Ilse is matchmaker: ‘Ik ben de Cupido van de paardenmensen’
Wat doe je als je verlegen bent, het lastig vindt om te daten of gewoon niet de juiste mensen tegenkomt?…
Stellen die door de coronacrisis de verbinding met elkaar zijn verloren, jongeren die kampen met een angststoornis of iemand met een burn-out: Annet Moelands-Aarts en Helmut Moelands helpen wekelijks zo’n 45 Bredanaars in hun praktijk A*H Relatietherapie.
Een koppel dat jou en je partner bijstaat bij relatietherapie, volgens Annet en Helmut is dat in bepaalde gevallen heel waardevol. Helmut: “Het ligt aan het thema van hun problemen. Gaat dit over seksualiteit, dan vinden heterostellen het vaak fijn als zowel een man als vrouw hen helpt.” Annet: “Als therapeut ben je meervoudig partijdig, dat is nét iets anders dan onpartijdig: je steunt niet niemand of één van de twee, maar staat achter allebei.”
Over koppels gesproken, Helmut en Annet zijn op een leuke manier bij elkaar gekomen. “Eigenlijk kennen we elkaar al vanaf onze geboorte”, legt Helmut uit. “Onze ouders waren bevriend, dus dan kom je van jongs af aan bij elkaar over de vloer. Toen we 12 waren, verloren we contact.” Annet vult aan: “We bleven elkaar brieven schrijven, over onder meer discriminatie en hoe we daartegen waren. Uiteindelijk kregen we op ons 25ste weer contact toen ik Helmut belde, op initiatief van onze ouders. Binnen een jaar woonden we samen en daarna werd ik zwanger.”
Annet en Helmut runnen hun praktijk sinds 2004 en deze zit aan de Zicht sinds 2008. Annet vertelt: “We richten ons beiden op koppels, individu’s en jongeren. Ik vanaf 12 jaar, Helmut vanaf 16. Beiden specialiseren we ons sinds een jaar of vijf in relatietherapie, maar al langer ook in bijvoorbeeld depressies en angst.” Het stel merkt op dat corona een grote rol speelt in de gemoedstoestand van mensen. “Ik maak me zorgen over jongeren”, zegt Annet. “Maar ik merk ook dat er meer druk komt op relaties door het vele thuiszitten.”
“We merken dat corona een grote invloed heeft op stellen. Vooral als je nog maar net samen bent, wel samenwoont maar normaal veel zelf de hort op bent, is corona een heel grote verandering. Mijn tip: ga het gesprek met je partner aan en deel je zorgen. Dat lijkt een zwaar gesprek, maar het brengt verlichting”, vertelt Helmut.
Annet deelt een algemenere tip voor stellen: “Als je relatie al een maand of twee in zwaar water zit, elke keer dezelfde ruzies de kop opsteken en jullie het maar niet gefikst krijgen: regel hulp. Je bent niet gek als je in relatietherapie moet, je schakelt gewoon een ander in die een nieuw licht op je relatie schijnt. Als je te laat hulp inschakelt, kan het niet altijd meer verholpen worden.”
“Het mooiste aan het vak is voor mij het feit dat een koppel elkaar hun kwetsbaarheid toont en hier bij mij in de stoel de verbinding weer opzoekt. Dat mensen het beste willen maken van hun relatie, die wilskracht is voor mij speciaal en ontroerend”, aldus Helmut. Annet: “Het blijft zo bijzonder om van zo dichtbij mee te maken hoe een koppel de liefde hervindt, dat is heel intiem.”
Aangeboden door Phase 01 Herstelbegeleiding
In onze gids
Populaire rubrieken