Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marleen is de oprichtster van webshop FOLC: ‘Die fysieke winkel gaat er ooit komen’

Door Daphne Geelink 29 mei 2020

Met één druk op de knop zette Marleen Tomassen (33) in februari 2017 haar webshop FOLC (For Online Clothing) live. Niet wetende dat dit in drie jaar zou uitgroeien tot een succesvolle onderneming. Haar avontuur begon als hobby, met een klein kantoor en een bescheiden budget. Nu vliegen er dagelijks honderden bestellingen de deur uit. Ze vertelt hoe het allemaal begon.

Marleen had wat ervaring in de inkoop, haar vriend zat in de finance. “Een goede combinatie om een webshop met onder meer kleding te starten”, vertelt Marleen. “Toen we live gingen, hadden we beiden een fulltime baan ernaast. In de avonduren raceten we naar ons kleine kantoor in Zwijndrecht om pakketjes in te pakken. We waren iedere avond tot 23.00 uur aan het werk en na twee à drie maanden merkten we dat het niet te doen was. Eén van ons moest zijn of haar baan opzeggen. En dat was ik.”

Een nieuw avontuur

Zo gezegd, zo gedaan: Marleen stopte als interieurstyliste bij een architectenbureau om haar droom na te jagen. “Het was heel spannend”, stelt ze. “Ik heb in Amsterdam een studie gevolgd om interieurstyliste te worden, hier heb ik veel tijd en energie in geïnvesteerd.” Toch is ze blij dat ze de studie heeft afgerond. “Interieur en kleding hebben op een bepaalde manier allebei met styling te maken.”

“Vanaf dat moment had ik alle tijd voor FOLC.” Dit zag Marleen ook terug in de groeispurt die de webshop maakte. Na een paar maanden werd het kantoor in Zwijndrecht te klein en zocht het stel een pand in de buurt. “We zitten nu in Breda op tien minuten van ons huis vandaan, dat werkt fantastisch. In datzelfde pand hadden we een magazijn en namen we onze eerste medewerker voor de logistiek aan, maar al snel nam het aantal pakketten toe. Het jaar erna besloten we met een extern magazijn te werken.”

Tekst loopt door onder Instagrampost.

Zes meiden op kantoor

Inmiddels werken er zes meiden op het kantoor bij FOLC. “Het zijn stuk voor stuk toppers”, zegt Marleen trots. In december 2019 ging ze met zwangerschapsverlof en het was nogal lastig om haar online kindje drie maanden los te laten. “Ik was zo nerveus. FOLC zat altijd in mijn hoofd, ik was er 24/7 mee bezig. Maar toen de kleine er eenmaal was, leek werk een stuk onbelangrijker. Ik kon het helemaal loslaten, dit was anders geweest als ik niet zoveel vertrouwen in die meiden had.”

Ook de vriend van Marleen is nog steeds nauw betrokken bij FOLC. Hij zet de lijnen uit van de organisatie en doet de administratie in de avonduren of weekenden, naast zijn fulltimebaan. En de samenwerking? Die loopt volgens Marleen als gesmeerd. “We kunnen geen kast in elkaar zetten samen, maar als we beiden iets doen waar we elkaar in vertrouwen gaat het goed.”

Succes

“Ik wist wat het effect van een webshop kon zijn, maar ik had nooit gedacht dat we zouden staan waar we nu staan. Bij iedere garage sale ben ik weer stomverbaasd omdat er zoveel mensen op af komen.” In 2019 had FOLC een pop-upstore aan de Veemarktstraat. “Mijn moeder en ik waren twee weken iedere dag bezig om de winkel op de knappen. Ik weet nog dat moment dat ik op mijn hurken zat en zei: ‘Mam, wat als er niemand komt?’, daar was ik zo bang voor.” Leeg bleef het zeker niet. Klanten wilden al voor de opening langskomen en tijdens openingstijden was het druk. Heel druk. “Het was geweldig”, zegt Marleen glunderend.

Een fysieke winkel smaakte naar meer. “We wilden het dit jaar nog eens overdoen in een vergelijkbaar pand, maar in de huidige situatie zouden er dan maar drie mensen kunnen winkelen. Dat werkt voor ons niet. Die winkel gaat er ooit komen, tijdelijk of misschien zelfs vast.” Met FOLC gaat het goed in coronatijd. “We kunnen iedereen behouden en hebben aan alle medewerkers gewoon vakantiegeld uitgekeerd. Voor de toekomst vind ik stabiliteit het allerbelangrijkst.”

Lees ook:

Oscar is eigenaar van reptielenhuis De Aarde: ‘Groot, spannend, lelijk en kleurrijk scoort goed’

Wist je dat we in Breda een plek hebben met dierentuinvergunning? Nu is er in Heusdenhout weinig ple...
de kookwinkel yvette en trudy

Yvette runt De Kookwinkel: ‘Zo’n mooie winkel mocht niet verloren gaan’

De Kookwinkel zit al meer dan dertig jaar in Breda en is inmiddels een begrip in de stad. Yvette Elb...

Mo Bicep motiveert anderen met zijn fitnessverhaal: ‘Ik whatsapp nu met Badr Hari’

Een grapje groeide uit tot een fitnessimperium met motiverende video's, eigen eiwitshakes en 163.000...

adv.