Binnenkijken bij… een heel bijzonder huis mét kerkzaal!

Door Irma van Schaijk 12 maart 2018

Dat heb jij vast niet in je huis: een echte kerkzaal. Het huis aan de Moeregrebstraat van Albert en Petra Weijts heeft dat wel. Het is dan ook een héél bijzonder huis.

Je zou het aan de buitenkant niet meteen zeggen. Een mooi huis, dat zeker, en op een superlocatie. Maar als je even verder kijkt, zie je dat het meer is dan alleen een mooi huis.

Exposities

Albert en Petra wonen in een monumentaal herenhuis met nog heel veel authentieke details. De woning heeft bijvoorbeeld nog authentieke balken, ramen en een heuse gewelvenkelder. In de kerkzaal aan de achterkant van het huis houdt Albert regelmatig exposities.

moeregrebstraat

Spin- en Breischool

Het is een pand met geschiedenis: in de 15e eeuw was hier een pottenbakkerij gevestigd, daarna werd het huis gewoond door Henri de la Tremoille en het Gilde van de Poorterij. Tussen 1795 en 1876 was hier een Spin- en Breischool van de maatschappij tot Nut van het Algemeen gevestigd en in 1876 kocht de Christelijke vereniging Nehemia het pand.

De Kerkzaal

Het achterste gedeelte van het pand werd door Nehemia gesloopt en verbouwd tot een kerkgebouw voor de Gereformeerde Gemeente, waarvan de kerkzaal nog steeds bewaard is gebleven. Vanaf 1929 werd het pand in gebruik genomen door het Leger des Heils. Maar in deze tijd is het een prachtig ruim woonhuis, van alle moderne gemakken voorzien.

Kom kijken!

Wil je deze woning zelf eens bekijken? Zaterdag 17 maart is er van 11.00 tot 12.30 open dag!

En hoe is jouw huis?

Heb jij soms ook een bijzonder huis? Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 06 19 26 78 98. Wij komen graag even kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij… het monumentale pand van Béla en Liesbeth Molnar

Toen Béla en Liesbeth Molnár hun huis aan de Burgemeester Stulemeijerlaan kochten, was het een grote...