Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Emma is keramiste: ‘Ik kocht een draaischijf, maar kon totaal niet pottenbakken’

Door Daphne Geelink 18 oktober 2019

Opeens beslis je dat je toekomst bij pottenbakken ligt. Het overkwam Emma Grout (27). De keramiste studeerde Beeldende Kunst en kwam uiteindelijk in de horeca terecht. “Ik moest iets doen om terug te komen naar hetgeen waarvoor ik studeerde en wat ik leuk vond.”

“Eigenlijk begon het allemaal bij een soort zenuwinzinking”, begint Emma te vertellen. “Ik werkte in de horeca in Rotterdam, terwijl ik aan de Willem de Kooning Academie had gestudeerd. Ineens werd het helder en zag ik dat ik niets deed dat ik écht wilde doen. Ik belde die avond mijn moeder in Breda op en vroeg of ik weer thuis mocht komen wonen.” Zo kwam Emma weer terug in de Brabantse stad.

Aan de slag

“Heel gek, maar pottenbakken was de eerste cursus die ik voorbij zag komen. Eigenlijk was dat heel spontaan en koos ik het vooral vanuit emotie. Ik deed een les in Rotterdam, waar ik de basis leerde.” De creatieveling was direct verkocht. “Vanaf de eerste les nam ik het heel serieus.”

De moeder van Emma vertelde over een werkplaats die vrijkwam in de Koepelgevangenis. “Ik zei mijn huis op, vond een baantje bij Yirga en kocht een draaischijf voor in de werkplaats. Ik kon het totaal niet. Ik zat hier een beetje te draaien en dacht: oké, hier moet ik mijn geld mee verdienen.” Haar inspiratie haalde ze vooral van Instagram, waar Emma keek hoe anderen het deden. “Ik heb geluk dat ik impulsief en heel optimistisch ben. Dagelijks denk ik waar ben ik aan begonnen, maar het is zo tof om eigen producten te maken.”

Haar droom: een eigen atelier

Nu, bijna drie jaar later, weet Emma beter wat ze aan het doen is. Ondernemen heeft altijd in haar bloed gezeten. “In de eerste maanden van mijn opleiding wilde ik al weten hoe ik moest ondernemen. Daar werd helaas een stokje voor gestoken op school. Ik heb altijd een bijbaan gehad, met als hoofdidee om een eigen atelier te hebben. Daarom heb ik nooit geprobeerd om bij een groot bedrijf te solliciteren. Een eigen atelier voelt heel natuurlijk.” Emma maakt haar werk op de plek waar vroeger de koffieruimte van bewakers was. Hier hielden zij de wasserette en de houtwerkplaats in de gaten.

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Het werk van Emma staat op verschillende plekken in Breda. “Ik maak regelmatig kopjes of schaaltjes voor Yirga. Bij Noos31 en Hutspot kun je het kopen. Ik leer vooral door te doen. Als ik 25 dezelfde kopjes moet maken, zijn ze in het begin niet precies hetzelfde. Het is trainen en je handen laten wennen aan het pottenbakken.”

Heel veel plezier

“Ook al zit ik af en toe te vloeken als ik een bonnetje kwijtraak, ik doe mijn werk iedere dag met heel veel plezier. Laatst schafte ik bijvoorbeeld een pinautomaat aan en daar werd ik heel blij van. Ik lijk wel een klein kind”, zegt ze lachend. “Het liefst zit ik de hele dag in mijn werkplaats. Ik kan hier makkelijk tot elf uur ’s avonds zijn totdat ik berichtjes krijg van mijn familie of vriend waar ik blijf.

Perfectionisme

Als we vragen of Emma écht trots op haar producten is, twijfelt ze. “In het moment kan ik heel trots zijn, maar dat blijft meestal niet lang hangen. Dan ben ik alweer bezig met het volgende idee. Ook zie ik altijd dingetjes die beter kunnen. Ik ben gewoon heel perfectionistisch. Als iemand het koopt, zeg ik ook altijd wat er mis mee is. Iets te eerlijk soms. Daartegenover staat dat het best wel wat rauwer mag zijn. Het hoeft niet allemaal hetzelfde. Het is handgemaakt. Punt.”

Lees ook:

Bianca maakt sieraden van antiek bestek: ‘Ik besteed soms honderden euro’s aan theelepels’

Een oud theelepeltje belandt vaak in de kast of op zolder. Bianca Lancee zag precies hetzelfde gebeu...

Stijlvolle kleding met een duurzaam tintje: deze nieuwe winkel zit in de Veemarktstraat

Waar sommige winkels met veel bombarie en PR-stunts hun komst in onze stad aankondigen, zat deze nie...
mirte franssen

Binnenkijken bij Mirte: ‘Op dit huis zat ik al drie jaar te azen’

Het is weer tijd om interieurinspiratie op te doen of om gewoon ongegeneerd te gluren. Deze week kij...

adv.