Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[VIDEO] Deze toffe weetjes ontdek je tijdens een vastenavendwandeling

Door Irma van Schaijk 20 februari 2019

Denk je dat je alles weet over de Bergse Vastenavend? Toch word je misschien verrast tijdens een vastenavendwandeling van de Stichting Bezichtiging Monumenten. Wij liepen mee en hoorden weer heel wat leuke nieuwe weetjes.

Voorbeeldje. Wist je dat de Stichting Vastenavend alleen uit mannen bestaat? En weet je dan ook wat als vrouw je enige kans is om toch lid te mogen worden? Wij weten het nu!

Dweilen door de binnenstad

Zondagmiddag 17 februari dweilen wij mee met de vastenavendwandeling van SBM. Op deze prachtige zonnige middag is het druk in de stad met leutvierders. Gids Sjaan Withagen leidt de groep door het centrum. Langs ’t Geitje, het beeldje van Toeteroet, met een bezoekje aan het atelier van Hendrik Boot (vol prachtige vastenavendschilderijen) en tot slot naar café De Grote Slok voor een gezellige borrel. Onderweg lopen we langs diverse panden waar prachtige vastenavendfoto’s voor het raam staan. En natuurlijk weet Sjaan daar alles over te vertellen. Over de viering op 11-11 bijvoorbeeld, of over de pakkendragers.

Niet te bont

Een stukje geschiedenis hoort er ook bij. Sjaan vertelt dat Vastenavend al in de middeleeuwen gevierd werd, als ommekeerfeest: een feest van de omgekeerde wereld, waar de gevestigde orde voor heel even niks te zeggen had. Hij vertelt ook over de kleding van ons vastenavendgezelschap. Zo draagt d’n Gròòtste Boer bijvoorbeeld een zwart bontje, als symbool dat je het tijdens het feest niet al te bont moet maken. En wist je dat Steketee ieder jaar een vergunning moet aanvragen om rond te wandelen met een echte sabel?

Kleed je tijdens 11-11 maar warm aan! Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

De Peperbus als vuurtoren

Bij De Engelse Hof staat voor iedere deelnemer een Schrobbelèrtje te wachten. Daarna gaat de tocht verder naar het èrremeblok, ’t Geitje en het atelier van Hendrik Boot. Onderweg horen we talloze nieuwe weetjes. Wie Toeteroet precies was en wat hij deed als hij geen fooi kreeg, wie Wana nu eigenlijk is en Rijkswaterstraat zich een hoedje schrok toen de Peperbus een vuurtoren wilde zijn. Ben jij benieuwd naar al die weetjes? Dan is het hoog tijd om ook een keer mee te lopen met een vastenavendwandeling!

Zo word je als vrouw lid van de Stichting

Eentje kunnen we er nog wel verklappen. Als je als vrouw lid wilt worden van de Stichting Vastenavend, dan moet je maar eens snel solliciteren als burgemeester. Voorlopig lijkt het er nog niet op dat de Stichting een Prinseske of een Gròòtste Boerin kiest, dus dan is een vrouwelijke burgemeester de enige vrouw die lid kan worden.

Loop ook mee

De Vastenavendwandelingen zijn nog op 24 en 27 februari en 3 maart. Vertrek om 14.30 uur in de hal van het oude Stadhuis op de Grote Markt. Deelname kost €6,- (inclusief consumptie). Kinderen mogen voor €3,- mee.

Lees ook:

carnavalshoesjes

Dit wil je hebben: Fleur en Josine ontwerpen Bergse vastenavendhoesjes

Met Vastenavend draag je een versierd hoedje, een warme bontjas, een rode zakdoek én vanaf dit jaar....
carnaval vastenavend in bergen op zoom

7 x wat je als Krab écht moet doen tijdens Vastenavend

Natuurlijk: je staat er tijdens de intocht om de Prins binnen te halen, je leutneutbonnetjes liggen ...
zwembad toeteroet dweilband

Bergse dweilband herdenkt haar naamgever Toeteroet

Op 30 november 1910 stierf Hendrikus Goderie, ook wel Toeteroet genoemd. Nu hebben we in Bergen op Z...

adv.