Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nancy runt haar eigen bloemenwinkel: ‘Bloemen kopen is een beleving’

Door Nikki Pommer 14 februari 2020

Haar ouders hadden een eigen tuindersbedrijf, dus de liefde voor natuur werd bij Nancy Machielsen (55) al snel aangewakkerd. Bezig zijn met bloemen begon als een hobby, maar groeide uit tot een eigen bloemenwinkel. Bloembinderij Vergeet Mij Niet is al langer dan vijfentwintig jaar een Bredase speciaalzaak. 

Bijna aan het einde van de Ginnekenweg vinden we de bloemenwinkel van Nancy. De winkel is niet te missen, want de naam hangt groot op de voorgevel. Daarnaast vind je prachtig groen in plantenbakken en accessoires zoals mooie vazen, zijdebloemen, glas- en aardewerk. In de winkel is het mogelijk om voor elke gelegenheid bloemen te kopen, zoals bijvoorbeeld voor een huwelijk of laatste afscheid. Daarnaast stel je ook je eigen boeketten samen. “Momenteel zijn de plukboeketten erg populair”, vertelt Nancy.

Fysieke winkel en webshop

Nancy runt zowel de fysieke winkel als de bijbehorende webshop. “Je ziet die veranderingen plaatsvinden door de jaren heen. Klanten gaan steeds meer online shoppen.” De Ginnekenweg, waar de zaak van Nancy gevestigd is, heeft hier ook mee te maken gehad. “Door de jaren heen is er heel wat veranderd in de winkelstraat. Wij zijn hier als winkel een van de vaste gezichten, daar ben ik trots op.” Ondertussen zijn er weer winkels bijgekomen, waar Nancy alleen maar blij van wordt. “Het Ginneken is wat mij betreft het mooiste plekje van Breda.”

Ondanks dat mensen steeds vaker online shoppen, loopt de fysieke bloemenwinkel nog steeds het best. “Bloemen kopen is een beleving. Je wilt de geur ruiken, decoraties zien en ontdekken welke kleuren matchen”, legt Nancy uit. Dat is voor Nancy dan ook meteen iets wat ze prefereert aan een fysieke winkel: “Als je online een bestelling krijgt, zorg je er natuurlijk voor dat die uitgevoerd wordt. Maar in de winkel kom je met mensen in contact.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

Contact en creativiteit

Dat persoonlijke contact is voor Nancy dan ook precies wat haar werk zo leuk maakt. “Het is zo speciaal om te zien hoe hier peutertjes met hun ouders meekomen voor de eerste keer. Ze krijgen dan een bloemetje mee of staan nog in de winkel te vegen. Heel wat jaren later komen ze hier langs om bloemen te bestellen voor hun bruiloft.”

Bij het maken van alle boeketten komt een hoop creativiteit kijken. “Ik kan door het samenstellen van boeketten mijn creativiteit kwijt. Heerlijk is dat”, zegt Nancy sprankelend. Ze werkt dan ook graag met de seizoenen mee. “Op die manier beleef je bloemen het beste. Wij hebben in het winkelassortiment ook alleen maar de bloemen die van dat seizoen zijn. Binnenkort komen de pioenrozen bijvoorbeeld weer terug.”

Nancy heeft een grote passie voor de natuur. “Met mijn bloemenwinkel kan ik die passie uitdragen. Ik kan mensen laten genieten van de prachtige bloemen die bestaan.” Bloemen zijn volgens Nancy dé manier om iemand te bedanken, te verrassen of sfeer toe te voegen aan een speciale gelegenheid. Als voorbeeld geeft ze een bruiloft: “Soms willen mensen niet de hele dag met een bruidsboeket rondlopen. Dat is begrijpelijk. Toch voelt het kaal als ik foto’s van een bruiloft zonder bloemen zie.”

Persoonlijke hoogtepunten

Elke dag in de bloemenzaak is anders en daarmee ook speciaal op zijn eigen manier. Wat voor Nancy toch wel een hoogtepunt is, was het vijfentwintig jarig jubileum. “Dat is iets moois om mee te maken, zeker omdat er in Breda ook regelmatig dingen veranderen qua winkels.” Een ander hoogtepunt voor Nancy is de samenwerking met haar personeel.

“Vorige week zijn we naar de beurs geweest. Dan weten we elkaar weer helemaal te enthousiasmeren voor nieuwe plannen. Ik vind het hartstikke bijzonder dat zij al zo lang bij mij werken en nog steeds met veel plezier het werk uitvoeren”, vertelt Nancy.

Werken als bloemist is overigens niet iets wat je zomaar doet. “Er gaat een vierjarige opleiding aan vooraf. Logisch ook: je moet o.a. alle namen kennen en weten hoe je bloemen moet verzorgen. Dat wordt wel eens onderschat.”

Valentijnsdag

De verkoop van bloemen wisselt door het jaar heen. “Met Carnaval gaan we drie dagen dicht. Je merkt dan dat er weinig interesse is voor het kopen van bloemen. Met Valentijnsdag daarentegen”, hint Nancy. Met Valentijnsdag worden vooral losse rozen en speciale boeketten goed verkocht. “Een bos bloemen is toch het ultieme romantische gebaar.”

Tekst loopt door onder foto. 

Foto: indebuurt Breda

Door de jaren heen zijn in de aankopen voor Valentijnsdag een heleboel dingen veranderd. “Je ziet onder jongeren dat er meer kaarten worden verstuurd of anonieme rozen op school worden gegeven”, vertelt Nancy. Terwijl er voorheen met Valentijnsdag ook bloemen werden gegeven aan alle geliefde, wordt dat nu vooral gedaan voor de relationele partner.

Met Valentijnsdag is de kans groot dat je meer betaalt voor rozen of een bos bloemen dan doorgaans. “Als Nederland exporteren wij veel bloemen naar het buitenland. Omdat in bijna heel de wereld Valentijnsdag op dezelfde dag gevierd wordt, worden er extra bloemen geëxporteerd. Vanwege de toenemende vraag stijgen de prijzen op de veiling”, legt Nancy uit.


Meer over Bloembinderij Vergeet Mij Niet ontdekken?

Bloembinderij Vergeet Mij Niet

Geopend09:00 - 18:00

Ginnekenweg 337 A2, Breda

Lees ook:

Roken op station Breda binnenkort verboden; verkoop van tabak stopt ook

Het is geen geintje: per 1 april kun je geen tabak meer kopen in winkels op station Breda. Dat is ni...

Binnenkijken bij Iris: ‘Mijn moeder had die spiegel al in haar studentenkamer hangen’

Vind jij het ook zo heerlijk om wooninspiratie op te doen? Om te zien hoe andere Bredanaars wonen? K...
11-11 carnaval

7 x dit heb je nodig voor een Kielegatse outfit

Carnaval komt eraan en dat betekent dat de mooiste kleding, knotsgekke accessoires en afgetrapte sch...

adv.