Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bart rijdt met zijn ijscowagen door Breda: ‘Het is fijn om weer bezig te zijn’

Door Daphne Geelink 21 augustus 2020

Bart Damen werkt als freelancer in de evenementenbranche, maar door de coronacrisis vielen al zijn opdrachten weg. En stilzitten, daar is hij niet zo goed in. Ondernemend en impulsief als hij is, besloot Bart om iets nieuws te beginnen. Hij verbouwde een bus tot ijscowagen, waarmee hij op zonnige dagen door Breda rijdt.

“In het begin was niet duidelijk in hoeverre de coronacrisis impact had op mijn baan.” Bart freelancet als operationeel projectmanager waarbij hij werkt voor verschillende evenementenbureau’s. “Van de een op andere dag vielen al mijn opdrachten weg en was mijn agenda leeg.”

Een gat in de markt

Tijdens een mooie zomerdag lag Bart met zijn vriendin aan het water toen het idee voor een ijscowagen in hem opkwam. “We lagen op een handdoekje en konden eigenlijk nergens iets te drinken of eten halen. Aan de andere kant van het water stond wél een wagentje dat iets verkocht, met een ongelofelijk lange rij. ‘Dat is een mooi gat in de markt’, dacht ik.”

Bart ging direct aan de slag en zocht naar een busje, een vriezer en alle andere benodigdheden. “Het ijs haal ik bij mijn beste vrienden die IJsboerderij Bij Snoek in Teteringen runnen. Zij gaven me advies over wat ik allemaal nodig had: van ijsvitrines en scheplepels tot hoorntjes en bakjes. In overleg met hen koos ik acht verschillende ijssmaken, waaronder mango, chocola, straciatella en – natuurlijk – smurfenijs. Kinderen zijn gek op deze blauwkleurige lekkernij.”

Tekst loopt door onder foto’s.

Kinderen in de rij voor een ijsje. Foto: eigen foto
Deze kids genieten van een ijsje. Foto: eigen foto
Het ijs dat Bart verkoopt. Foto: eigen foto
De ijscowagen van Bart. Foto: eigen foto

De eerste dag

En dan begint het rondrijden. “Het was toch wel een beetje spannend. Ik had nog nooit een ijsje geschept”, zegt hij lachend. “In mijn beleving was een ijscowagen met een belletje ouderwets, maar toch is het bij veel kinderen en ouders bekend. Tijdens een mooie zomerdag trok ik eropuit en binnen mum van tijd stonden er lachende kinderen voor mijn bus. Daar werd ik zo enthousiast van: die gezelligheid en positiviteit had ik echt gemist.”

“De eerste mensen die aan mijn wagen stonden vroegen of ik tijdens een verjaardagsfeest kon langsrijden. ‘Natuurlijk, dan pas ik daar mijn route op aan’, was mijn antwoord. Toen mensen dat doorkregen, werd ik steeds vaker gevraagd. Zo reed ik langs een basisschool voor de laatste schooldag en deelde ik ijs uit bij een bedrijf dat hun medewerkers wilde bedanken.”

Nieuwe kansen

“Het is fijn om weer bezig te zijn. Toen ik hier aan begon, dacht ik dat het een zomerbaantje werd. Maar nu de evenementen de komende tijd niet doorgaan, hoop ik dat ik september ook mee kan pakken. Het blijft natuurlijk een seizoensproduct. Daarna zie ik wel weer: dan komen er vast weer nieuwe kansen op mijn pad.”

Lees ook:

Peter ruimt zwerfafval op in Breda: ‘Ik haal iedere week drie kilo afval op’

Wat doe je als je je ergert aan zwerfafval in de stad? Dan ga je gewoon zelf aan de slag, dacht Bred...

Leo en Inge van Mad Molly’s: ‘Mensen vertellen alles tegen ons’

Zeg nou zelf: op welke plek zit je als toerist in het buitenland bijna altijd goed? De Ierse Pub nat...

Jip verkoopt op zijn fiets pizzawraps door heel Breda: ‘Dat gevoel gaf me weer een boost’

Herken je dat? Iedere doordeweekse dag ga je 's ochtends naar kantoor en (met een beetje geluk) sta ...

adv.