Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Barbara: ‘We zijn de attractie van de straat’

Door Redactie indebuurt 31 maart 2020

Barbara Helmig en haar gezin wonen nog maar kort aan de Noordsingel, maar trekken al veel bekijks. Voorbijgangers en buren kijken vaak bij hen binnen om de vrolijke verzameling op de vensterbank te bewonderen. Voor de rubriek Binnenkijken Bij mocht indebuurt deze week bij haar langskomen. 

Tekst: Susanne de Bruin

Vrolijke figuren

“We zijn de attractie van de straat”, stelt Barbara lachend. Op de vensterbank aan de straatzijde van hun woonhuis staat een kleurige verzameling van 19 bewegende poppetjes op zonne-energie. De paus, een drol, een cactus, mr. Bean; ze wiebelen allemaal vrolijk in de zon. “Het is kleurrijk en beweegt, dus het trekt de aandacht”, verklaart Barbara. “Toevallige voorbijgangers, kinderen uit de buurt, en fietsers onderweg kijken graag even binnen.”

Binnenkijken Bij
De vensterbank van Barbara staat vol met verschillende poppetjes. Foto: Susanne de Bruin

Sparen maar!

De verzameling is van haar kinderen Vincent (11) en Isa (10). “We gingen met oma een dagje naar Amsterdam en mochten allebei een poppetje uitkiezen”, weet Isa nog. “Ik koos toen voor de drol en Isa het aapje”, vult Vincent aan. Vlak daarna kreeg Isa voor haar verjaardag een gouden kattenbeeldje op zonne-energie. Hun vader stelde toen voor de poppetjes te gaan verzamelen. Hun favoriete exemplaar? De kussende Trump en Kim Jong-un. “Om eerlijk te zijn had ik best een hekel aan die poppetjes. Je probeert het gezellig te maken in huis met leuke spulletjes en potjes, en dan moeten die beestjes natuurlijk ook ergens staan… Daarnaast tikken ze ook enorm”, verzucht Barbara, “Maar voor de kinderen vind ik het wel hartstikke leuk”, vervolgt ze.

In de etalage

Toen het gezin vorige zomer naar de Noordsingel verhuisde, kwam de verzameling al snel voor het raam aan de straatzijde. Zo staan ze niet in de woonkamer en wel in het licht. Maar ze hadden natuurlijk nooit gedacht dat ze zoveel aandacht zouden opleveren: “Kinderen uit de straat zien het zelfs als er weer een nieuwe bij is gekomen”, grinnikt Barbara, “Er wordt ook vaak op het raam geklopt. Mensen vragen dan wat er hier gebeurt en of dit een winkel is.”

Binnenkijken Bij
De poppetjes netjes op een rij. Foto: Susanne de Bruin

Volop verbouwen

Die uitstraling heeft het hoekpand te danken aan haar geschiedenis. “Er zat hier vroeger een slagerij”, licht Barbara toe. Het huis werd in de jaren 30 gebouwd en heeft daardoor nog prachtige authentieke elementen zoals glas-in-lood en een balkenconstructie op zolder. De voormalige winkelruimte gebruikt Barbara tijdelijk voor haar werk als grafisch vormgever. Over een paar weken start de verbouwing en wordt de keuken geplaatst. “Op de plek waar nu de keuken is, maken we dan een slaapkamer voor ons.” De kinderkamers zijn eerder dit jaar flink verbouwd: “We hebben er drie maanden over gedaan. In de tussentijd sliepen Isa en Vincent samen op een matras in de huiskamer. Dat leverde natuurlijk best wat gemopper op, maar gelukkig zijn de kamers heel leuk geworden.”

Binnenkijken Bij
De slaapkamer van Isa. Foto: Susanne de Bruin

Alle hoogtepunten

Hun vorige huis stond in een nieuwbouwwijk op De Schans: “Dat was echt heel wat anders, alles was daar helemaal nieuw en netjes afgewerkt”, meent Barbara. Toch verlangden ze naar de levendigheid van de binnenstad: “Er is hier altijd leven om je heen, dat vind ik zo fijn! Aan dit huis moet veel gebeuren, maar eigenlijk vinden we het juist wel heel leuk om zo’n project aan te gaan. We doen ook heel veel zelf.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Binnenkijken Bij
Vincent in zijn eigen kamer. Foto: Susanne de Bruin

Bovendien hebben ze een geweldig uitzicht over alle trekpleisters van de stad: “Vanuit het zolderraam zie je álles. De toren van De Maagd, de Peperbus, het Markiezenhof en ook de torentjes van de Gevangenpoort in de verte. Het is hier heerlijk wonen”, concludeert Barbara tot slot.

Lees meer:

Binnenkijken bij Lonneke: ‘Ik heb een echt wijvenhuis’

Komt de naam Lonneke Oirbans je bekend voor? Dat kan kloppen, want we hebben al eens eerder bij haar...
emilie klasen

Binnenkijken bij Emilie: ‘Mijn interieurstijl is een kakelbonte verzameling’

Een sfeervolle woning in een rustig straatje op loopafstand van de stad. Deze week mogen we binnenki...

Binnenkijken bij Wim en Ineke: ‘Voor onze leeftijd hebben wij geen ballentent’

Wim (81) en Ineke Knappers (71) dachten nooit uit Roosendaal weg te gaan, de plaats waar zij 60 jaar...

adv.