Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uit de kunst: 9 x de bekendste bouwclubs van het Krabbegat

Door Joost Verdult 25 februari 2020

Op de dinsdag van de Vastenavend wordt ieder jaar de Gròòte Optocht gereden. Waar het Dweilbendfestival niet zonder de bandjes kan, zo kan de Optocht van Bergen op Zoom niet zonder de bouwclubs. Dit zijn de bekendste boetseerclubjes van het Krabbegat. 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Wij

Waar sommige bouwclubs in Bergen op Zoom voor polyester kiezen om hun vastenavendwagen van de maken, slaat bouwclub Wij een andere weg in. Zoals je op de Facebookpost hierboven ziet, gaat de club met piepschuim aan de slag. Door het milieuvriendelijke materiaal te snijden en te schuren, krijg je zelfs zonder polyester een creatie met vastenavendfiguren.

De Watertore

Voor de bouwclubs is de afrondende fase aangebroken. De pupillen worden in de witte ogen van de vastenavendkoppen geschilderd, de onderdelen worden in elkaar gezet en de bewegende onderdelen worden gecheckt. Zo ook bij bouwclub De Watertore. Vorige week waren de bouwers van de club nog bezig met naaiwerkzaamheden, terwijl je de wagen al over een paar dagen tijdens de Optocht kan zien.

Variant

wagetjes kijke wagentjes kijken bergen op zoom vastenavend konterscherp 2020 optocht
Foto: Jurgen Kwisthout

Tijdens Wagetjes Kijke zat deze kop nog hoog aan de takel, klaar om met zijn lichaam herenigd te worden. Net zoals voor andere bouwclubs in Bergen op Zoom, zijn de laatste loodjes voor bouwclub Variant spannend. Door in de laatste dagen de puntjes op de i te zetten, laten de bouwers tijdens de Optocht zien wat ze in huis hebben.

De Spruiten van Nuijten

wagetjes kijke wagentjes kijken bergen op zoom vastenavend konterscherp 2020 optocht
Foto: Jurgen Kwisthout

Met spruiten aan de zijkant van de wagen, beelden de De Spruiten van Nuijten dit jaar hun naam in polyester uit. Voor deze bouwclub is de Vastenavend van 2020 een bijzonder geval. De Spruiten van Nuijten bestaan namelijk 4 x 11 jaar.

Leutige Bouwers

optocht vastenavend bouwclubs bergen op zoom
Foto: Dick Vermaas

Grote kans dat jij vorig jaar de indrukwekkende wagen van de Leutige Bouwers uit Lepelstraat tijdens de Optocht in het Krabbegat hebt gezien. Alles draaide, bewoog en was zéker indrukwekkend de noemen. Dat indrukwekkende werd door de jury van de Optocht beloond. De Leutige Bouwers gingen er in 2019 met de eerste prijs vandoor in de categorie A-wagens.

Agge Mar Leut Et

Agge Mar Leut Et! We hebben het niet over je duim naar je neus brengen, maar over de Bergse bouwclub die onze stad rijk is. Zoals je op de Facebookpost hierboven ziet, hadden ze vorig jaar een bijzonder idee uitgewerkt. Met vliegende vastenavendvogels zoefde Agge Mar Leut Et langs de route van de Optocht.

De Krabbekweekers

wagetjes kijke wagentjes kijken bergen op zoom bouwclubs bergen op zoom vastenavend konterscherp 2020 optocht
Foto: Jurgen Kwisthout

Hierboven is de kleurrijke wagen van De Krabbekweekers te zien. Hoewel het kunstwerk tijdens Wagetjes Kijke nog in de maak was, mag het resultaat er zijn. Wil je zien hoe de wagen eruitziet tijdens de Optocht. Houd dan nummer vijftig in de gaten. Met het thema Ga doe ballonneke in Berrege stijge of dale, vrouwke Fortuna mag ’t bepale! rijden ze dit jaar mee in de stoet.

De Leutige Krabben

wagetjes bouwclubs bergen op zoom kijke wagentjes kijken bergen op zoom vastenavend konterscherp 2020 optocht
Foto: Jurgen Kwisthout

Nog een jarige bouwclub in ons midden. Met maar liefst 6 x 11 jaar op de teller, gaat bouwclub De Leutige Krabben al flink wat jaren mee in ons Krabbegat. Met het thema ’t Mot nie gekker worre! maken ze dit jaar een wagen in een ijzig thema.

De Krabbeklutsers

Niet op het Konterscherp, maar in de Stadsschuur aan de Dubbelstraat vind je de De Krabbeklutsers. Dat de bouwclub ergens anders zit, betekent niet dat het werk er anders uitziet dan de andere clubs. Sterker nog, bekijk maar eens wat voor gedetailleerd werk De Krabbeklutsers in 2018 afleverde.

Lees meer:

intocht trein vastenavend

5 x zo kwamen de Prins en Nar vroeger met de trein aan tijdens de Intocht

De Prins en de Nar komen al een aantal jaren niet meer met de trein naar het Krabbegat. Sinds de rai...
vastenavendtradities na oorlog

7 x na-oorlogse vastenavendtradities die in de loop der tijd toegevoegd zijn

Net zoals Rome niet in een dag gebouwd is, heeft het vele jaren gekost voordat de Vastenavend de vor...
leutneutbon leutneutbonnen gemaakt 2020 ohan Enschedé Amsterdam bv

Mysterie: waar worden de Leutneutbonnen gemaakt?

Een pilsje, droge worst of een hamburger als snelle snack tijdens de Vastenavend. Tijdens de dagen v...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.