Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vastenavend 2020: de belangrijkste info over het aankomende leutfestijn

Door Joost Verdult 21 februari 2020

De dweilbendjes zijn er klaar voor, de bouwclubs zijn druk met boetseren en de Schooibrief is weer uitgedeeld: de Vastenavend van 2020 staat voor de deur. Hoogste tijd dus dat jij weet wat je te wachten staat als je d’oew neus achternaar ga dweile. We zetten de belangrijkste zaken van de Bergse Vastenavend van 2020 voor je op een rij. 

Noteer maar in je agenda

  • ’t Neuzebal is op zaterdag 1 februari 2020
  • Wagetjes kijke is op woensdag 19 februari 2020
  • De Intocht is op zaterdag 22 februari 2020
  • ’t Dweilbendfestival is op zondag 23 februari 2020
  • Kindervastenavend is op maandag 24 februari 2020
  • De Optocht is op dinsdag 25 februari 2020.

Wil je precies weten hoe laat en waar je tijdens de vier leutdagen moet zijn? We maakten speciaal voor jou dit overzicht.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)

veldteke 2020 weekend bergen op zoom
Het Veldteke van 2020. Afbeelding: Stichting Vastenavend

Motto van 2020

Mocht het je ontgaan zijn, het motto van de Vastenavend van 2020 is dweil d’oew neus mar achternaar. Wil je zien hoe de Stichting Vastenavend een paar dagen voor 11-11 het motto bekendmaakte? Dan ben jij op zoek naar deze link. Ook de Kale n’Eed van 11-11 hebben we voor je bewaard. Net zoals andere jaren, is er weer een Veldteke voor de liefhebbers en verzamelaars. Voor vier euro koop je het insigne bij verschillende winkels, cafés of restaurants.

Pinnen voor de Schooibrief

Nieuw dit jaar: je financiële bijdrage voor de Vastenavend kan je ook pinnen bij de ICB’ers als ze aan de deur komen. Natuurlijk kan je ook contact betalen of niets geven, dat is helemaal aan jou.

Leutneutbonnen

De prijs van de Leutneutbon is dit jaar gelijk aan die van vorig jaar: 2,27 euro. Voor 25 euro krijg je 11 (hoe toepasselijk) van die bonnekes van de kastelein. Wil je weten waar het Bergs betaalmiddel wordt gemaakt? Het antwoord vind je hier.

(Tekst gaat verder onder de foto)

leutneutbon vastenavend 2020
De Leutneutbon van 2020. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Vastenavendbussen

Klaar met dweilen? Dan rijden ook dit jaar verschillende bussen naar omliggende dorpen, gehuchten en steden om de feestvierders thuis te brengen. Een kaartje kost 5,50 euro en schaf je het best online aan. Weten welke dagen de bussen rijden, wat de verkooppunten zijn en bij welke haltes ze stoppen? Je vindt het hier.

Kaarten voor evenementen

Wil je naar het Neuzebal, Dweilbendfestival of de Sluiting? Dan heb je een kaartje nodig. Ook als je naar Tusse de Schuifdeure gaat of een plekje op de tribune tijdens de Optocht wilt, schaf je een ticket aan. Op deze plekken haal je je kaartjes.

(Tekst loopt verder onder de foto)

nieuwe liedje Vastenavend 2020 neuzebal prins nilles III
Foto: Jurgen Kwisthout

Nieuwe liedje

Tijdens het Neuzebal is het nieuwe liedje van 2020 bekendgemaakt. Voor de laatste keer zong Prins Nilles III de regels van het nummer voor, waarop de Krabbe in de Stoelemat hem herhaalden. Een video van het Neuzebal en de tekst van het nieuwe liedje is hier te vinden.

Afgesloten wegen

Tijdens de Vastenavend van 2020 zijn verschillende wegen tijdens onder andere de Intocht, Kindervastenavend en de Optocht afgesloten. Waar, wanneer en hoe laat je de binnenstad beter kan vermijden, is hier terug te vinden.

Route van de Optocht

Sinds dit jaar rijdt de Optocht op dinsdag 25 februari nét wat anders als je andere jaren gewend bent. De grootste aanpassing? De stoet eindigt op de Kaai, de plek waar ook de prijsuitreiking plaatsvindt. De complete nieuwe route is hier te vinden. Benieuwd wat tijdens deze editie van de Optocht de beste spots zijn om de stoet te kijken. Dan ben je op zoek naar deze plekjes.

(Tekst loopt door onder de foto)

optocht vastenavend
Foto: Dick Vermaas

Weer tijdens de Vastenavend

Tijdens de vier dagen leut, zijn de Krabbe vaak buiten te vinden. Intocht, Kindervastenavend en Optocht zijn allemaal evenementen die te maken krijgen met de stemming van de weergoden. Benieuwd naar de voorspellingen? Je vindt ze hier.

Dweil in opleiding

Neem je tijdens deze Vastenavend voor het eerst een vriend of vriendin mee die niet gewend is met de gebruiken in Bergen op Zoom? Wij leggen tot in detail uit hoe je voor het eerst de Vastenavend viert in het Krabbegat.

Dit artikel houden wij up-to-date. Mocht er nieuwe informatie over de Vastenavend van 2020 beschikbaar komen, dan wordt dit artikel aangevuld.

Lees meer:

louis weijts

Creatieve vader van de Vastenavend: deze rol speelde Louis Weijts in Bergen op Zoom

Louis Weijts is voor veel Bergenaren een herkenbare naam. Maar wie was deze man die in 1905 het leve...
vastenavendagenda

Maak de vastenavendagenda compleet: geef je donneteursbal of tentoonstelling door

't Is awwir zo wijd, da zoude motte wete. Naast het begin van het vastenavendliedje van 1992, is het...
cafe lievevrouwenstraat les vedettes

Sluitende Les Vedettes Café Culturel tóch nog open tijdens de Vastenavend

Aan het einde van dit jaar gaan verschillende zaken in Bergen op Zoom definitief op slot. Een daarva...

adv.