Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dweilbend Leutig Spul brouwt Bergs bier: ‘Een glas leut dat ruikt naar een frisse Bergse bloem’

Door Joost Verdult 19 januari 2020

Als je jarig bent, dan trakteer je. Voor de jubilerende dweilbend Leutig Spul is dat niet anders. Omdat de groep al 2 x 11 jaar bij elkaar is, vonden de mannen het tijd om extra groot uit te pakken. En hoe pak je uit? Precies, met bier. De kans is groot dat je tijdens de Vastenavend van 2020 het amberkleurige bier Spulleke op verschillende plekken tegenkomt.

Nog niet zolang geleden werden we in Bergen op Zoom getrakteerd op brouwerij Sterck. Vond je dit als bierliefhebber al een smaakvolle verrassing? Maak dan je borst maar nat. Leutig Spul komt dit jaar met een eigen bier dat ze zelf omschrijven als een ‘lekker toegankelijk amber bier met een goede afdronk en een licht bittertje’. Klinkt natuurlijk veelbelovend, maar hoe komen de mannen op dit idee?

(Tekst loopt verder onder de foto)

spulleke leutig spul vastenavend dweilband dweilbend bier
Foto: dweilbend Leutig Spul

De smaak van meer

Volgens Flup Remijn van Leutig Spul is hun Spulleke het best te vergelijken met een bier zoals een Bolleke van De Koninck. “Alleen dan wel een nog makkelijker biertje”, vult de sopraansaxofonist aan. “Wij noemen Spulleke de ‘ròòje deurdrinker’ omdat het als red ale relatief makkelijk wegdrinkt en een rode gloed heeft die doet denken aan meekrap.

‘Ons bier nodigt uit, het ruikt een stuk aangenamer dan pils’

Met een alcoholpercentage van 5,22% is het toegankelijk. Daarnaast ruikt het bier ook nog eens lekker, een beetje zoals een frisse Berregse blom. Ons bier nodigt uit, het ruikt een stuk aangenamer dan pils.”

De geboorte van het idee

Goede ideeën, die krijg je vaak onder het genot van een glas bier, onder de douche of iets voordat je in slaap valt. Spulleke zag het levenslicht terwijl de mannen van Leutig Spul genoten van een glas met ideeënwater in de brouwerij van Hertog Jan. “Tijdens ons bandweekend van 2018 waren wij aan het brainstormen over ons jubileumjaar”, vertelt hij.

‘Vastenavendbier moet je natuurlijk wel in Bergen op Zoom brouwen’

“Toen kwamen we erachter dat er geen vastenavendbier is. We hebben het idee verder uitgedacht en hebben contact opgenomen met brouwerij Sterck. Zoiets kan je ook buiten de stad laten doen, maar als je vastenavendbier brouwt, moet het natuurlijk wel écht uit Bergen op Zoom komen.”

Verkooppunten

Wil jij Spulleke zelf eens proeven? Dat kan. Naast dat je het bier bij de band kan bestellen, schenken ook verschillende cafés dit glaske leut. “Verschillende cafés schenken ons bier uit de fles, andere zaken zelfs van het fust”, vertelt Flup trots. “Café ’t Slik, ’t Provoosthuis en ’t Zwijnshoofd, in bijna 22 kroegen is Spulleke te koop.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

spulleke leutig spul vastenavend dweilband dweilbend bier
Foto: dweilbend Leutig Spul

Wil je er liever toch thuis van genieten terwijl je je favoriete televisieprogramma kijkt? Natuurlijk kan dat ook. Het enige wat je hoeft te doen, is het bier online te bestellen. Let wel even op: zowel in de cafés als online is er een kans dat je achter het net vist als je te lang je aankoop uitstelt. Extra leuk: op zondag 2 februari vanaf 13.33 uur begint het jubileumbal van de band in café ’t Slik. Daar wordt het eerste vat aangeslagen en zal er rond 14.11 uur geproost worden samen met de Prins en zijn gevolg.

Uitpakken kunnen ze wel

Wat je ook doet in het leven, het is slim om in te zetten op je kwaliteiten. Volgens de muzikant heeft Leutig Spul dat ook zeker dit jaar weer gedaan. “Misschien zijn we niet de meest fantastisch muzikale band, maar uitpakken kunnen we wel”, vertelt hij. “Een thema pakken we altijd groots aan. Zo gingen we tijdens Leut, Bròòd en Speule als Romeinen, reden we tijdens de Vastenavend van 2011 met loopfietsen die leken op Harley Davidsons en hebben we een dvd met karaokemuziek uitgebracht. Allemaal voor de leut, maar wel erg gaaf om te doen.”

Lees meer:

allef gaar kookboek vastenavend eten snacken koken

Helemaal leuk! Allef Gaar, het eerste vastenavendkookboek

Iedereen heeft tijdens de Vastenavend speciale eettradities of recepten. Voordat je de stad ingaat e...
vastenavendagenda

Maak de vastenavendagenda compleet: geef je donneteursbal of tentoonstelling door

't Is awwir zo wijd, da zoude motte wete. Naast het begin van het vastenavendliedje van 1992, is het...
vastenavend kraai

Ier motte bij zijn: hier koop jij je kaarten voor de Vastenavend-evenementen

Pak 'm beet een maand en dan is het weer Vastenavend. Stiekem zijn wij al aan het aftellen (wie niet...

adv.