Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het logegebouw van L’ Inséparable: ‘Toen we het kochten, zat er nog een zwembad in’

Door Emilie Klasen 8 oktober 2019

Loop je weleens door de Engelsestraat en ben je benieuwd hoe het gebouw van vrijmetselaarloge L’ Inséparable er van binnen uitziet? Dat snappen we goed. Het monumentale pand is vanaf buiten al mooi om te zien, maar ook vanbinnen ziet het er indrukwekkend uit. We namen een kijkje en kregen een uitgebreide rondleiding van voorlichter Peter Korving.

Logegebouw L’ Inséparable

We beginnen bij het begin: sinds 1997 doet het gebouw dienst al logegebouw van het vrijmetselaarloge L’ Inséparable. Dit is de oudste nog bestaande vereniging in Bergen op Zoom, opgericht in 1767. De loge werd opgericht met Frederich May als initiatiefnemer. Mooi detail: het pand in de Engelsestraat staat tegenover het vroegere woonhuis van Frederich May.

Amsterdamsche bank en sportschool

Hiervoor heeft het pand een aantal andere bestemming gehad. Zo heeft de Amsterdamsche Bank bijna dertig jaar in het gebouw gezeten, daarna heeft het een hele tijd leeggestaan en vervolgens is het als sportschool verder gegaan (inclusief zwembad en sauna). Peter: “Toen we het pand kochten, zat het zwembad er nog in. We hebben met z’n allen hard gewerkt om er een gangbaar pand van te maken. Zo moest het zwembad natuurlijk opgevuld worden.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Art-deco

Wanneer je binnenstapt, kom je in de centrale hal terecht waarbij er meteen iets opvalt: het Art-Deco interieur. Zo zit de oorspronkelijke tegelvloer er nog in, de oude bankbalie is intact (doet nu dienst als bar) en ook de muren zijn bedekt met de originele tegeltjes. Je kijkt je ogen uit.

Lezingen over verschillende onderwerpen

Bijeenkomsten worden op de begane grond gehouden, in de zaal. Hier kom je wanneer je door de centrale hal naar achteren loopt. In deze houden de mannen van L’ Inséparable regelmatig lezingen over diverse onderwerpen. Dit kan over een boek, een reis of een levensbeschouwing gaan. De agenda zit dan ook altijd vol. De kern van de vereniging is (in een notendop) om de wereld een beetje verbeteren, maar om eerst te beginnen bij jezelf.

Lid worden

Iedereen is welkom, van welke kleur, religie of afkomst dan ook. Wel doorga je eerst een selectieprocedure. Kom je hier doorheen? Dan wordt je via een inwijdingsrituaal een leerling-vrijmetselaar. Later volgt een bevordering tot gezel en tenslotte word je meester-vrijmetselaar. Het indwijdingsrituaal gebeurt in de inwijdingsruimte.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Symbolen en ritualen

Het opvallendst aan de inwijdingsruimte zijn de vele symbolen die aanwezig zijn. Een passer, een winkelhaak, een boek, een ruwe steen, een beitel … overal kan je symbolen ontdekken en ieder teken heeft weer zijn eigen betekenis. Peter legt elke symbool kort uit. Zo staat de ruwe steen met hamer en beitel bijvoorbeeld voor het werken aan jezelf, van ruwe steen tot perfecte kubus. De witgeblokte tegels op de grond symboliseren goede en slechte tijden.

Museum en boekenmarkt

Wanneer je een verdieping naar beneden loopt, komt je onder andere bij de oude bankkluis. Hier is nu een klein museum ingericht met onder andere gedenkpenningen, oude prenten en zilverwerk. Ook vind je op deze verdieping de boekenmarkt. Naast literatuur vind je er ook cd’s en dvd’s. De opbrengst van de maandelijkse boekenmarkten gaat naar goede doelen.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Zelf een kijkje nemen

Wil je dit bijzondere pand eens met je eigen ogen zien? Dat kan! Iedere eerste zondagmiddag van de maand is het gebouw open voor bezoekers. Je bent dan vrij om binnen te lopen en een kijkje te nemen in alle ruimtes. Ook is dan de boekenmarkt geopend.

Lees ook:

Eva en Rocky binnenkijken bij

Binnenkijken bij Eva: ‘De eerste zeven maanden was het kamperen in eigen huis’

Een grote tuin, lichte leefruimte met keuken en een luxe badkamer met natuurlijke elementen: het hui...
binnenkijken bij stephanie en maarten

Binnenkijken bij Stephanie: ‘Ik ben een beetje een houtje-touwtje klusser’

Scroll jij dagelijks door Instagram of ververs je om de minuut je Facebookpagina, dan heb je het hui...

Binnenkijken bij Tom en Sanne: ‘Langzaam wordt het hier een urban jungle’

Glas-in-lood, tegeltjes op de vloer en hoge plafonds. Wanneer je binnenstapt in het gebouw waar Tom ...

adv.