Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig om te weten! Zo werkt antikraak wonen in Bergen op Zoom

Door Frits Klasen 22 maart 2020

Antikraak wonen kan best bijzonder zijn. Het is soms een kans om op een unieke plek te wonen, zoals een school of zelfs een leegstaande villa. Het grote nadeel: je weet nooit voor hoelang. Wat je wél weet als je antikraak gaat wonen, is dat je huur enorm laag is.

Wat als je in Bergen op Zoom wilt wonen, maar je hebt niet de optie om een huis te kopen? En de huurhuizen zijn vaak bezet of je moet er een tijdje voor op de wachtlijst staan? Dan is er gelukkig ook nog een andere optie om woonruimte te vinden in Bergen op Zoom: antikraak. Antikraak, oftewel leegstandbeheer, is ideaal wanneer je het niet erg vindt om wat minder vastigheid te hebben én een heel lage huur te betalen.

Leegstandbeheer

Wat is antikraak? Dat leggen we je uit. Eigenaren van woningen, winkels en kantoren willen niet dat hun panden leeg staan op het moment dat de vaste huurder zijn contract heeft opgezegd en is vertrokken. Aangezien er vaak niet van de een op andere dag een nieuwe huurder is gevonden en er moet worden gewacht op een nieuwe huurder, sloop of renovatie, moet het pand worden bewaakt tegen (bijvoorbeeld) krakers. Dit wordt ook wel leegstandbeheer genoemd.

Wonen en werken

Er zijn verschillende bureaus die daar op inspringen en tegen zeer lage huur de panden tijdelijk verhuren als woning. Soms betaal je een huurbedrag inclusief gas, licht en water, maar het komt ook voor dat je dit zelf nog moet aansluiten. Ook heel handig voor sommige ondernemers en ZZP’ers: er worden ook werkruimtes verhuurd in leegstandsbeheer.

Goedkoop huren

Je woont of werkt er dus tegen een lage huur, maar er zijn wel een paar voorwaarden. De belangrijkste is dat je wordt gezien als ‘bewaker’ van het leegstaande pand. Een andere belangrijke regel is, dat wanneer het pand verhuurd of verkocht is, je maar een paar dagen hebt om al je spullen bij elkaar te rapen en te vertrekken. Meestal staat hier twee weken voor, maar het kan ook vier dagen zijn. Dit verschilt per antikraakorganisatie. Bij veel organisaties geldt ook dat je geen kinderen of huisdieren mag hebben als je antikraak wilt huren.

Antikraakadressen in Bergen op Zoom

Toegegeven: véél antikraak aanbod is er niet in Bergen op Zoom. Maar als er een woning, kantoor of ruimte beschikbaar is, dan bof je vaak wel. Dus het loont zeker om het zo nu en dan in de gaten te houden. Op dit moment staat er bijvoorbeeld een atelier/werkruimte te huur tegenover het stadspark Anton van Duinkerkenpark. Qua woningen staan er, op het moment van schrijven, onder andere woonruimtes in de Meidoornlaan en Teunisbloemstraat in de tijdelijke verhuur.

De organisaties

In Bergen op Zoom zijn er een aantal organisaties die antikraak gebouwen beheren. Elk bedrijf heeft haar eigen regels en voorwaarden, maar inschrijven is over het algemeen gratis. Ook verschilt het per aanbieder of er ruimte beschikbaar is. Soms heb je al binnen een paar weken een eigen woon- of werkplek.

Voor Bergen op Zoom zijn de volgende antikraakmakelaars te vinden:

Lees ook:

taalonderzoek vuur spuwen vuurspuwen markiezenhof Jurgen Kwisthout

Maak dat de kat wijs! Universiteit Groningen zoekt Brabanders voor online taalonderzoek

'Hij maakt van een mug een olifant' of 'hij metselt de kat in de kelder'. Het zijn twee voorbeelden ...
steun bergse ondernemers cafe die twee peperbus maagd zuidmolenstraat

Winkels dicht: 5 x zo steun jij de Bergse ondernemers

Van restaurants, cafés en sportclubs: zeker tot en met dinsdag 28 april blijven ze in verband met he...
postcodes bergen op zoom centrum Peperbus grote markt overzicht terras uitzicht monumenten spirtus markiezenhof

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Bergen op Zoom ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...

adv.