote geheim zit ‘m volgens Kristel in het feit dat er twee losstaande bedrijven achter de Koekfabriek zitten. De Koekfabriek werkt altijd samen met een lokale zorgpartner.

In Breda is dat Op Eigen Wijze. “Veel zorgorganisaties denken goh, laten we iets met horeca gaan doen, dat is leuk voor onze cliënten,” vertelt Kristel. “Maar een zorgorganisatie heeft nou eenmaal niet veel verstand van horeca en dus worden er vaak verkeerde keuzes gemaakt met betrekking tot locatie, uitstraling en bediening. Dan draai je alleen maar verlies en moet er ontzettend veel subsidiegeld bij.” In Breda regelt Op Eigen Wijze alles met betrekking tot de zorg, terwijl Kristel, Pam en hun koekenbakkertjes zich om de koeken bekommeren. En dit blijkt een uitstekende match.

de Koekfabriek
Foto: indebuurt Breda

Anders dan de meeste dagbestedingen, draait de Koekfabriek niet op subsidies van de overheid en de gemeente. Simpel gezegd moet er gewoon heel veel koek verkocht worden om de zaak draaiende te houden. Maar daarmee verzekeren ze wel in hun eigen bestaansrecht in tijden waarin hard wordt bezuinigd op de zorg. “We zijn niet afhankelijk van zorgpotjes, omdat we een goedlopend product hebben wat ook nog eens heel erg lekker is. Het de bedoeling dat we in Breda een eigen lokaal netwerk creëren, die we kunnen voorzien van koek. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat we een bedrag onder aan de streep overhouden zodat we dat bedrag weer kunnen terug investeren in de zorg.

de Koekfabriek
Foto: Facebookpagina van de Koekfabriek

Sociaal ondernemerschap

Het sociale ondernemerschap is voor de Koekfabriek erg belangrijk. Mensen helpen, dat is waar het om draait. “Iedereen wil het idee hebben dat je er toe doet. Dat je iets zinvols doet en dat mensen blij zijn met je”, vertelt Kristel. “Als je mensen de kans geeft om bij ons te werken, dan moet je zoeken naar wat ze kunnen en niet naar wat ze níet kunnen. Die beperking, die weten we wel. Maar wat kunnen ze heel goed? Dat proberen we naar boven te brengen.”

Niet alleen mensen met een beperking krijgen de kans om een plekje in de maatschappij te verwerven, ook anderen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt wordt deze kans geboden. Bijvoorbeeld aan psychiatrische patiënten die in de maatschappij willen re-integreren. Of aan statushouders, mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en de taal vaardig willen worden. “Voor dat soort mensen kan het een opstapje zijn. Voor statushouders die graag Nederlands willen oefenen en contacten willen leggen. En bijvoorbeeld een bakker die in de WW zit en die je als het ware van de bank afhaalt. We kunnen ook wel andere bakkers krijgen, maar we willen juist díe mensen helpen. En dat is soms best moeilijk. Maar we proberen op alle mogelijke manieren mensen weer een kans op de arbeidsmarkt te gunnen.”

de Koekfabriek
Foto: indebuurt Breda

Daarnaast kiest de Koekfabriek met zorg haar partners uit. De lampen in de zaak en de thee komen uit een sociale werkplaats, ze schenken Bredase koffie, er zijn sapjes die worden gemaakt van lelijk fruit en er wordt Earth Water verkocht, waarmee ze waterprojecten in derdewereldlanden steunen. “Zelfs de naamstickertjes op de zakjes met koekjes komen uit een sociale werkplaats”, vertelt Pam. “Op alle mogelijke manieren proberen we relevante samenwerkingen aan te gaan en anderen te steunen. Daarnaast vinden we duurzaamheid erg belangrijk. Alles bij elkaar staat het als een huis.”

Werken met plezier

Wat de dames het allerleukste aan hun werk bij de Koekfabriek vinden? Volgens Pam is dat het plezier van de koekenbakkertjes. “Ik ben hier altijd als eerst, samen met de bakker. Dan komen onze koekenbakkers helemaal vrolijk binnen en hebben ze echt zin om te werken. Als ze weggaan zijn ze nog steeds vrolijk en hebben ze weer zin om de volgende dag te komen werken. Hoe bijzonder is het dat je dat iedere dag mag meemaken, dat mensen met zoveel plezier hier naartoe komen om koekjes te bakken.”

de Koekfabriek
Foto: indebuurt Breda

Kristel beaamt dat en benadrukt daarnaast de groei van de cliënten. “In de Koekfabriek in Arnhem kwam een statushouder als een schuchter vogeltje binnen. Door het werk is hij helemaal opgebloeid, maakt hij continu grapjes en heeft hij een leuke baan gevonden in een restaurant. Op z’n vrije dag zit ‘ie nog steeds in de Koekfabriek, dan spreekt hij af met mensen. Dan wordt zo’n Koekfabriek een soort buurthuis. Die mensen komen uit een verschrikkelijke situatie en hebben moeite om weer een plek te vinden die als thuis voelt. En de Koekfabriek wordt dan een soort thuis, hoe fijn is dat. Persoonlijke groei in alle opzichten is gewoon heel mooi om te zien. En dat kun je hier heel duidelijk zien bij mensen, dat is heel tof.”

de Koekfabriek
Foto: indebuurt Breda

Toekomst

In de toekomst willen ze dan ook nog meer mensen een plekje in de maatschappij geven. Dit hopen ze te bereiken door de Koekfabriek uit te zetten naar andere steden. Volgens Kristel een haalbaar doel. “De vraag is er echt wel. Naar werkplekken, maar natuurlijk ook naar koekjes. 80 jaar geleden dronken we al koffie met een koekje erbij, en dat zal de komende 80 jaar niet veranderen. We geloven er écht in. Het blijft een continue zoektocht naar een balans waar aan de ene kant een hoge productie is om jezelf staande te houden, en er daarnaast voor te zorgen dat iedereen zo zinvol en uitdagend mogelijk bezig is.”

Ondernemer uitgelicht

Ken of ben jij een Bredase ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten!

De Koekfabriek Breda bakkers

Nu gesloten11:00 - 16:00

Ginnekenmarkt 4, Breda

Bekijk meer:bakkers