Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan is de leukste goochelaar van Breda: ‘Binnen een kwartier stond iedereen aan de bar’

Door Daphne Geelink 31 juli 2020

Een entertainer in hart en nieren: dat is Jan Smulders (53). We spreken met de goochelaar af in Park Valkenberg, waar hij ons een van zijn trucs laat zien. Binnen mum van tijd staan er allerlei nieuwsgierige mensen omheen die een glimp van Jans kunsten proberen op te vangen. Hoe doet hij dat toch?

“Het is geweldig om iemand te laten verbazen, verrassen of aan het lachen te maken”, stelt Jan. “Als kind gaf ik vroeger in de schuur van mijn ouders al goochelshows.” Vanaf dat moment speelde goochelen altijd een rol in Jans leven. Alhoewel zijn passie tijdens zijn internationale baan wat naar de achtergrond zakte, zorgde het vele reizen er ook voor dat hij meerdere goochelwinkels ontdekte.

Binnen een kwartier iedereen aan de bar

“Bij een goochelwinkel in Arizona kon ik het niet laten om een aantal trucs mee naar huis te nemen. Die avond had ik binnen een kwartier iedereen aan de bar staan. ‘Dit wil ik niet meer loslaten’, dacht ik. Vanaf dat moment ben ik veel gaan oefenen om dat wauw-moment bij mensen los te maken.”

“In 2018 hield Dutch Magic het evenement Magic Festival in Breda.” Jan was al lid van diverse Facebookgroepen waarbij mensen hem aanspoorden om erheen te gaan. “Ik dacht dat ik te amateuristisch was. Zelfs Magic Mike, een bekende Nederlandse goochelaar, kwam langs. Iedereen was zijn gear aan het uitstallen en ik had alles in mijn jasje zitten”, zegt Jan lachend.

Jan heeft het

‘Jan, ik zie iets in jou’, zei een van de juryleden op het evenement. “De dame vroeg of ze mij af en toe niet kon bellen voor een klusje. Leuk, dacht ik: maar met een fulltime baan bleek het toch lastig. De eerste twee keer moest ik afzeggen. Mijn allereerste klus? Voor €35,- ging ik naar een feestje van een mannetje dat drie werd. In de woonkamer mocht ik voor allerlei kinderen wat trucjes doen. Nou, dat was geweldig! Zelfs de ouders waren enthousiast.”

Jan begon zijn eigen bedrijf Magic Marketing waarbij je hem kunt inhuren voor allerlei evenementen: van kinderfeestjes tot een zakelijke presentatie. Maar ook in zijn vrije tijd is hij te porren voor een goocheltruc. “Ieder jaar met carnaval sta ik op de Grote Markt, dicht bij de juwelier. Ik verkleed me als The Joker en neem mijn goocheldoos altijd mee.”

Jan laat ons in Park Valkenberg een truc zien. Tekst loopt door onder de video.

Hoe leer je goocheltrucs?

Een echte goochelaar verklapt zijn trucs natuurlijk nooit. “Er zijn maar een paar goochelwinkels in Nederland”, vertelt Jan. “Hier ga ik eens in de zoveel tijd naartoe om trucs te kopen. De bijgesloten instructievideo legt dan uit hoe je de truc uitvoert. De ene truc kan ik binnen een halfuur en bij de andere heb ik uren nodig om deze onder de knie te krijgen.”

En wat als een truc niet helemaal gaat zoals het hoort? “Dan lul ik er gewoon overheen”, zegt hij lachend. “Mensen hebben het vaak niet eens door.” Jan heeft een paar vaste routines waarmee hij de mensen warm krijgt. “Zorg dat je eerste paar trucs eruit knallen, dan is het vervolgens niet erg om een foutje te maken.”

Corona

Corona zorgt ervoor dat de opdrachten van Jan teruglopen. “Het is jammer dat dit gebeurt. Er zijn veel dingen die niet meer kunnen, bijvoorbeeld snoep toveren voor kinderen.” Toch is de Bredase goochelaar creatief. “Ik gaf voor het eerst een online workshop op een school waarbij ik de kinderen een truc leerde.”

Een zaal vol met mensen

Jan heeft een duidelijke doelstelling voor ogen, al gooit corona een beetje roet in het eten. “Binnen vijf jaar wil ik een kaartje voor mijn eigen goochelshow verkopen. Het liefst op een open podium, voor een klein bedrag. Wat zou het gaaf zijn, dat mensen – voordat ze op stap gaan – genieten van een halfuurtje magie.”

Lees ook:

Peter ruimt zwerfafval op in Breda: ‘Ik haal iedere week drie kilo afval op’

Wat doe je als je je ergert aan zwerfafval in de stad? Dan ga je gewoon zelf aan de slag, dacht Bred...

Binnenkijken bij Angelique: ‘Van de wc maakten we een mini-kerk’

Midden in het centrum woont Angelique van Engelen (48) in naar eigen zeggen het mooiste straatje van...
prinsenkade

Volop bier, comfort food en wijn: dit Bredase biermerk opent een eigen bar

Het begint met een 'B' en zowat iedere Bredanaar is er verzot op: bier. Als bierfanaat heb je missch...

adv.