Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leutig! Uit deze commissies bestaat de Stichting Vastenavend

Door Joost Verdult 8 november 2019

D’n Ellefde van d’n Ellefde komt steeds dichterbij. De gordijnen worden van zolder gehaald, de bandjes trekken eropuit en de Vastenavendmuziek galmt weer door de cafeetjes. Rond de klok van 23.11 uur komt de Stichting Vastenavend samen bij de Geit van Mie d’n Os om de Vastenavend van 2020 officieel van start te laten gaan. De Stichting Vastenavend is een club die bestaat uit verschillende commissies. Ken jij ze allemaal?

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Stichting Vastenavend

intocht vastenavend
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

De Stichting Vastenavend mag dan wel de enige groep zijn die het Bergs volksfeest organiseert, binnen de commissies van de club heeft ieder zijn eigen taken. Net zoals een administratief medewerker in het ziekenhuis niet de taken overneemt van een chirurg (en andersom), zijn er binnen de Stichting Vastenavend vier grote en een aantal kleinere commissies waar mensen zich met hun eigen taken bezighouden. Daarnaast is er ook een bestuur. We lichten alle taken in de volgende slides voor je toe.

Het bestuur

Met een voorzitter (zie Facebookpost hierboven), penningsmeester en een secretaris (ook wel ‘de sik’), heeft het bestuur in totaal elf leden. Uit iedere grote commissie zitten twee vertegenwoordigers ook in het bestuur. Dit gaat om de commissies Protocol, Technisch, Financieel en Optocht. In totaal zitten er ongeveer 88 leden bij de Stichting Vastenavend.

Protocol

Prins vastenavend
Zowel de Prins als de nar zijn lid van de commissie Protocol. Foto: indebuurt

Dit zijn de bedenkers van de club. De commissie Protocol schrijft en componeert het Vastenavendliedje, maakt de Vastenavendkrant en bedenkt het motto. Daarnaast regelen zij het ontvangst en de bezoeken van de Prins en zijn gevolg, zo lezen we op de website van de Stichting Vastenavend. Of dat het al was? Echt niet. Ook de Boeremaaltijd met de gemeenteraad, de Kindervastenavend en het afsluiten van de Vastenavend nemen zij voor hun rekening. De Prins, nar, Gròòtste Boer en Steketee zijn zelf ook lid van deze commissie.

Commissie Optocht

vastenavend optocht commissies Stichting Vastenavend
De commissie Optocht zorgt ervoor dat de Optocht veilig verloopt. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Wat deze groep organiseert da kunde wel raaje. Zij zorgen dat er zoveel mogelijk mensen mee willen doen met de Optocht, houden contact met de bouwclubs en stellen een onafhankelijke jury samen. Deze commissie regelt ook de Intocht.

Technische commissie

vastenavend nar wagen 1997 intocht optocht prinsenwagen commissies Stichting Vastenavend
De Prinsenwagen wordt altijd gebouwd door de Technische commissie, zo ook in 1997 met het motto ’t Springt de pan uit. Foto: Hans Verdult

Creëren, boetseren en verven: de Technische commissie maakt ieder jaar de Prinsenwagen. De technische creatievelingen maken daarnaast ook de wagens van de Dweilploeg, de Gròòtste Boer, de koetsen en onderhouden de limozines en de paarse dubbeldekker. Maar we zijn er nog niet. Deze mannen maken ook de decors van Kindervastenavend en bewaren alle kleding, voorwerpen en al het anders dat zij ooit gemaakt hebben. Halwana is hun persoonlijke mancave.

Financiële commissie

Wie een feest organiseert, die heeft centen nodig. Om die reden is er de Financiële commissie van de Stichting Vastenavend. Bij mensen thuis en bij bedrijven wordt aangeklopt met de vraag of zij financieel willen bijdragen aan het Vastenavendfeest. Ook de verkoop van cd’s, dvd’s en veldtekens regelt deze commissie. Daarnaast zoeken zij adverteerders voor de Vastenavendkrant en de Optocht. Ga je naar het Neuzebal of het Dweilbendfestival (zie Facebookpost hierboven)? Dat is ook door deze commissie georganiseerd.

Kleine commissies van de grote commissies

intocht vastenavend commissies Stichting Vastenavend
Boeren van de Stichting Vastenavend. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Omdat het soms beter is om met een kleinere groep aan een project te werken, hebben verschillende commissies ook een aantal kleinere commissies:

  • Zo zorgt de Materieelgroep onder de paraplu van de Technische commissie voor het onderhoud van materiële zaken op Halwana.
  • De Muziekcommissie valt onder de commissie Optocht, zij houden zich met de muziek bezig.
  • De Rommelpot maakt het clubblad van de Stichting Vastenavend (commissie Protocol).
  • De Communicatiecommissie verzorgt – zoals je al verwacht – de communicatie. Zij vallen onder het bestuur.
  • Om de herinneringen van later te bewaren, is er ook de commissie Archief. Zij vallen onder de verantwoordelijkheid van de algemeen secretaris van het bestuur van de Stichting Vastenavend.

Lees meer:

vastenavend

Vastenavend 2020 in Bergen op Zoom: noteer deze data alvast in je agenda

Ook zo'n leutige Vastenavend gehad? Zo leutig, dat je nu alweer zin hebt in de volgende? Pak dan je ...
wim van broekhoven nar

Een video van de Stichting Vastenavend: de nar door de jaren heen

Leerlingen van de basisschool konden afgelopen zondag bekijken hoe de nar van de toekomst er uit kom...
dweilavond dweilen op de dubbelstraat

Nog even nagenieten: de mooiste foto’s van Vastenavend

Vastenavend is weer voorbij. We liggen brak op de bank, maar we willen nog even nagenieten van 't fe...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Vastenavend

adv.