Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder: meneer Van der Heijden (82) geeft nog iedere week judoles

Aangeboden door Zorg voor elkaar Breda 28 december 2018

Het is bijna niet te geloven: meneer Van der Heijden geeft nog twintig uur per week judoles. Ter vergelijking: een fulltime leerkracht in het middelbaar onderwijs heeft ook twintig lesuren. Hij doet het met veel plezier. Behalve op vrijdag is hij elke avond op de judomat te vinden.

“Ik heb wel wat in moeten leveren”, vertelt meneer Van der Heijden. “Mijn spierkracht en soepelheid zijn wat afgenomen. Ook til ik geen zware mensen meer op. Maar kinderen zijn geen probleem. Ik werk al heel mijn leven in dit vak. Na het CIOS ben ik meteen gaan werken op de Levensschool. Daar zaten de drop-outs. Kinderen die gestopt zijn met school. Een hele uitdaging, maar ik vond het heerlijk om te doen. Ik klom op tot directeur maar dat was niets voor mij. Laat mij maar lesgeven. In die tijd leerde ik mijn vrouw kennen en samen startten we een sportschool. Helaas is mijn vrouw er niet meer. Maar de sportschool bestaat nog!”

Hij kan veel leuke verhalen vertellen over wat hij heeft meegemaakt. Zo werd hij eens benaderd door een groep bakkers. Of hij, voordat hun werk begon, judoles wilde geven. ’s Nachts, van 03.00 tot 04.00 uur. Hij deed het. Meneer van der Heijden is sowieso een heel actieve man. Hij zorgt ook nog voor een grote hond, vogels, woestijnratjes en konijnen.

Het geheim van ouder worden

Zijn geheim? “Dat ik nog zo fit ben is een geluk. Maar, ik wérk er ook aan. Elke ochtend als ik wakker wordt, doe ik mijn oefeningen. Ik loop veel met de hond en verzorg mijn dieren. Ik ben ervan overtuigd dat regelmaat helpt. Ik ga naar bed, sta op en eet op dezelfde tijden. De judolessen vind ik nog altijd heel leuk om te doen. Je komt er ook door onder de mensen. Dat houd je jong.”

Wij kunnen alleen maar zeggen: ga zo door!

Zorg voor elkaar Breda

Zorg voor elkaar Breda is van de mensen en voor de mensen. Ze staan naast kwetsbare mensen en ondersteunen waar mogelijk. Zorg voor elkaar Breda kijkt vooral naar wat iemand nog wel kan en hoe de omgeving kan helpen als dat nodig is. Zoals bij meneer Van der Heijden. Je ziet wat het met iemand doet als je er nog toe doet, als je belangrijk bent voor je omgeving. Dat geeft veel bevrediging én een goede gezondheid.

Lees ook:

martijn meerwijk

Martijn stapte uit de harde mannenwereld: ‘Ik had geen emoties’

Met fragiele pianomuziek op de achtergrond, kletsen we op het station van Breda met Martijn Meerwijk...
Zorg voor elkaar Breda

Bijzondere vriendschap: Tatiana (35) bezoekt wekelijks Emmy (84)

Emmy is 84 jaar en heeft MS. Haar man is overleden en haar enige dochter woont ver weg. Zelfstandig ...
riksja Breda

Wil je doen: rondrijden op een riksja door Breda

Het is hét vervoersmiddel in Azië, maar als het aan Zorg voor elkaar Breda ligt, bewegen we ons door...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Zorg voor elkaar Breda. Meer over Zorg voor elkaar Breda ontdekken?

Zorg voor elkaar Breda dienstverlening

GeopendHele dag

Nieuwe Prinsenkade 24, Breda

Bekijk meer:dienstverlening

adv.