Eeuwenoude Bergse opgravingen bewaard: zo ziet het archeologisch depot eruit
Wie wat bewaart die heeft wat: een uitspraak die voor één Bergse organisatie in het bijzonder geldt. De amateur-archeologen van…
Van pispot tot drinkkan en van bakpan tot kookpot. Bergen op Zoom was ooit een bakermat van aardewerk. Heel wat Bergenaren hebben een flink zakcentje verdiend aan handgemaakte potten en pannen. Dat kwam doordat we de juiste materialen op voorraad hadden.
Wat heb je nodig voor een goedlopende pottenbakkerij? Uiteraard een goede oven die je lekker kunt opstoken. Maar je hebt ook bouwmaterialen en brandstof nodig. Denk hierbij aan klei, hout en turf. Het mooie is dat we in en rond Bergen op Zoom veel van die materialen voorraad hadden.
Het ging rap met de productie van aardewerk in Bergen op Zoom vanaf de zeventiende eeuw. Toen telde onze stad meer dan twintig pottenbakkerijen. Daarvan lagen de meeste in een aparte wijk ten noorden van de haven. Het voordeel daarvan was dat de bakkers de producten makkelijk op een schip konden laden voor verder transport.
(Bericht gaat verder onder foto’s)
In Bergen op Zoom werden verschillende soorten producten gebakken. Zo werden potten bijvoorbeeld kleurrijk beschilderd of voorzien van laag tinglazuur. Maar daarbij werd vooral gebruik gemaakt van ideeën en materialen van buiten onze stad. Wil je een echte Bergse creatie, dan krijg je vooral roodgebakken aardewerk dat soms met loodglazuur waterdicht is gemaakt. Wij Bergenaren produceerden kookpotten, bakpannen, schotels, schalen en pispotten. Deze producten kwamen niet alleen in Nederlandse huiskamers en toiletten terecht, maar ook in het buitenland.
(Bericht gaat verder onder foto’s)
In Bergen op Zoom hebben we een eigen archeologiestichting die zich bezighoudt met aardewerk. Deze Stichting In Den Scherminckel organiseert geregeld tentoonstellingen en rondleidingen. Zo kun je nog veel meer te weten komen over het Bergse aardewerk, maar ook over andere bijzondere vondsten.
In onze gids
Populaire rubrieken