Vintage Vastenavend gaat weer open: ‘Niets is fout, bij ons kan alles’

vintage vastenavend carnaval bergen op zoom
Myrte is druk bezig met de inrichting van de winkel. | Foto: indebuurt

Niet alleen Bergenaren, maar ook mensen van ver buiten onze stad weten ‘m ieder jaar weer te vinden: de pop-up vastenavendwinkel van Myrte van Gurp en haar man Bas. Op vrijdag 20 januari opent de zaak voor het vijfde jaar haar deuren. “Mensen staan nu al voor de etalage te kijken en rammelen aan de deur”, aldus Myrte.

Van boerenkiel tot konijnenpak, theemutsen en maskers, bij Vintage Vastenavend is ook in 2023 weer van alles te vinden. “Het leuke is dat we zelf bij het uitpakken ook weer dingen tegenkomen die we vergeten waren. Het is net schatzoeken.”

Wegdromen

Het begon jaren geleden met een hobby die een beetje uit de hand liep. “Ik ben gek op vintage”, vertelt Myrte. “Ik verzamel oude dingen, die zijn in mijn ogen altijd leuker dan iets nieuws . Je kunt er een beetje bij wegdromen; zo’n item heeft al een leven gehad. Zo heeft een lampenkap vaak al dertig jaar bij iemand in de kamer gestaan voor die bij ons belandt.”

Lees verder na de foto >

Bij Vintage Vastenavend vind je niet alleen traditionele vastenavend items, maar nog veel meer. | Foto: indebuurt

Volle opslag

Jarenlang struinde ze samen met haar man markten en privécollecties af in binnen- en buitenland. “We hadden nooit echt het idee om een winkel te beginnen. Maar de opslag lag vol en we deden een keer een soort sale. Dat liep heel goed en zo is het idee voor de pop-up ontstaan.” En zo geschiedde in 2018: de eerste editie van Vintage Vastenavend in de Bergse binnenstad.

Platgevraagd

Die winkel bleek een succes. “Ieder jaar staat er op de openingsdag weer een rij voor de deur. We worden nu ook al platgevraagd wanneer gaan we opengaan en of we items reserveren. Dat doen we overigens niet: wie het eerst komt wie het eerst maalt.”

Voor iedereen

De vraag is zo groot, dat mensen vanuit alle feestvierende regio’s naar Vintage Vastenavend komen. “We hebben er over nagedacht om bijvoorbeeld ook een winkel te openen in Maastricht. Maar de mensen komen al hierheen, dat is zo tof. Ook ouderen mensen die het feest niet meer actief vieren weten ons te vinden. En dagjesmensen uit het buitenland die ook een avond vastenavend willen meemaken. Je maakt zulke mooie dingen mee in de paar weken dat we open zijn.”

Lees verder na de foto’s >

Van gordijn tot skipak

Omdat de winkel echt voor iedereen is, verkoopt Myrte dan ook niet alleen traditionele Bergse vastenavend items. “Er hangen bewust niet alleen bontjassen en boerenkielen. Vroeger gingen mensen in Bergen op Zoom ook verkleed. Het is tof om dat terug te brengen, sommige mensen willen er juist ‘fout’ bijlopen. Al is niets fout, bij ons kan alles.”

‘Ik moet er niet aan denken’

Heeft ze er door het succes nooit aan gedacht om een vaste winkel te openen? “Nee, daar moet ik niet aan denken. Ik doe het naast mijn baan als directeur van een beroepsvereniging, en die vind ik te leuk. Deze combinatie van mijn passie en mijn werk, is voor mij het beste van twee werelden.”

Vintage Vastenavend

Dit jaar is het het laatste jaar dat je Vintage Vastenavend in het oude winkel van Koster Muziek vindt. Het pand is namelijk verkocht. Maar over waar ze volgend jaar naartoe gaan, maakt Myrte zich nog geen zorgen. “Daar ga ik in november wel eens over nadenken. Er zijn genoeg lege panden waar we terechtkunnen.”

Vintage Vastenavend is geopend van vrijdag 20 janauri tot en met 17 februari op donderdag, vrijdag en zaterdag. Je kunt er op donderdag en vrijdag rondneuzen van 13.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Nieuw in Bergen op Zoom: Square One Conceptstore”

Nieuw in Bergen op Zoom: Square One Conceptstore

square one bergen op zoom kunst conceptstore nieuw winkel
Ga naar “Jammer: er komt voorlopig geen boerenmarkt in Bergen op Zoom”

Jammer: er komt voorlopig geen boerenmarkt in Bergen op Zoom

boerenmarkt terrein stayokay streekmarkt bergen op zoom
Ga naar “Hoera: het Stoffencircus in Bergen op Zoom gaat dit jaar wél door”

Hoera: het Stoffencircus in Bergen op Zoom gaat dit jaar wél door

stoffenmarkt

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “AH Room- boter appeltaart van € 4,79 voor € 2,39”

AH Room- boter appeltaart van € 4,79 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99”

Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Zuivelhoeve roomyoghurt of Boer’n vla van € 2,49 voor € 0,99”

Zuivelhoeve roomyoghurt of Boer’n vla van € 2,49 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 april 2023

Agenda

Ga naar “Kermis”

Kermis

 • Van 7 apr t/m 16 apr
kermis boulevard attractiekermis boulevard attractie
Ga naar “Op de T Festival”

Op de T Festival

 • 18 mei 2023
wilhelminaveld veldje gebouw t op de t festival hemelvaartsdag opbouw hemelvaartwilhelminaveld veldje gebouw t op de t festival hemelvaartsdag opbouw hemelvaart
Ga naar “Koningsdag in Bergen op Zoom”

Koningsdag in Bergen op Zoom

 • 27 april 2023
koningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel wilhelmina veldkoningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel wilhelmina veld
Ga naar “90’s No Limits”

90’s No Limits

 • 13 mei 2023