Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ingrid is eigenaresse van kledingzaak INGAR: ‘Ik wil het verschil maken in de wereld’

Door Daphne Geelink 1 mei 2020

Een winkel waar alleen duurzame items verkocht worden: dat is INGAR aan de St. Annastraat. Eigenaresse Ingrid de Craen (61) vindt het belangrijk dat we kleding en accessoires kopen die goed voor de wereld en het milieu zijn. Zo worden bij de productie van haar kleding geen chemische stoffen gebruikt.

Ingrid komt uit Honduras, maar ontmoette haar Nederlandse man in Noord-Amerika. Ze vond Breda zo’n mooie stad, dat het stel jaren geleden besloot om naar de Parel van het Zuiden te verhuizen.

Ervaring in de modewereld

De eigenaresse van INGAR werkt al bijna 35 jaar in de mode. “Ik ontwierp veel kleding, deed een opleiding voor onder andere coupeuse en stylist en heb daarnaast een designachtergrond als ruimtelijk ontwerper. Alles bij elkaar ben ik nu ongeveer vijf jaar met INGAR bezig. Ik begon mijn eigen zaak omdat ik het verschil wil maken in de wereld.” Ingrid las een artikel over een duurzaam merk uit Amsterdam. “Dit heeft me aan het denken gezet.”

“In het begin was het heel erg zoeken”, vertelt Ingrid. “Ik wist niet precies hoe ik het moest aanpakken, maar leerde gaandeweg. Ik ging regelmatig naar beurzen voor duurzame kleding gemaakt van biologische grondstoffen, die ik via verschillende kanalen verkocht.” Uiteindelijk kwam er een webshop en dat was best lastig, laat de onderneemster weten. “Er is zoveel aanbod van grote webshops als Zalando en Wehkamp.”

Pand aan de St. Annastraat

We moeten toegeven: INGAR zit in een van de mooiste straatjes in Breda. “In mei 2017 kwam dit pand vrij en ik wilde het gewoon gaan proberen: een fysieke winkel in de binnenstad van Breda.” Een hele uitdaging, maar gelukkig krijgt Ingrid hulp van haar gezin. “Mijn man doet de administratie en ook mijn kinderen helpen weleens mee.” De eigenaresse heeft drie kinderen tussen de 25 en 31 jaar.

Letterlijk alles in Ingrids winkel heeft met duurzaamheid te maken, niet alleen de kleding en accessoires die ze verkoopt. “De meubels in de winkel zijn gemaakt van gerecyclede materialen en het kastje bliezen we nieuw leven in met een likje verf, zonder chemische stoffen uiteraard. We hebben ook kunst in de zaak hangen van een kunstenares die oude doeken gebruikt.”

Collecties

Ingrid koopt de spullen uit haar winkel bij verschillende agencies in. “De collecties worden meestal in kleine hoeveelheden geproduceerd, dus ik moet een jaar van tevoren bestellen. Dat betekent: goed plannen en rekening houden met wat klanten willen. Er komen ook weleens mensen in de winkel die bijvoorbeeld van de jurk van hun moeder iets nieuws willen maken. Dan doe ik dat voor ze.”

Coronacrisis en INGAR

Ook INGAR heeft last van de coronacrisis. “We maken ons erg zorgen”, laat Ingrid weten. “Klanten blijven weg. Ze durven niet naar buiten of zien nu niet als het juiste moment om een nieuwe jurk te kopen.” Gelukkig heeft Ingrid wat vaste klanten die online bestellen en een afspraak maken om kleding te komen passen. “De winkel is maar tachtig vierkante meter, dus veel klanten kunnen er op dit moment niet tegelijkertijd binnen zijn. Ik heb strepen en pijlen op de vloer gezet en handgel zodat winkelen zo veilig mogelijk is.” Toch durft Ingrid na te denken over de toekomst. “Het liefst breid ik uit met nóg meer producten die handgemaakt zijn.”


Meer over Ingar ontdekken?

Ingar kledingwinkels

Gesloten10:00 - 17:30

St. Annastraat 21, Breda

Bekijk meer:kledingwinkels

Lees ook:

Miriam maakt pakketjes voor mensen met ’n eetstoornis: ‘Vanwege corona is het drukker’

Dat het hebben van een eetstoornis heftig is, snappen veel mensen. Maar hoe heftig het écht is, maak...
docent breda cingel college curio markendaalseweg

Deborah is docent en werkt nu thuis: ‘Het is even wennen, maar een leuke uitdaging’

Het is al even bekend: de scholen zijn dicht. Ook in Breda. De verwachting is dat dit tot de meivaka...
de kookwinkel yvette en trudy

Yvette runt De Kookwinkel: ‘Zo’n mooie winkel mocht niet verloren gaan’

De Kookwinkel zit al meer dan dertig jaar in Breda en is inmiddels een begrip in de stad. Yvette Elb...

adv.