Bergs mysterie: wat doet die meerpaal daar in de Potterstraat?
Rijd je door de Potterstraat, dan zie je halverwege een meerpaal staan. Zo'n paal waar ze aan het water een...
Als je bij Kees en Emmy Warmoeskerken binnenstapt, weet je bijna niet waar je moet kijken. Alles is zó mooi! Beschilderde plafondbalken, een vloerschildering, gezellige kastjes, een schitterend fornuis en een opvallend schilderij van een oudbewoner: Joris van Spilbergen.
Het huis aan de Potterstraat is een huis met geschiedenis. Want hier heeft een wel heel bijzonder iemand gewoond: de zeevaarder Joris van Spilbergen, die tussen 1614 en 1617 voor de VOC de wereld rondvoer. Zijn aanwezigheid is nog duidelijk terug te zien in het huis. Het huis is zelfs zo bijzonder, dat de KRO-NCRV hier ook al eens kwam kijken. Dat kun je hier nog zien.
Als kunstenaar kon Kees Warmoeskerken Joris eigenhandig zichtbaar maken, zoals op de vloer van zijn galerie. Daar staan overigens nog meer oud-bewoners van het huis. “Mijn schoonmoeder heeft dat voor ons uitgezocht”, vertelt Kees. “Ooit was dit huis zelfs onderdeel van het Sint Margrieten Clooster. Maar hoe er dat in die tijd uitgezien heeft, daar is helaas geen beeld meer van.” Kees is in Bergen op Zoom vooral bekend van alle decors die hij maakte voor diverse toneelverenigingen, maar hij werkt ook als tekenaar, schilder en beeldhouwer.
De familie Warmoeskerken kwam ruim veertig jaar geleden hier wonen. “Daarvoor hadden we een huis in de Zuidmolenstraat”, zegt Kees. “Eigenlijk maar net om de hoek, maar het was een enorm verschil: van dorps naar stads. In de Zuidmolenstraat zat iedereen op een stoeltje voor de deur, en dan maar kletsen. Dat gebeurt hier in de Potterstraat niet.” Toch woont hij er erg naar zijn zin. “Ik wil hier zeker niet weg. Een appartement, dat zou ik echt nooit willen. Als ik hier echt weg moest, dan zou ik weer een oud huis zoeken, hier in de buurt. Maar voorlopig blijven we fijn hier wonen.”
En dat snappen we maar al te goed. De sfeervolle woonkamer met een gezellig hoekje waar een bureau staat (“waarschijnlijk is dat vroeger de bedstee geweest”), de prachtige lichte keuken en de heerlijk groene stadstuin maken het tot een echt droomhuis. “Veel ervan is nog authentiek, de keuken hebben we wel verbouwd”, zegt Kees. “Dat waren vroeger twee kleinere ruimtes. Het begon allemaal met het fornuis. Dat vonden we zó mooi, de rest van de keuken is daar op uitgezocht.”
Het huis ademt de sfeer van grootmoeders tijd. “Tja, in dat stijltje zijn we begonnen. Was toen heel modern, en nu eigenlijk weer. Sommige dingen hebben we gekocht, anderen zijn erfstukken. We zijn niet echt op zoek naar leuke spulletjes, ze komen gewoon op ons pad.” Kijk met ons mee binnen:
Wil je jouw huis ook eens laten zien op indebuurt? Stuur ons dan even een berichtje en wij komen graag kijken!
Lees ook:
In onze gids
Populaire rubrieken