Binnenkijken bij: een echt ‘Green House’ in een flat aan de Strausslaan

Door Irma van Schaijk 14 augustus 2017

Omdat ze niet zo lekker in haar vel zat, besloot Gertrude eens een plantje te kopen. Eentje. Maar er kwam er nog één, en nog één… en inmiddels is haar flatje aan de Strausslaan een compleet ‘Green House’. En Gertrude geniet er zo van, dat ze er zelfs een boek over heeft geschreven.

Een plant, dat leek Gertrude wel gezellig in huis. “Ik stapte bij Intratuin binnen en vroeg om een plant die snel groeide. Toen kreeg ik een Kamerlinde mee.” Nu staan Kamerlindes er om bekend, dat het moeilijk houdbare planten zijn, weet ze inmiddels. “Maar bij mij groeide die als een tierelier.” Ze kocht er nog eens een plantje bij, kreeg er een paar cadeau. “En ik merkte steeds vaker, dat planten het bij mij altijd goed doen. Ik heb nu bijvoorbeeld een moestuin, waarvoor ik heel veel stekjes van mijn buurman daar heb gekregen. Bij hem doen ze amper iets, en bij mij floreren ze volop!”

Groene vingers

Een verklaring voor haar groene vingers heeft ze niet. “Aandacht, dat doet het hem,” denkt haar vriendin Anna. “een beetje feeling en techniek. Gertrude is er echt mee bezig. Onder mijn hoede overleefden planten het vaak niet, maar ik leer langzaam bij van Gertrude en geniet ontzettend mee van de fijne sfeer door de planten.” Inmiddels is hun huis één groene oase. Overal staan plantjes en stekjes, zoveel zelfs, dat ze ze niet meer allemaal thuis kan houden. “Ik geef veel stekjes weg,” zegt Gertrude. “En verkoop ze bij conceptstore Kweek in de Fortuinstraat. Er staan ook een paar grote planten van mij bij koffiezaak Inspire als ‘leenplanten’.

‘De kleur groen geeft rust in mijn hoofd’

Moet ik dit mijn hele leven doen?

In de Strausslaan zijn niet alleen de planten groen, maar ook in het interieur komt de kleur groen vaak terug. “Dat is langzaam zo gegroeid,” zegt Gertrude. “Ik vind het een prettige kleur, het geeft rust in mijn hoofd.” Haar oorspronkelijke vak is kok. Na de koksschool deed ze de middelbare en hogere hotelschool. “Maar toen ik klaar was, dacht ik: moet ik dit nu mijn hele leven doen? Toen ben ik aan de slag gegaan met grafische vormgeving.”

Boek in maart

Dat komt haar nu goed van pas, want ze is bezig haar derde boek uit te brengen, waarbij ze niet alleen de inhoud verzorgt, maar ook de opmaak. Het eerste boek was: Mijn Kookschrift, het tweede Wat je schrijft ben je zelf en in maart komt My Green House uit. “Een boek dat iedereen leert om ook groene vingers te hebben,” zegt Gertrude. “Ik heb er zelf ook veel van geleerd. Eerst deed ik gewoon maar wat, maar voor dit boek moest ik het verder uitdiepen. Ik hoop dat ik hiermee anderen net zo enthousiast kan maken als ik zelf ben!”

Wil je meer weten over Gertrude? Kijk dan eens op haar website www.leeg-bord.nl.

 

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

En hoe is jouw huis?

Heb jij soms ook een bijzonder huis? Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 06 19 26 78 98. Indebuurt komt graag even kijken!

adv.