Jody en Sander zijn digital nomads: ‘Het kan altijd, je moet alleen zoeken naar de mogelijkheden’

Jody (30) en Sander (35) op reis. Foto: eigen archief

Veel Nederlanders dromen over witte stranden, tropische temperaturen en het gevoel van ultieme vrijheid. Jody Op den Buijsch (30) woonde samen met haar vriend Sander van der Velden (35) in Breda. In 2019 besloot het stel de stad te verlaten voor buitenlandse avonturen. Ondertussen combineren ze het reizen met werken dankzij digitale middelen.

Jody en Sander bevinden zich in Santa Marta, een stad in Colombia. “We zijn hier nu twee maanden en blijven tot volgende maand. Dan gaan we op zoek naar andere steden”, vertelt Jody. In het voorjaar keren de twee terug naar Nederland om de zomer mee te pakken. 

“In de zomer zijn vaak ook evenementen zoals bruiloften. We proberen dus altijd die kostbare momenten met familie en vrienden te ervaren. Als dit soort dingen niet in de zomerperiode vallen, dan komen we er soms voor terug.” Jody vindt het bestaan als digital nomad fantastisch, vooral omdat zij zich overal thuis voelt. “Dingen zoals de Hollandse pot mis ik niet. Het zijn dan meer mijn familie en vrienden die ik mis, maar die zien we dus vaak als we in Nederland zijn.”

Backpacken in Azië

In september 2019 vertrok het stel uit Nederland. Er ging een voorbereidingsperiode aan vooraf. “We zijn al sinds 2012 samen en hebben vanaf het begin gezegd dat we veel wilden reizen. Toen ik voor mijn stage vijf maanden naar Valencia ging, kwam ik vastberaden terug: we moeten een wereldreis maken als ik klaar ben met school”, vertelt Jody. 

Drie maanden van huis

Uiteindelijk duurde het nog eventjes voordat de twee een knoop doorhakten en vertrokken. De eerste bestemming werd Zuidoost-Azië. Daar vertrokken Jody en Sander drie maanden naartoe om te backpacken. “Met vakantiedagen van twee jaar, spaargeld en een onbetaald verlof konden we dit mogelijk maken. Dit was onze eerste reiservaring op deze schaal.”

Jody en Sander kwamen terug in Nederland. “Sander miste toen wel enorm zijn vrienden en familie. Hij wilde ook graag weer bezig zijn”, legt Jody uit. Na een maand zei Sander dat er iets aan hun leven moest veranderen. Hij miste een bepaalde vrijheid tijdens het wonen in Nederland. “Toen zijn we een heel serieus plan gaan maken om Nederland te verlaten en de wereld rond te reizen.”

Tekst loopt door onder foto. >

Jody (30) en Sander (35) op reis. Foto: eigen archief

Definitief vertrek

In september 2019 hakte het stel de knoop definitief door. Ze hadden de benodigde spaarcenten om de tijd door te komen. Daarnaast hebben Jody en Sander ieder een eigen business. “We kunnen overal ter wereld ons werk doen.” Jody is werkzaam als SEO-copywriter en Sander heeft zijn eigen webshop. Daarnaast beheert hij ook social media-ads voor klanten. 

De eerste bestemming

De eerste bestemming? Canggu op Bali. Een paar maanden na hun vertrek ontstond er steeds meer onrust in de wereld vanwege het coronavirus. “Toen de lockdown in Nederland werd aangekondigd, stonden we op het punt om naar Maleisië te vertrekken. We zouden daar met vrienden afspreken die we in Bali ontmoet hadden. Die reis maakten we vanuit Thailand”, vertelt Jody. 

Eenmaal onderweg – met de nachttrein – naar Maleisië, besloten Jody en Sander toch een ticket naar Bali te boeken. “We wilden liever ergens zijn waar we in ieder geval mensen kenden. Uiteindelijk ging Indonesië op slot en zaten we vier maanden op Bali.” Ondanks dat bijvoorbeeld stranden gesloten waren, heeft het stel het goed naar hun zin gehad tijdens de lockdown. “Prijzen dropten enorm. We hebben toen met vrienden in een gigantische villa kunnen verblijven.” 

Mooie herinneringen

Jody en Sander bezochten in twee jaar tijd behoorlijk wat landen. “We hebben Indonesië, Thailand, Laos, Portugal, Mexico en Colombia gezien.” Het reizen verruimt volgens Jody je blik op het leven. “Het geeft je een andere kijk op de wereld. Toen wij naar Colombia en Mexico City vertrokken, kregen we bezorgde vragen. Mensen hebben een beeld van deze steden dat gecreëerd wordt door de media. De meeste mensen hebben het gewoon goed met je voor.”

Dat bleek wel toen Jody en Sander tijdens een scootertocht in Zuidoost-Azië bij locals op bezoek gingen. Ze bleven daar eten en beleefden de mooiste ervaring. “Deze mensen hadden zeer weinig materiële spullen en kookten met alle liefde en plezier voor ons. Alles werd gedeeld. Dat is me altijd bijgebleven”, vertelt Jody.

Tekst loopt door onder foto. >

Toekomstdromen

In mei vertrekken Jody en Sander naar Spanje. “We gaan hier kijken naar een huis. We hebben namelijk de droom om een bed & breakfast te openen. Op die manier krijgen wij ook meer een soort plek met een thuisgevoel. We blijven wel reizen trouwens. Op de momenten dat wij weg zijn, kunnen we ons huis verhuren.” 

Jody en Sander laten zich niet tegenhouden door obstakels en gaan voor wat ze willen. “Het kan altijd, je moet alleen zoeken naar mogelijkheden”, benoemt Jody. Toen het stel met het idee rondliep om over de wereld te reizen hadden ze niet meteen alle middelen. “Wij konden ook niet direct vertrekken, maar hebben in kleine stapjes naar deze droom toegewerkt.” 

Een buffer

Samen bekeken ze wat ze aan spaargeld nodig hadden om te vertrekken. “Het is fijn om zo’n buffer te hebben. Sander verkocht zijn appartement en ik ontdekte voor mezelf of ik als freelancer aan de slag kon. Uiteindelijk bleek dat prima te kunnen.” 

Naast hun eigen bedrijven, onderhouden Jody en Sander ook de blog The Dutch Nomads. “We schrijven veel over wereldwijde hotspots en delen onze tips voor mensen die dit leven ook ambiëren met ons e-book.” Eén ding is in ieder geval zeker: Jody en Sander zijn nog lang niet klaar met het ontdekken van de wereld.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Aha! Dit gebeurt er in het enorme, gloednieuwe warehouse The Bay”

Aha! Dit gebeurt er in het enorme, gloednieuwe warehouse The Bay

Aangeboden door Brand Masters

Brand Masters The Bay Breda
Ga naar “Stoppen met roken: onder hypnose bij Daphne gaat het je lukken”

Stoppen met roken: onder hypnose bij Daphne gaat het je lukken

Aangeboden door Happy Healthy Hypnose

Happy Healthy Hypnose Daphne stoppen met roken hypnose
Ga naar “Maak op bijzondere wijze kennis met Amarant”

Maak op bijzondere wijze kennis met Amarant

Aangeboden door Stichting Amarant

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Hak potten 330-370 gram en stazakken 150-225 gram van € 5,56 voor € 5”

Alle Hak potten 330-370 gram en stazakken 150-225 gram van € 5,56 voor € 5

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Thuiswerk Medewerker GGD”

Thuiswerk Medewerker GGD

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Online Marketeer”

Online Marketeer

 • RAAAK Personeel
 • Fulltime
Ga naar “Gemeente Breda – Interim Administratief medewerker – 32 uur”

Gemeente Breda – Interim Administratief medewerker – 32 uur

 • Continu Professionals
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker bank”

Administratief medewerker bank

 • Tempo-Team
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime kok Breda”

Parttime kok Breda

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Breda krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Breda krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 28 november 2022

Topper

Ga naar “Oktoberfestival Breda XL”

Oktoberfestival Breda XL

 • 22 oktober 2022
Ga naar “De Grote Groene Doe Markt”

De Grote Groene Doe Markt

 • 9 oktober 2022
Ga naar “Mart Hoogkamer in Chassé”

Mart Hoogkamer in Chassé

 • 13 oktober 2022
Ga naar “Yoga Zonnegroeten”

Yoga Zonnegroeten

 • Van 12 sep t/m 30 nov