Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vastenavendverhaal Marga: ‘Het vocht kwam bijna hun neusgaten uit’

Door Frits Klasen 11 februari 2020

Ieder voorjaar verandert Bergen op Zoom voor een kleine maand in ’t Krabbegat. Door de jaren heen moet er een schat aan speciale vastenavendverhalen zijn en daar zijn wij hartstikke benieuwd naar. We deden een oproep naar jullie meest bijzondere vastenavendverhaal. Vandaag deelt Marga Horst haar favoriete herinnering.

“Een hele poos geleden, toen er nog niet zoveel dweilorkestjes waren, bestond De Pierrottekapel”, begint Marga haar verhaal. “Zij waren heel de Vastenavend actief, vanaf de Intocht tot het Valle de Kraai. Mijn herinnering gaat over de Optocht.”

Naaiavonden

De vastenavendvierster vervolgt: “In september werd officieel vergaderd over hoe de Pierrotte zich zou presenteren in de optocht van dat jaar.” De taakverdeling binnen de band was helder. “Als het idee er was, werden vaak de vrouwkes ingeschakeld om de kostuums in elkaar te naaien.” Maar de vrouwen wisten er wat leuks van te maken. “Iedere week was het een hele happening: op de woensdagen werd er een naaiavond georganiseerd. Elke week was het bij iemand anders. We dronken koffie met wat lekkers, namen een borreltje met een hapje en rond 23.00 uur kwamen de mannen ons weer ophalen.”

“Door de vele pilsjes moest er al snel worden geplast”

Wildemannen

Het was iedere woensdag een feest voor de dames. Maar wat moesten ze dat jaar nou eigenlijk maken voor de mannen? “Dat ene jaar zouden de mannen aantreden in de Optocht als de wildemannen die naast het Bergse stadswapen staan. De outfits bestonden uit een vleeskleurige hansop met een bladeren rokje, een bladeren krans op het hoofd en een grote knuppel van polyester”, vertelt Marga. “Het hansop was van tricot gemaakt met een sluiting op de rug. Die naaiden we voor de optocht nog even dicht.”

Hoge nood

Op de dag van de Optocht kwam de band samen om zich goed voor te bereiden. Marga: “Het aankleden in de ochtend was altijd vaste prik bij Lewieke Govaarts. Daar werden er, naast de nodige worstenbroodjes, ook wat borreltjes en pilsjes gedronken. Als de mannen zich daarna gingen melden bij de Optocht, werden ze door de vrouwkes uitgezwaaid en succes gewenst.” Maar de dames waren toch iets vergeten. “Door de vele pilsjes moest er al snel worden geplast. Tot grote schrik van de muzikanten waren we vergeten om gulpen te maken in de hansoppen. En de hele optocht moest nog gelopen worden!”

(Tekst loopt verder door onder de foto)

vastenavend steketee
Foto: Corné de Weert

Loopt de neusgaten uit

De mannen hadden het zwaar tijdens de Optocht. “Het vocht kwam bijna hun neusgaten uit! Uiteindelijk op de Grote Markt aangekomen, vlogen de muzikanten bij de Draak naar binnen en smeekten ze aan de toog om een schaar.”

“De mannen knipten bij elkaar gulpen in hun pakken”

Alle aanwezigen wisten vast en zeker niet wat ze overkwam. “De mannen knipten bij elkaar gulpen in hun pakken en snelden zich naar de toiletten.” Er werd dat jaar een wijze les geleerd. Marga: “In alle jaren daarna zijn we nooit meer vergeten om gulpen in de broeken te naaien.”

Jouw vastenavendverhaal

Heb jij net zo een leutig vastenavendverhaal als Marga? En wil jij dat verhaal, plus een foto, ook delen met het Krabbegat? Dat kan, heel graag zelfs! Stuur het onze kant op via [email protected].

We hebben trouwens een handige lijst samengesteld met belangrijke info en datums over de editie van 2020 en die is hier te vinden.

Lees ook:

krabben bergenaren

Mysterie: waarom noemen ze Bergenaren eigenlijk ‘Krabben’?

Zo rond de Vastenavend staat Bergen op Zoom beter bekend als het Krabbegat en worden Bergenaren Krab...
de gulden cop winkel vierkantje vastenavend beeld beeldjes

Marijke maakt Bergse beeldjes: ‘Creatief ben ik altijd al geweest’

Een glas-in-loodraampje van de Geit, een beeldje van de Prins of een vogelhuisje van de Peperbus. De...
stoof recept vastenavend

Bodem leggen voor het dweilen! Recept stoofvlees à la Frits

Met een lege maag gaan dweilen, is geen goed idee. Dus even goed eten voor je het Krabbegat onveilig...

adv.