Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kopiëren tot het maken van buttons: zo gaat het er in de sociale werkplaats van Copy Copy aan toe

Door Frits Klasen 13 februari 2020

Verstopt aan de rand van de binnenstad van Bergen op Zoom zit de bijzondere winkel Copy Copy. Bijzonder, want de kopieerwinkel werkt met mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Zij helpen mee met kopiëren, nieten en vouwen. Maar ook op sociaal vlak dragen zij een steentje bij met het opnemen van de telefoon of baliewerk. Wij nemen een kijkje! 

Als wij binnenwandelen in het pand aan de Lindebaan, zit iedereen net te genieten van een welverdiende koffiepauze. Maar die wordt al snel onderbroken om een enthousiaste rondleiding te geven door de werkplaats en de winkel.

Gemiddelde werkdag

“Iedereen komt zo rond 9.00 uur binnengedruppeld”, vertelt een begeleidster tijdens de rondleiding. “De meesten worden hier gebracht door de taxi, maar er zijn ook die met de fiets komen of te voet.” Als iedereen er is, kunnen de handen uit de mouwen. “Dan werken we door tot 15.45 uur. En natuurlijk een lunchpauze tussendoor. Want goed eten is ook belangrijk”, zegt ze glimlachend.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Het team van Copy Copy aan het werk. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
De snipperkoning! Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Prachtige kleuren. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Creatieve handen

De opdrachten komen niet alleen vanuit de eigen organisatie, er wordt nu bijvoorbeeld gewerkt aan de vormgeving van de activiteitenagenda van SDW (Copy Copy Bergen op Zoom is onderdeel van SDW). Maar ook andere bedrijven weten de kopieerwinkel te vinden.

“Ik vind het soms lastig om de ideeën in mijn hoofd op papier te krijgen”

De laatste tijd zijn ze erg druk met het produceren van allerlei vastenavendattributen. Op maat gemaakte buttons, dweilen voor aan een vastenavendjas en bedrukte zakdoeken; noem het maar op en het wordt gemaakt door de creatieve handen op de werkplaats. Onze fraaie indebuurt vastenavendbuttons, die op te halen zijn bij Cafe ’t Slik, komen ook van deze werkplaats

De kunstenaar

Dat er genoeg talent rondloopt, is snel duidelijk. Perry, de kunstenaar van het gezelschap, haalt zijn map met tekenwerken tevoorschijn en laat ons vol trots zijn tekeningen zien. “Ik teken alles met de hand en kleur het daarna in met de computer”, zegt de creatieveling. “Al vind ik het wel soms lastig om de ideeën in mijn hoofd op papier te krijgen zoals ik dat wil”. Je zou dat niet bedenken, kijkende naar de ontwerpen!

(Tekst loopt door onder de foto’s)

De kunstenaar Perry aan het werk. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Leuke activiteiten

Het werk zelf is al een feestje op zich, maar soms doen ze wat extra bijzonders. Onlangs hebben ze bijvoorbeeld de jaarlijkse bowlingavond gehad. De begeleidster: “Vorig jaar, toen de fooienpot op de kassa goed gevuld was, konden we een dag naar de Efteling.” Er wordt meteen enthousiast gereageerd door een jongeman aan de werktafel, na het horen van het woord Efteling: “Ja, dat was echt heel erg leuk!”

Leuk en leerzaam

Ook komen er af en toe mensen langs die een workshop geven aan de harde werkers. “Binnenkort komt er een kunstenares langs die iedereen hier gaat leren om borden te versieren”, vervolgt ze. “Dat soort dingen is niet alleen een leuke bezigheid voor het team, maar ze leren op die manier ook nieuwe vaardigheden.”


Meer over Copy Copy ontdekken?

Copy Copy zorg

Gesloten09:00 - 16:00

Lindebaan 21, Bergen op Zoom

Bekijk meer:zorg

Lees ook:

atelier woonst

Binnenkijken bij Atelier Woonst: ‘We wonen in de winkel of mensen winkelen in onze woning’

Loop je binnen bij Atelier Woonst aan de Moeregrebstraat, dan word je warm verwelkomd door Mattie en...
protestantse kerk bolwerk gebedshuis christendom christelijk

Binnenkijken bij: zo ziet de opvallende protestantse kerk aan het Bolwerk er vanbinnen uit

De protestantse kerk staat bekend om zijn interieur dat in de meeste gevallen rechttoe rechtaan is. ...
het lambertijnenhof binnenkijken

Binnenkijken bij het Lambertijnenhof: ‘De snoezelruimte is altijd drukbezet’

We kennen het allemaal van naam: Lambertijnenhof. In de zorgwijk in Bergen op Zoom wonen ongeveer ho...

 

adv.