Vrede! Dit is het verhaal achter het Bevrijdingsmonument van Bergen op Zoom
Ingesloten tussen de twee wegen van de Arnoldus Asselbergsstraat ligt het Bevrijdingsmonument van Bergen op Zoom. Maar wat is het...
Op 27 oktober 1944 rolden Canadese tanks Bergen op Zoom binnen: de bevrijding van onze stad was een feit. Jaren van bezetting, onderdrukking en verdriet maakten voorzichtig plaats voor meer ademruimte.
De vlag hangt uit, we zijn vrij! Op 27 oktober 1944 bevrijden Canadese soldaten Bergen op Zoom en is de Tweede Wereldoorlog voor onze gemeente voorbij. Je kan het je tegenwoordig niet meer voorstellen, maar tijdens de bevrijding waren het Canadese Sherman tanks die voor hotel De Draak stonden.
In 1945 waren het niet de Duitsers, maar de militairen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene die door de Bergse straten liepen. Op de achtergrond is de Wilhelminakazerne te zien, het gebouw dat we tegenwoordig beter kennen als het CKB.
Na de oorlog bleven veel onontplofte bommen en mijnen achter. De No 1 Netherlands Mine Lifting Company, de voorloper van de latere Munitie en Mijnopruimingsdienst en later de EOD, speurde ook in Bergen op Zoom naar explosieven.
Hoewel Bergen op Zoom tijdens de oorlog redelijk gespaard bleef, raakten verschillende gebouw tijdens de bevrijding van onze stad beschadigd. Vooral in en rond de Noordzijde Zoom en de Zandstraat was dat het geval. De huizen op de foto werden kapotgeschoten tijdens gevechten tussen de terugtrekkende Duitsers en de oprukkende Canadezen.
In 1945 trokken verschillende praalwagens door Nieuw-Borgvliet om het officiële einde van de oorlog te vieren. Op de foto is een van de wagens van de bevrijdingsoptocht in de Antwerpsestraatweg te zien.
De terugtrekkende Duitsers laten tijdens de bevrijdingsdagen een spoor van vernielingen na. Zo ook bij de brug over de Zoom die ze opblazen. Deze brug was niet op dezelfde plek als de brug die tegenwoordig over de Zoom ligt. De brug die in de oorlog opgeblazen werd, lag ter hoogte van de Van Overstratenlaan en het Tuinderspad.
Na de oorlog vervoerde Groot-Brittannië voedsel naar Nederland om de bevolking te ondersteunen. Op de foto is een Engels schip te zien in de Ham, de ingang van de oude haven. Op de achtergrond staat de Zuid-Nederlandse Spiritus Fabriek, later beter bekend als de Nedalco.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Bergen op Zoom en blijf op de hoogte van alles over en rondom Bergen op Zoom.
In onze gids
Populaire rubrieken