Metamorfose van de Westersingel: ontdek de verschillen met het jaren 70-project
Als er een straat in Bergen op Zoom is die de afgelopen tientallen jaren een complete metamorfose heeft gehad, dan...
Bergen op Zoom is een stad in verandering. Waar enerzijds eeuwenoude monumenten staan, werden anderzijds in de afgelopen tientallen jaren voldoende panden bijgebouwd. En sommige vervolgens weer gesloopt. Het dagelijks leven verandert en Bergen op Zoom verandert mee. Weet jij nog dat de doodnormale straten er zo uitzagen?
Het einde van de Kloosterstraat heeft tegenwoordig een andere uitstraling dan vroeger. Waar je nu het oranjekleurige gebouw van het Paradeplan vindt, stond vroeger de Lucernaflat. Niet alleen dat was anders. Voor de flat was een groot parkeerterrein, was de Hema gevestigd én stond het standbeeld van Anton van Duinkerken dat tegenwoordig op de Grote Markt staat.
In eerste instantie lijken sommige gebieden in Bergen op Zoom in de loop der jaren onveranderd gebleven. Tot je gaat kijken naar de details. Want het John F. Kennedyviaduct mag er dan alweer jaren liggen en de watertoren is lang geleden gebouwd, de wilde berm op de voorgrond is er niet meer. Vroeger stonden er dan weer geen bomen in het verlengde van het flatgebouw de Zuiderglacis.
Van Nijmegen tot Arnhem: door heel Nederland kom je brandkranen tegen die in De Holland in Bergen op Zoom gemaakt zijn. Van begin 1900 tot iets na het millennium was de ijzergieterij actief. Tegenwoordig wordt er geen ijzer meer gegoten in dit pand in de buurt van het Kop van het Hoofd. Gelukkig heeft dit Bergs gebouw de sloopwoede overleefd.
Als we de kleur erbij denken, zou deze foto van middelbare school ’t Rijks gerust in 2020 gemaakt kunnen zijn. Of toch niet? Hoewel het schoolgebouw er nagenoeg hetzelfde uitziet, zien de mensen met oog voor detail verschillende hints die verstopt zitten in de foto. Zo ziet het autobusje er behoorlijk gedateerd uit, staat er tegenwoordig een bushokje bij de bankjes, is de elektriciteitskast rechts verdwenen en hebben de verkeersborden een andere stijl.
Het Spuihuis mag er dan al een tijdje staan, pas in 1996 kwam er een restaurant in het pand dat aan het hoofd van de Kaai staat. Daarvoor heeft Het Spuihuis verschillende invullingen gehad. Van wijkcentrum tot onderdak voor een kunstkring en van militaire woning tot huis van de havenmeester.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Bergen op Zoom en blijf op de hoogte van alles over en rondom Bergen op Zoom.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken