Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hebe biedt bedrijven inzicht door middel van business intelligence: ‘Excel is een grote puzzel’

Door Nikki Pommer 6 maart 2020

In 2009 streek ze neer in Breda en in 2017 begon ze voor zichzelf als zzp’er. Binnen tweeën halfjaar tijd groeide het bedrijf Bureau Up van Hebe Illing (36) uit tot een data-agency. Tijd om eens te kletsen met deze vrolijke onderneemster die regelmatig werkt vanuit een koffietentje in Breda. 

Bureau Up is gespecialiseerd in business intelligence. “Dat staat voor de kennis van je business”, legt Hebe uit. Die kennis over je business is volgens Hebe dan ook onmisbaar als je op de juiste manier wilt groeien met je bedrijf. “We maken inzichtelijk waar een bedrijf staat door middel van dashboards in Excel, Tableau en Power BI.”

Een nieuwe passie

Van origine is Hebe marketeer. Ze werkte als marketingmanager bij een internationaal bedrijf in Breda. Tijdens deze functie ontwikkelde ze een passie voor het meetbaar maken van resultaten. “In de marketing worden behoorlijk wat budgetten uitgegeven. Ik wilde ontdekken wat wij daar als organisatie voor terugkregen. Zo begon ik met Excel”, legt Hebe uit.

Uiteindelijk begonnen de lange lijntjes Hebe tegen te staan. “Ik besloot als zzp’er aan de slag te gaan, terwijl ik eigenlijk had gezegd nooit aan de bureauzijde te willen werken.” Maar zo kon ze wel al haar wensen combineren: bedrijven helpen met het inzichtelijk maken van hun cijfers, meer quality time met het gezin en meer afwisseling binnen de werkweek.

Verschillende projecten

“Mijn werk is leuk omdat ik voor zoveel verschillende opdrachtgevers werk.” Hebe voert projecten uit voor zzp’ers tot aan multinationals. “Het grappige daarvan is ook dat het werk dat ik voor die partijen doe qua inhoud niet veel van elkaar verschilt. Zo willen partijen graag met Excel werken en willen ze meer inzicht in hun bedrijf vergaren.”
 
“Het motto van Bureau Up is ‘meten is weten’. Door de juiste data beschikbaar te hebben kun je als ondernemer de juiste keuzes maken.” Veel ondernemers maken volgens Hebe beslissingen op intuïtie. “Het is alleen maar goed dat je beslissingen maakt met je intuïtie, maar het is wel belangrijk dat die beslissingen ondersteund worden door data. Zo krijg je de juiste balans.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: Prisca Visser

Flexibiliteit

Ook in haar vrije tijd is Hebe graag met Excel aan het knutselen. Ze omschrijft zichzelf dan ook als een heuse Excel-nerd. Tijdens het Netflixen ’s avonds klapt ze graag de laptop open om met Excel te puzzelen. “Want dat is Excel: een grote puzzel. Je kan er zoveel kanten mee op. Ik vind het design ook superbelangrijk. Soms maak ik een dashboard en kunnen klanten niet geloven dat het met Excel is gemaakt”, vertelt Hebe enthousiast.
 
Naast puzzelen in Excel houdt Hebe van tekenen en handlettering . “Waar ik ook van geniet is reizen en uiteten gaan met mijn gezin.” Hebe is dankbaar voor de combinatie van ondernemerschap en ouder-zijn. “Het is zo lekker flexibel. Ik kan er voor mijn klanten zijn en 100% kwaliteit leveren, maar tegelijkertijd ben ik er ook helemaal voor mijn dochter.”

Loslaten

De juiste balans tussen ondernemen en het ouderschap was eerst eventjes zoeken. “Omdat mijn agenda flexibel is gooide ik in het begin snel mijn schema om zodra een klant iets wilde. Nu heb ik geleerd daar betere grenzen in te stellen.” Zo is haar dochter op woensdagmiddag vrij, dus wil Hebe die middag ook vrij houden. “Natuurlijk kan het soms zijn dat er iets tussen komt, maar over het algemeen is die tijd voor haar.”
 
Omdat Bureau Up zo snel groeit, heeft Hebe een team om zich heen verzameld van andere data-specialisten. “In het uitbesteden van werk moest ik – en nu nog steeds – mijn draai vinden. Als ondernemer heb je een eigen manier van werken, en soms ben je bang om zaken los te laten.” Ondertussen heeft haar team vorm gekregen en heeft ze vertrouwen in de mensen. Hebe werkt met een vaste groep van vrouwelijke freelancers. “Dat het allemaal vrouwen zijn is per toeval zo gegroeid. Ik ben er hartstikke blij mee en vind het ook wel grappig dat het allemaal vrouwen zijn binnen dit vak”, vertelt ze.

Mooie complimenten

Hebe geniet enorm van de complimenten die ze ontvangt wanneer ze een project oplevert. “Dat doet me altijd goed. Net zoals het halen van omzetdoelen of andere doelen die gerelateerd zijn aan mijn bedrijf”, noemt Hebe als absolute hoogtepunten tijdens het ondernemen. Ze legt regelmatig contact met andere ondernemers, waarbij veel herkenning ontstaat tijdens de gesprekken. “Dat vind ik echt leuk, het ontmoeten van gelijkgestemden. Dat is zo belangrijk, dat realiseerde ik me niet in het begin.”
 
Als afsluiter van het interview geeft Hebe een mooie tip mee voor starters: “Als je begint met ondernemen wacht dan niet tot klanten naar jou toe komen. Je moet aan de slag met sales en zichtbaar zijn. In het begin was ik vooral bezig met mijn logo en website in orde krijgen en wachtte ik onbewust tot klanten belden. Pas nadat ik besefte dat ik zelf aan de slag moest met het vinden van klanten is mijn bedrijf als een raket gegaan.”

Lees ook:

Gezond en super fotogeniek: op deze plekken in Breda eet je een acai bowl

Een acai-watte? Een acai bowl! Dat spreek je trouwens uit als 'assa-iee'. In 2015 kwam de trend van ...

Duizendpoot Jindi laat jou anders in het leven staan: ‘We kunnen nog zoveel bereiken’

Eén passie volgen de rest van je leven? No way! Je kan ook prima meerdere passies met elkaar combine...

Leuk volgens local Linda: ‘Ze hebben hier goede cappuccino’

Ons geliefde Breda bevat de leukste plekjes om te bezoeken. Om al die plekjes met jullie te delen la...

adv.