Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: is een huisnummer aan de gevel van je woning verplicht?

Door Joost Verdult 22 maart 2020

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt op het moment dat je voor een appartementencomplex staat: is het nu de bovenste of de onderste bel? Of je nu voor de portiek van een flatgebouw staat of voor de deur van een twee-onder-een-kapwoning staat, het is fijn om te weten of je bij het juiste huis aanbelt. Een huisnummer aan de gevel is in dat geval handig, maar is het ook verplicht?

Voor de krantenbezorger kan het misschien vervelend zijn dat jouw huisnummer niet goed zichtbaar is, maar voor de hulpdiensten kan het gaan over leven en dood.

Laat je huisnummer duidelijk zien

Is het dan verplicht om een huisnummer aan je gevel te hebben? Volgens de Brandweer is een nummer aan je huis niet alleen verplicht, het moet ook nog eens duidelijk zichtbaar zijn. Sterker nog, een huisnummer moet zelfs vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar zijn. Wettelijk gezien moet een huisnummerplaatje minimaal een afmeting hebben van 12 x 12 centimeter. De cijfers moeten minimaal 88 millimeter hoog en 60 millimeter breed zijn. Ook moeten de cijfers op het bordje een afwijkende kleur hebben ten opzichte van de achtergrond.

(Tekst loopt door onder de foto)

huisnummer woning bosjes huis
Dit huisnummer in Bergen op Zoom is mogelijk niet goed zichtbaar vanaf de weg. Foto: Jurgen Kwisthout

Tips van de brandweer

Tot zover de wettelijke kant. Daarnaast heeft de brandweer ook tips zodat het huisnummer nog beter opvalt. Zo kan je het plaatje het best op 1,75 tot 2,50 meter hangen en krijg je pluspunten van de hulpverleners als je het huisnummer ook nog verlicht. Wat je nu het best kan doen? Zorg dat klimplanten of andere voorwerpen het zicht op het huisnummer niet blokkeren. Ook kan je ervoor kiezen om je huisnummer aan een hek, muur of paaltje te hangen. Alles om de zichtbaarheid van het bordje te verbeteren.

Lees meer:

behoefte doen buiten bebouwde kom zones 60 snelheid verkeersbord snelheid stadsnaambord bord verkeersbord einde bebouwde kom met letters bergen op zoom ingang entree stad

MAG DAT: buiten de bebouwde kom je blaas legen?

Zal je net zien: loop je door het Bergse bos, staat je blaas opeens op knappen. Omdat er geen openba...
trouwambtenaar trouwen bergen op zoom stadhuis september bergen op zoom

MAG DAT: een bekende tot trouwambtenaar benoemen?

De jurk is uitgekozen, de uitnodigingen zijn verstuurd en de bestelling voor de taart ligt bij de ba...
gemeente verplichten muilkorf hond

MAG DAT: kan de gemeente een muilkorf voor jouw hond verplichten?

Geen hond is hetzelfde. Vergelijk maar eens een Chihuahua met een Duitse herder of een mopshond met ...

adv.