Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Holger en Brandon van BJÖRNBURGERS laten zien dat vlees eten geen must is

Door Daphne Geelink 26 juni 2020

‘Is het vegetarisch? Nee, dan hoef ik niet.’ Het is een uitspraak die eigenaar Holger Breukink (37) en bedrijfsleider Brandon Poort (27) regelmatig horen in hun burgertent op het station. De reactie van de mannen van BJÖRNBURGERS is simpel: “Probeer het en als je het niet lekker vindt, krijg je je geld terug.”

“Een jongeman liep de zaak binnen om wat te bestellen, maar toen hij ontdekte dat alle burgers vegetarisch zijn, hoefde hij niet meer”, begint Brandon zijn verhaal. De bedrijfsleider, die ook de rol van chef-kok vervult, stond erop. “Je krijgt ‘m van mij, zei ik. De meesten willen het wel proberen als wij het aanbieden. Na enige twijfel besloot de jongen het een kans te geven. Zijn reactie? Die was zo positief dat hij ons een dikke tien gaf. Ik ben één burger ‘verloren’, maar hij heeft wel een verhaal dat hij waarschijnlijk aan tien andere mensen vertelt.”

Verandering

Holger vult aan: “We willen mensen over de streep trekken om onze vegetarische burgers te proberen, want ze zijn écht lekker.” Verandering. Dat is wat de ondernemer met zijn team wil bereiken. “Geld verdienen is niet mijn hoofddoel met BJÖRNBURGERS”, vertelt hij. “Minder vlees eten is goed voor het milieu. We willen een goed alternatief bieden voor mensen die van vlees houden, maar dan moet het wel lekker zijn.”

Alle vegetarische burgers geprobeerd

“Ik proefde twee jaar lang alle vegetarische burgers die ik kon vinden in Nederland en de rest van de wereld”, vertelt Holger. “Ze waren lang niet allemaal lekker. Drieënhalf jaar geleden begon ik met het BJÖRNBURGERS-avontuur. Ik dacht: zo’n recept is wel in een maand gemaakt. In november 2019 openden we de zaak op het station. Je denkt dat je het perfecte recept hebt, maar toen kwam Brandon om de hoek kijken.” De ervaren chef-kok kwam in maart 2020 bij de burgertent terecht.

Hoe Brandon bij BJÖRNBURGERS terechtkwam

Brandon reisde regelmatig met het ov waarbij hij BJÖRNBURGERS meerdere malen passeerde. “Het was iets in de zaak dat me trok, maar ik zag ook verbeterpunten. Omdat ik altijd met vis en vlees heb gewerkt, was dit een uitdaging voor mij.” Brandon werd aangenomen en nam de burgers direct onder handen. “Bij het proeven van de Hølger burger miste ik een paar kleine onderdelen.”

Wat mis ik? En wat is hetgeen dat ik nodig heb? Het zijn een aantal vragen die Brandon aan zichzelf stelde. “Ik miste een smokey burgersmaak. Daarom ging ik van de bereiding in de oven naar de grillplaat en maakte ik zelf een barbecuesaus. En zo blijven we alle gerechten continu verbeteren. Ons geheim? Heel veel proeven en liefde in het eten stoppen”, zegt hij lachend.

Eten de mannen zelf vegetarisch?

Bij BJÖRNBURGERS is iedereen welkom. Holger vertelt: “Het maakt niet uit wie je bent of wat je eet: je komt hier om lekker te eten. We spreken een grote doelgroep aan, omdat we niemand uitsluiten. Ook de mensen die van vlees houden komen regelmatig terug voor een van onze burgers.” Op de vraag of de mannen zelf vegetarisch zijn antwoorden ze beiden ‘nee’.  “Ik eet regelmatig vegetarisch, maar ik kan nog steeds genieten van een stuk vlees”, zegt Brandon. Holger vult aan: “Voor ons is het belangrijk dat mensen inzien dat vlees niet altijd hoeft. Je kunt bij ons een 100% vegetarische burger eten die ook lekker is.”

En toen kwam corona…

Het station is normaal de uitvalsbasis voor duizenden reizigers die iedere dag in- en uitchecken. De perfecte locatie voor een burgertent, dacht Holger. Totdat corona de hoek om kwam kijken. “Het is heel stil geworden op het station”, laat hij weten. “Daarnaast kunnen mensen niet meer eten in de trein omdat ze een mondkapje moeten dragen. We zijn altijd open geweest voor afhaal en bezorging, maar dat klanten thuisblijven is goed te merken.”

De mannen zijn veel bezig met promotie. “In het park wil ik drie fietsen met reclameborden neerzetten, want we hebben side dishes die perfect zijn voor een picknick”, zegt Brandon. Ook hebben ze een foodtruck bij de Korenmolen in Princenhage. Holger laat weten: “We willen van BJÖRNBURGERS een keten maken en de coronacrisis gaat ons niet stoppen. We voelen dat deze formule kans van slagen heeft. Ons doel is om te laten zien aan grote ketens als McDonald’s, KFC of Burger King dat het anders kan.”

Lees ook:

Even geen vlees: wij testten de nieuwe burgertent in het station en dit vonden we ervan

Droom jij iedere nacht van een sappig stukje biefstuk of bewandel jij juist liever een vleesvrij pad...
de kookwinkel yvette en trudy

Yvette runt De Kookwinkel: ‘Zo’n mooie winkel mocht niet verloren gaan’

De Kookwinkel zit al meer dan dertig jaar in Breda en is inmiddels een begrip in de stad. Yvette Elb...

Lisa werkt bijna tien jaar als escort: ‘De eerste ontmoeting blijft altijd spannend’

"Het allerleukst aan mijn werk vind ik dat je iemand heel veel geeft. Door aandacht te geven en iema...

adv.