Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anne geeft (aan ons!) zangles: ‘Ik vroeg in de Rituals of ze een plek wisten om te huren’

Door Jennifer da Graça 13 december 2019

Ik, redacteur Jennifer, balanceer op een grote, halve bal in het midden van een studio. Voor me ligt de tekst van ‘To Make You Feel My Love’ op een lessenaar en met m’n hart in de keel probeer ik mee te zingen. Die bal zou zorgen voor een goede ademhaling. Yup, ik heb me zojuist laten overhalen door zangdocente Anne Ermens (31) om een stukje te zingen, terwijl ik hier juist was om háár te interviewen. 

Of je een glansrijke YouTubecarrière ambieert waarin je mensen verblijdt met je zangkunsten, graag wilt doorbreken in de musicalwereld of een lied gaat zingen op iemands bruiloft: Anne staat voor je klaar. “Het is voor mij écht een leuke dag als ik allerlei soorten mensen binnenkrijg. Hoe meer fouten je maakt, hoe beter ik mijn werk kan uitvoeren.”

Een eigen plek

Aan de Odilia van Salmstraat heeft de zangdocente haar eigen plekje. “Meestal vind je me hier op maandag, dinsdag en woensdag. Dan geef ik les. De andere dagen houd ik iets meer open”, vertelt de brunette. En dat is maar goed ook, want ze zit niet stil. “Repetities met mijn band Guilty Treasure, andere repetities met muzikanten. En sinds een maand heb ik een bijbaantje: als actrice bij Prison Escape in de koepelgevangenis.”

Geen netwerk

Dat vinden van een eigen studio was eerst nog wel een struggle. “Ik gaf al bijna tien jaar zangles in Arnhem, waarvan twee jaar met mijn eigen bedrijf. Lange tijd wilde ik graag naar Breda verhuizen en in mei 2019 besloot ik dat te doen. Superleuk, maar ook supereng. Ik had een appartement, maar kende hier niemand. Daardoor vond ik ook geen studio en dat was best een opgave.”

Anne merkte dat ze weinig geduld had: ze wilde maar al te graag dat ze in no time een volle agenda had met een hoop leerlingen. “Het ging me niet snel genoeg in de zomer, maar achteraf besef ik dat zulke dingen tijd nodig hebben. Vooral als je nog geen naamsbekendheid hebt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

View this post on Instagram

Gisteren werd ik gebeld: 'Of ik nog geen 36 uur later een Workshop Zang kon geven want degene die dat oorspronkelijk zou gaan doen was ziek'. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Een paar jaar geleden had ik dat niet gedaan. Want 'Zou ik dan wel genoeg tijd hebben om voor te bereiden en te zorgen dat het perfect is'. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Nu dacht ik: 'Oh, wat tof dat ze me bellen. Dat kan ik wel, leuk!' ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Het fijne is. Dat was geen overmoedig gedachte, maar een realistische! Het was een topavond met de dames van vrouwennetwerk 'VVAO'! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Even in rijm, zodat het een soort slagzin lijkt: 'Na vanavond weten zowel jullie als ik dus, je kan me altijd bellen voor een last-minute-klus!'

A post shared by Anne Ermens (@anneermens) on

Zangles

Terug naar het begin: zangles. Terwijl ik zo goed en zo kwaad als het kan probeer mee te zingen met Anne, merk ik hoe zij me – en dus waarschijnlijk ál haar leerlingen – geruststelt. Ze kijkt hoe ik adem, hoe mijn timing is en kraakt me vooral niet af. “Tijdens een kennismakingsles met een nieuwe leerling bepaal ik het niveau en let ik op muzikaliteit, stem en voordracht. Zo weet ik goed hoe ik de lessen daarna het beste kan invullen. Bij mij zit je goed voor lespakketten of losse lessen. Of geef iemand een cadeaubon voor de feestdagen!”

NextDoor

Anne stelde meerdere eisen aan een werkplek: “Ik zocht een ruimte waar ik elke dag kon werken en herrie mocht maken. Na een tijdje was de nood hoog en vroeg ik het óveral. Kocht ik iets bij de Rituals en zei ik bij het afrekenen: ‘Oh trouwens, ik geef zangles en woon hier net. Ken jij iets wat ik kan huren?’, maar uiteindelijk vond ik iets via de app NextDoor.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Mensenwerk

Na het afronden van het Conservatorium wist Anne wat ze wilde. “Mijn droom was altijd om in musicals te spelen. Tijdens mijn opleiding begon ik met zangles geven en toen realiseerde ik me dat dit veel beter mij me past. Met mensen bezig zijn, direct contact hebben en ze in een halfuur al een sprong vooruit te laten maken. Dat vind ik fantastisch.” Het is natuurlijk niet alleen maar les en workshops geven. “Mijn website maak ik zelf, ik doe natuurlijk ook de administratie en besluit zelf waar ik mezelf promoot. Oh en, ik heb ook een blog.”

Voor iedereen

“Verschillende mensen komen bij mij voor les: zo staat hier wekelijks een jongen van negen jaar voor mijn piano te zingen, maar ook een man van 67 die jarenlang zelf muziekdocent is geweest en werkt aan zijn theaterprogramma. Vanavond geef ik een workshop Zang aan een groep zakenvrouwen, maar regelmatig komt hier ook een meisje langs dat auditie doet voor de musicalopleiding. De variatie is schitterend. Wat ik écht graag wil? Dat over een aantal jaar iedereen weet: voor zangles moet je bij Anne zijn. Dat lijkt me echt tof.”

Lees ook:

Hardwell

Aaahw! Het hondje van Hardwell is superschattig én beroemd op Instagram

Ken je dat? Dat je jouw hond, kat of anders huisdier zó schattig vindt, dat je het liefst alle foto'...
zaal huren in breda

Feestje geven? Hier huur je een zaal in Breda

Ben je binnenkort jarig, zijn je ouders 50 jaar getrouwd of heb je gewoon zin om een feestje te geve...

Verse sushi, vispannen en proeftasjes bij Vistrend: ‘We maken er altijd een feestje van’

Liefhebbers van verse vis en andere lekkernijen weten Vistrend in winkelcentrum Hoge Vucht goed te v...

Meer over Zangles in Breda ontdekken?

Zangles in Breda muziek

Odilia van Salmstraat 25, Breda

Bekijk meer:muziek

adv.