Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom we ’t liefste met Krabben onder elkaar zijn met Vastenavend

Door Irma van Schaijk 2 februari 2018

Het hele jaar zijn we hartstikke gastvrij in Bergen op Zoom. Sterker nog: we bewegen stad en land om toeristen naar ons mooie stadje te halen. Maar tijdens Vastenavend… tja, dan zijn we toch echt liever met Krabben onder elkaar. En wil je als noorderling er toch helemaal bij horen, dan leggen we hier uit hoe je dat moet doen:

Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Innemen, niet zuipen

bier vastenavend
Foto: Corné de Weert

Mensen van boven de rivieren hebben vaak een heel ander beeld van ‘carnaval’. Zij zien het vooral als een feest waar je je helemaal vol kunt laten lopen. ’s Middags al beginnen met zuipen, tot je naar huis kruipt. En ja, ook Bergenaren lusten best een pilsje of een lekkere Schrobbelèr tijdens Vastenavend. Maar op een colaatje kunnen we net zoveel leut hebben, want dáár gaat het niet om. Het gaat om de leut, niet om de drank! Dus niet zuipen, maar gewoon lekker innemen!

Niet in een Pino-pak

carnaval

Heel fout: in je Pino-pak, piraten-outfit of als cowgirl op pad gaan. Want dat doen wij hier in Bergen niet! Zo’n outfit schreeuwt ‘Ik kom niet uit Bergen!’ Beter: bontjasje aan, gordijntje om, zakdoek met de knoop naar voren en een leutig hoedje op je hoofd: dan hoor je er helemaal bij!

Waar staat dat paard?

vastenavend
Foto: Corné de Weert

Helaas: er staat in Bergen héél zelden een paard in de gang. Wij willen ook geen bloemetjesgordijn zijn en zoeken nooit de feestneus van Mien. Bergen op Zoom heeft haar eigen, Bergse muziek. Tip: zoek op YouTube naar Bergse vastenavendliedjes en ga oefenen, zodat je straks in het café kunt meezingen. En o ja, we lopen hier geen polonaise. Hard zingen met je handjes in de lucht: da’s Vastenavend op z’n Bergs.

Een en al traditie

vastenavend steketee

Tja, dat blijft een lastige voor mensen boven de rivieren. Want hoe leg je uit dat een kerktoren praat, dat Steketee mega-belangrijk is tijdens Vastenavend, dat vrouwen het gezellig vinden om drie kwartier in de rij te staan voor de wc’s en dat we stiekem een traantje wegpinken als er een kraai valt. Wij zeggen: dompel jezelf onder in Vastenavend, doe wat de Krabben doen en geniet mè d’éél oew art!

Lees ook: 

vastenavend

Bergs Mysterie: waarom lopen wij tijdens Vastenavend met een gordijntje om?

In Bergen op Zoom hoef je niet aan te komen met een Pinopak of als dansmarieke. Nee, een leutig hoed...
nar prins vastenavend

Bergs mysterie: waarom heet het bij ons Vastenavend en geen carnaval?

In Bergen vieren we Vastenavend, in Roosendaal (en in de rest van Brabant) noemen ze het carnaval. W...
Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Vastenavend

adv.