Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leo en Inge van Mad Molly’s: ‘Mensen vertellen alles tegen ons’

Door Veerle de Boer 24 juli 2020

Zeg nou zelf: op welke plek zit je als toerist in het buitenland bijna altijd goed? De Ierse Pub natuurlijk! In Breda hebben we er twee, waaronder Mad Molly’s: een kleine, authentieke Ierse pub met échte Ierse eigenaar, gelegen in de Schoolstraat. Tijd om hier eens langs te gaan!

Eigenaren Leo en Inge zijn met hun zaak net weer een maandje open. Wat zij als het meest vervelende van de coronacrisis hebben ervaren? “St. Patricks Day is dit jaar aan onze neus voorbijgegaan.”

Leo vertelt: “We waren de week ervoor nog open, maar hebben het zelf afgeblazen. Met St. Patrick’s day staat hier bijna honderd man binnen, als ik er zelf bij wil moet dat achterom via de deur van de buren. Dat was gewoon onverantwoord.” Hij kijkt naar Inge en zijn ogen beginnen te stralen. “Misschien moeten we later dit jaar zelf een St. Patrick’s Day (17 maart) organiseren om alle Guinness toch nog op te krijgen. St. Patrick’s Day in October, who cares?!”

35 zoomschermpjes

Hoewel de coronacrisis er in de horeca goed heeft ingehakt, gebeurden er ook mooie dingen. Zo zetten Leo en Inge toen de pub moest sluiten hun pubquiz gewoon online voort. Hiervoor huurden ze zelfs een quizmaster in.

Inge: “De Disco-bingo was fantastisch. Iedereen kreeg dezelfde playlist om thuis aan te zetten en Tijmen (de quizmaster) verscheen in een carnavalspak. In de plaspauze kreeg iedereen de gelegenheid om zelf ook attributen te pakken en binnen de kortste keren liep er een polonaise van verklede klanten over 35 zoomschermpjes.”

Van platteland naar ‘New York City’

Inge groeide op in Nuenen bij Eindhoven. Ze studeerde echter in Tilburg, en werkte naast haar studie gedurende drie jaar in Ierse pubs. Na haar afstuderen ging ze in Breda wonen.

Leo verhuisde 24 jaar geleden vanuit Ierland naar Breda. Het eerste dat hem opviel was dat alles plat was; een enorm verschil met het heuvelachtige platteland in Ierland waar hij opgroeide. “Ik wist niet wat ik zag. Breda voelde voor mij echt als New York City.”

Beiden raakten zij al snel gecharmeerd van de stad. “Eerlijk? Nu voelt het niet eens meer als een stad,” zegt Leo. Een gevoel dat iedere Bredanaar zal herkennen.

Tekst loopt door onder foto

Mad Molly's Ierse Pub in Breda
Foto: Veerle de Boer

Getrouwd in de kroeg

Zowel Leo als Inge werkten, voor zij samen Mad Molly’s begonnen, jarenlang in andere kroegen. Leo leerde als werknemer gedurende vijftien jaar verschillende Bredase kroegen van binnen en buiten kennen. En zoals het echte kroegtijgers betaamd ontmoetten de twee elkaar… jawel: in de kroeg. Ze trouwden er zelfs!

Een mooi verhaal volgt. Leo: “She stole my beer, literally. Ik kwam na een jaar terug uit Ierland en werd aan Inge voorgesteld. Ze had mijn job overgenomen en was deel van mijn vaste vriendengroep in Breda geworden. Weetje wat ze zei? Oh, dus jij bent Leo. Ik dacht echt, who the fuck are you?

Beiden herinneren zich de bruiloft nog als de dag van gisteren. Leo: “Als je trouwt is het zo voorbij. Ik zat aan de bar en realiseerde me opeens: shit, het is nu klaar.” In plaats van af te taaien, ging het gezelschap op zoek naar een kroeg die nog open was. Inge: “Ik liep middenin de nacht in mijn trouwjurk op straat. Iedereen klapte voor ons.”

Crowdfunding als een zwangerschap

Mad Molly’s werd gefinancierd vanuit een enorm succesvolle crowdfundingsactie. Inge: “Toen we hoorden dat ons businessplan was goedgekeurd, hadden we binnen een dag twee derde van het streefbedrag binnen. We hadden niemand vertelt dat we dit gingen doen. Het voelde een beetje als een zwangerschap. Als het niet lukt binnen de termijn van zes maanden, heb je liever dat niemand het weet.”

Al na een dag stonden Leo en Inge tegen alle verwachtingen in springend in de huiskamer. Ze konden op zoek naar een geschikt pand om hun droom om een eigen Ierse Pub te beginnen in hartje Breda werkelijkheid te maken.

Holy Moly veel bier

Al snel kwamen investeerders van heinde en verre hun biertje verzilveren bij Mad Molly’s in de Schoolstraat. “Voor een kleine investering konden mensen bij ons een biertje komen drinken als de pub geopend was.”

Hoeveel verschillende biertjes ze bij Mad Molly’s verkopen? Leo: “Holy shit, heel veel! We hebben voornamelijk Iers bier in plaats van lokaal bier, zoals veel kroegen in de stad. Voor de Guinness drinkers in Breda is this the place to be, maar we hebben bijvoorbeeld ook drie Irish craft beers op de wisseltap waarvan een vaste tap voor het bier van een brouwerij vlakbij Collon, het dorp waar ik vandaan kom.”

Tekst loopt door onder foto

Mad Molly's Ierse Pub in Breda
Foto: Veerle de Boer

The Irish way

Trots loopt Leo door de pub terwijl hij allerlei relikwieën aanwijst. “Dit is een vlag van het rugbyteam uit mijn county. Het meubilair is Iers en geïmporteerd vanuit een kroeg in Cork. En dit is een foto van mijn vriend die is overleden. Zo kan hij er toch een beetje bij zijn.”

Een speciale plek heeft ook Leo’s eigen spreuk: men go left, because women are always right. Leo: “Toen het Women’s EK in 2017 in Nederland werd georganiseerd dronk de technische staf hier vaak een biertje. Zij zagen mijn spreuk hangen bij de toiletten en hebben er dit bord van gemaakt.”

Home-away-from-home

Zo creëerden Leo en Inge met Mad Molly’s samen een home-away-from home. Dit geld overigens niet alleen voor hen; voor veel mensen voelt hun pub aan als een huiskamer. Leo: “Mensen zitten aan de bar en beginnen te praten, ze laten alles los. Het werkt als een Irish confession; zij mogen alles vertellen en wij vertellen dat aan niemand.”

Ondertussen prikt Inge een stokje met daarop Happy Birthday in een enorme chocolademuffin. “Deze is voor een vaste klant die jarig is. Hij komt hier vanavond een biertje drinken en sputtert altijd tegen als er aandacht aan wordt besteed. Ik zie zijn gezicht al voor me.” Ierse gastvrijheid ten top.


Meer over Mad Molly’s Irish Pub ontdekken?

Mad Molly’s Irish Pub restaurants en horeca

Geopend17:00 - 02:00

Schoolstraat 6, Breda

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook:

Ondernemer Uitgelicht - WOED

Het idee voor Rutgers succesvolle webshop WOED ontstond in bad

Heb jij dat ook weleens? Dat een fantastisch idee in je opkomt als je in bad zit? Bij Rutger Visser ...
holger brandon bjorn burgers

Holger en Brandon van BJÖRNBURGERS laten zien dat vlees eten geen must is

'Is het vegetarisch? Nee, dan hoef ik niet.' Het is een uitspraak die eigenaar Holger Breukink (37) ...

Lennard Goverde werd na carrièreswitch eigenaar van garage Bosch Car Service Breda

Vijfduizend vierkante meter aan perceel, pakweg honderd occasions en zeven enthousiaste medewerkers:...

adv.