Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Buitenkijken bij het zelf gecreëerde wijkje van Cor en Corrie

Door Emilie Klasen 5 juni 2020

Hoewel je het van de voorkant niet ziet, zit er achter het huis van Cor en Corrie een zelf gecreëerd wijkje. Hier grenzen vier huizen aan één tuin. Dat betekent gezamenlijke barbecues, samen koffiedrinken op zondag en elkaar helpen met klusjes. Een gezellige boel! 

Buurman Rob loopt fluitend door de tuin, kat Sammie van buurvrouw Monique sluipt door de bosjes en schoondochter Sophie komt met haar zoontje even langs om iets drinken. Het is een gezellige boel bij Cor en Corrie, die sinds 1983 in dit fijne huis net buiten de stad wonen. Iedereen loopt in en uit, maar het koppel is ondertussen niet anders gewend. En hoewel het niet meer terug te zien is, had vroeger ieder huis een eigen, afgesloten tuintje. Wat is het verhaal achter de gezamenlijke tuin?

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Bergen op zoom

Huis op het oog

Laten we bij het begin beginnen. Hoe is het gepensioneerde koppel aan dit huis gekomen? Corrie: “Tijdens een vergadering van het comité tegen kernenergie waar Cor en ik lid van waren, zei ik tegen de vorige eigenaar: als jij het huis ooit kwijt wilt, dan willen wij het.” Twee jaar later is het zover: de eigenaar emigreert en het huis komt te koop. De beslissing is dan snel gemaakt: Cor en Corrie verhuizen naar hun eerste koophuis. Andere huizen bezichtigen, daar doen ze niet aan.

Hegje en hek weg

Door hun intrek in het huis, krijgen ze ook nieuwe buren: het oudere stel Nel en Frans. Het enige dat hun twee tuinen scheidt is een hekje en heg. Al snel trekken de buren veel met elkaar op: “We brachten ze naar de harmonie, deden weleens boodschappen voor ze en dronken ’s ochtends samen een bakje koffie.” De buren doen zoveel samen, dat ze in overleg al snel besluiten om het hekje en hegje te verwijderen, zodat er een open tuin ontstaat. “Onze kinderen kwamen bijna dagelijks bij Nel en Frans over de vloer. Om samen tv-kijken of samen te eten tijdens de middag.”

Privéparkje

Ruim tien jaar later, in 1994, komt vriend Rob in de buurt wonen. Zijn tuin grenst aan die van Cor en Corrie en het duurt niet lang voordat ook zijn schutting wordt weggehaald. Iets later vinden vrienden Toon en Natascha een huis in een aangrenzende straat. Na het overlijden van Nel en Frans komt het huisje leeg te staan. Cor en Corrie erven het pand van hun buren en een tijd lang twijfelen ze wat ze ermee willen doen. Verkopen? Aanhouden en er een soort buurthuis van maken? Dan komen ze in contact met Monique, de zus van een vriend. Zij zoekt een huisje en niet veel later wordt Monique de nieuwe buurvrouw van Cor en Corrie. De gezamenlijke tuin is helemaal compleet als ze een poortje maken in de muur achterin, waardoor ook Toon en Natascha vrij toegang hebben tot de tuin.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Bergen op zoom

Iedereen helpt elkaar

Naast allerlei gezellige dingen ondernemen, helpen de vrienden elkaar ook met klusjes. “Cor snoeit de rozen voor Rob, Rob schildert weer een kamer bij ons en tijdens de vakantie van Toon zorgen we voor zijn katten. Iedereen helpt elkaar”, vertelt Corrie. “Ook toen onze kinderen kleiner waren, stonden we voor elkaar klaar. Moesten de jongens bijvoorbeeld een keertje uit school gehaald worden? Dan was er altijd iemand aanwezig om dit op te pakken.”

Geen verplichtingen

Hoewel de vriendengroep veel samendoet, is het absoluut niet verplicht om samen dingen te ondernemen. Corrie: “Het komt ook voor dat ik lekker op de bank een serie aan het kijken ben, terwijl Cor buiten een borreltje drinkt samen met iemand uit de groep. Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen toko.” Naast samen een biertje drinken of barbecueën, vieren de buren ook al jaren samen Kerst en Sinterklaas. Een traditie. Op zondag drinkt de vriendengroep, samen met andere vrienden, familieleden, mensen uit de straat, al zo’n twintig jaar koffie. Een vast moment in de week dat iedereen gezellig samenkomt!

Foto: indebuurt Bergen op zoom
Foto: indebuurt Bergen op zoom
Foto: indebuurt Bergen op zoom

Mogen we ook bij jou binnenkijken?

Heb jij een gaaf huis, een mooie tuintje of een interieur waar je trots op bent en wil je dat aan iedereen in Bergen op Zoom laten zien? Laat het ons weten, dan kijken we graag eens binnen! Stuur even een mailtje naar [email protected] of tip ons via dit formulier.

Lees ook:

binnenkijken buitenkijken tuin

Buitenkijkers gezocht: deel jouw tuin, dakterras of balkon met ons!

Het is aftellen tot de zomer en de zon is weer vaker aanwezig. Een ideale tijd om je vrije uurtjes i...
Geslaagd middelbare school Bergen op Zoom

Geslaagd! Deze scholieren hebben officieel hun middelbare school in Bergen op Zoom afgerond

Niet nagels bijten naast de telefoon, geen extreme spanningen en geen verrassingen. Hoewel veel scho...
opa oma

Lieve opa’s en oma’s uit Bergen op Zoom: ‘Knuffel kapot? Dan fixt oma dit even’

'M’n opa, m’n opa. m’n opa. In heel Europa was er niemand zoals jij!' of 'Oma's aan de top. Het fees...

adv.