Gluren door schietgaten: binnenkijken bij het oude Ravelijn op den Zoom
Het Ravelijn op den Zoom is een zeldzaam overblijfsel van de oude vesting van Bergen op Zoom. Honderden jaren na…
Tegenover het treinstation, onder het Hof van Asselbergs, ligt de Bergse Verborgen Vesting. Verscholen onder een grote klep in de grond ligt metersdiep een historische schat verstopt. Wat is de Verborgen Vesting precies en wat is er zo bijzonder aan?
Vanaf de Zuid-Oostsingel is het niet te zien, maar onder de plaats waar vroeger de BBA-bussen stonden, bezoek je tegenwoordig oude verdedigingswerken van Menno van Coehoorn (1641-1704).
(Tekst loopt verder onder de foto)
Na een afdaling van tientallen traptreden aan het Hof van Asselbergs kom je uit in de Verborgen Vesting. Zoals andere Bergse monumenten is dit niet zomaar een stapel oude stenen met een historisch verhaal, het is een beleving.
Het is donker in de ondergrondse ruimte. De bodem is bedekt met kiezelstenen die een knarsend geluid maken wanneer Peter van Tilburg van Stadsgidsen Bergen op Zoom (SBM) ons vraagt om naar een centraal punt in de ruimte te lopen. Deel voor deel worden de muren van de verdedigingswerken in de spotlights gezet. Steeds meer krijg je te zien, tot op een enorm scherm een video start.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Aan de hand van twee schermen word je door het verhaal van het oude Bergen op Zoom meegenomen. Op het ene scherm levensgrote oude prenten en historische kaarten, op het andere scherm een stadsplattegrond met jaartallen waardoor je de informatie in perspectief kan zien. Aan de hand van geluiden van kanonschoten, gillende mensen en ontploffingen, waan je jezelf in het Bergen op Zoom van toen.
Een voice-over en het bijhorende beeldmateriaal nemen je mee naar het Bergen op Zoom van de achttiende eeuw. In chronologische volgorde word je in panorama view bijgepraat over de vroegere verdediging van de stad. Het schild van Bergen op Zoom en de overwinningsmentaliteit heviger. Het was Menno van Coehoorn die de verdedigingswerken van Bergen op Zoom tussen 1698 en 1742 verstevigden. Onoverwinnelijk leken we. Toch ging het in 1747 mis.
De vestingwerken van Bergen op Zoom waren in 1700 maar liefst vijf keer groter dan de stad zelf. Toch lukte het de Fransen om op 16 september 1747 na maandenlange voorbereidingen de stad Bergen op Zoom in te nemen. Van het gebied rond het NS-station trokken zij plunderend, moordend en verkrachtend richting de Grote Markt. In dit stuk binnenstad vind je geen panden meer van voor 1747, terwijl je die in bijvoorbeeld de Lievevrouwestraat nog wel vindt. Ook mag je het Franse leger van toen verantwoordelijk voor houden.
(Tekst loopt verder onder de sfeerimpressie van de Verborgen Vesting)
De Verborgen Vesting is een restant van de verdedigingswerken die de Franse sloop- en slachtpartij uit 1747 overleefd hebben. Wat de functie van een glacis, bastion, ravelijn of lunet in een verdedigingswerk is en wat er tegenwoordig nog van overgebleven is? En op welke manier de Fransen de stad binnenkwamen? Net zoals je het einde van een film niet verklapt, gaan wij ook dit niet historisch sprookje verklappen. Om erachter te komen wat je precies bij de Verborgen Vesting ziet, zal je er toch echt heen moeten.
Zodra de coronamaatregelen versoepeld zijn, bestel je hier je tickets. Tot die tijd kan je zo vaak als je wilt de foto’s en video’s hierboven bekijken.
In onze gids
Populaire rubrieken