Binnenkijken bij Atelier Woonst: ‘We wonen in de winkel of mensen winkelen in onze woning’
Loop je binnen bij Atelier Woonst aan de Moeregrebstraat, dan word je warm verwelkomd door Mattie en Hans Oerlemans. Het...
Op een kwartier fietsen van het centrum, aan de rand van het eeuwenoude Landgoed Lievensberg staat Stayokay Bergen op Zoom. Al jarenlang vaste prik voor een kopje koffie of een biertje voor mountainbikers, hardlopers of mensen die gewoon even het centrum uit willen. Wat veel bezoekers wellicht niet beseffen, is hoeveel Stayokay bezig is met duurzaamheid. “Over alles hier is nagedacht!” zegt manager Diederick Janssens trots.
Dat de nieuwe manager zijn enthousiasme over Stayokay niet onder stoelen of banken steekt, is al snel duidelijk. Maar ook de schoonheid van de natuur rondom Bergen op Zoom gaat aan hem niet verloren. “De omgeving is hier zo mooi. Als je hier loopt rond het ochtenduur is de kans groot dat je bijvoorbeeld herten tegenkomt. Ik fiets er speciaal voor om, op de weg naar werk.” vertelt hij terwijl we vanaf de uitkijktoren van Stayokay kijken over de toppen van de bomen.
Tegenwoordig zijn de meeste bedrijven op verschillende manieren duurzaam bezig. Maar de mate waarin Stayokay ermee bezig is, is indrukwekkend. Alles wat je om je heen ziet, heeft een groene functie. Het dak heeft niet alleen zonnepanelen, maar ook een isolatielaag van ruim dertig centimeter.
Verder wordt het volledige gebouw verwarmd en gekoeld door een warmtepomp, is het meubilair binnen geproduceerd van gerecycled hout en zijn ook de huurfietsen opgebouwd uit gerecyclede onderdelen. Zelfs over de bedrijfskleding is bijzonder goed nagedacht, want die wordt gemaakt van de afgedankte werkkleding van de medewerkers.
Ondanks de maatregelen die ze nu al nemen blijft Diederick ambitieus: “Stayokay is al één van de duurzaamste bedrijven binnen de branche. Maar mijn streven is ook nog eens om binnen Stayokay de meest duurzame te zijn.” Belangrijk blijft echter wel dat de sfeer ongedwongen blijft. “Show, don’t tell“, zegt Diederick. “Maar dat we zo duurzaam zijn is onze eigen keuze. We hopen wel te inspireren, maar daar blijft het ook bij. De sfeer bij de Stayokay moet altijd die van een huiskamer zijn: ongedwongen.”
Het is belangrijk om door te geven aan de volgende generaties om goed om te gaan met het milieu en de natuur. Daarom is er gekozen voor een samenwerking met het Natuurpodium. Op de eerste verdieping is bijvoorbeeld de vaste expositie ‘Natuur & Duurzaamheid op de Brabantse Wal’ te vinden. Op een interactieve manier is het voor alle leeftijden een manier om het gebied beter te leren kennen.
Als wij die expositie doorlopen, is er toevallig net een groep scholieren uit groep 4 klaar met een rondleiding. Het is absoluut niet zeldzaam dat er scholieren over de vloer zijn, want jaarlijks komen er zo een 8000 basisschool leerlingen langs en 3000 middelbare scholieren langs om kennis te maken met de omgeving rondom Bergen op Zoom.
Uiteindelijk is het doel om van Stayokay Bergen op Zoom een groot verzamelpunt te maken voor allerlei verschillende buitenactiviteiten. Er is nu al de mogelijkheid om te klimmen in het Klimbos, maar in de toekomst is er volgens Diederick nóg meer mogelijk bij Natuurpoort Stayokay. “Ik zie het al helemaal voor me; in de zomer mogen mensen hier op het terras lekker komen barbecueën. Dan kan je vlees halen bij de bar en daarna genieten. Ook willen we een fietsenonderhoud ruimte maken, zodat fietsers na een rit hier terecht kunnen voor klein onderhoud.” Klinkt goed!
Tot voor kort was het ook mogelijk om mountainbikes te huren naast het hostel bij het Klimbos. Maar door de grote vraag was er geen tijd meer voor de normale werkzaamheden, dus moest er helaas mee worden gestopt. “Als iemand zich geroepen voelt om die taak op zich te nemen, neem dan vooral contact op met ons!”, deelt Diederick ons mee als laatste boodschap.
In onze gids
Populaire rubrieken