Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geen stoffig interieur maar huiskamergevoel: House of Marqeez heropent op een nieuwe locatie

Aangeboden door House of Marqeez 16 augustus 2020

Bergen op Zoom is een kunstinstituut rijker. House of Marqeez blijft zich ontwikkelen en brengt alle kunststromingen waarin zij les geven op één plek samen. In het oude pand van de GGD aan de Zuid-Oostsingel zijn zij een van de nieuwe bewoners van De Zuid-Oost. Van 24 augustus t/m 4 september zijn de open lesweken.

The house of art staat nog steeds bekend als dansschool. Er worden meer dan twintig danslessen per week aangeboden in negen verschillende dansdisciplines. Maar Shannon en Volkan, docenten van de school, hebben achter de schermen gewerkt aan een kunstinstituut. Zang, dans, bijles en binnenkort theater onder één dak: het was een droom die Volkan al een tijdje had. “Wij geven hier alle vormen van kunst waarvan ik denk dat kinderen daar behoefte aan hebben, maar dan op een eigentijdse manier”, vertelt hij opgewekt. “Neem bijvoorbeeld dans: van hiphop tot aan klassiek, wij leren de kinderen alle soorten dansstijlen.”

(Tekst loopt verder onder de foto’s)

Het tekenlokaal. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
De ruimte waar bijles wordt gegeven. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Zangles nemen? Dan kom je hier terecht. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Zanglerares Rachel Traets won in 2011 het Junior Eurovisie Songfestival. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Het oude GGD-pand wordt op verschillende manier wat hipper gemaakt. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Meegaan met de tijd

Kom niet in mijn aura b****. Op een hippe manier brengt Marqeez de boodschap over om afstand tot elkaar te houden, een zin die refereert naar het nummer Anderhalf. Geen saai cultuurcentrum met stoffig tapijt en oubollig posters maar een chill huiskamergevoel, dat is wat Shannon wilde. “Ik heb het idee dat veel opleidingen niet meer meegaan met de huidige behoefte”, vertelt Volkan.

(Tekst loopt verder onder de foto)

house of marqeez Shannon Traets
Shannon Traets. Foto: Christian Keijsers Fotografie

 

“Je moet in de leefwereld van de kinderen stappen. Jongeren krijgen tegenwoordig kritiek dat ze lui zijn en vaak op hun telefoon zitten. Zoiets kan je tackelen door kunstdisciplines aantrekkelijk te maken. Daarnaast hebben we een huiswerkparadijs voor ze gemaakt, een soort van tweede huis. Op die manier maken wij leren nog leuker. Er is altijd wel een soort hiërarchie geweest in de kunst. Zang was klassiek en bij dans was dat ballet. Wij willen het verschil maken door achter de generatie aan te lopen, we verdiepen ons in de manier hoe kinderen kunst ervaren.”

(Tekst loopt verder onder de foto’s)

Een van de danszalen. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Op een grappige manier brengt House of Marqeez op een eigen manier de boodschap over. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Een van de danszalen. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Zanglerares die Junior Eurovisie Songfestival won

Doordat House of Marqeez van dansschool ontwikkelde tot een kunstinstituut, ging Volkan op zoek naar extra docenten. “Ik zocht naar docenten in opleiding waarvan ik wist dat ze niet per se volgens de boekjes werkten”, zegt Volkan. “Neem zanglerares Rachel Traets, winnares van de Nederlandse deelnemers van het Junior Eurovisie Songfestival 2011. Ik zag haar en ze heeft een compleet eigen invulling voor zangkunsten. Het enige wat ik dacht was: die wil ik.”

Volgende stap: tekenlessen

Shannon en Volkan zaten in de flow en pakte door. De volgende discipline voor de school? Tekenen. “Wij zien het belang van tekenlessen, het is een perfecte manier voor de kinderen om te ontspannen. Zo kwamen wij bij Marloes terecht. Ook wordt er binnenkort theaterlessen geven. Wij zien kunst als een hoofdvak, niet alleen als een expressievak. Het zijn de bouwstenen voor de ontwikkeling van een kind. Al onze docenten hebben diezelfde mentaliteit.”

(Tekst loopt verder onder de foto’s)

De ontvangstruimte van de Zuid-Oost. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
De ontvangstruimte van de Zuid-Oost. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
De ontvangstruimte van de Zuid-Oost. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Iedereen moet kunnen dansen

Er zijn bedrijven die het grote geld willen binnenharken en zaken die ondernemen vanuit een bepaalde ideologie. House of Marqeez behoort zéker bij de groep ‘goedzakken’. “Als mensen het financieel wat zwaarder hebben, zorgen wij er toch voor dat hun kinderen kunnen dansen, zingen of schilderen”, vertelt Volkan. “In welke moeilijk omstandigheden sommigen ook zitten: bij ons kunnen de kinderen meedoen met een van onze kunstvormen.”

Nieuwe locatie

Naast de House of Marqeez vind je onder andere creatieve bedrijven, goede doelen initiatieven en organisaties met een sociaal-maatschappelijk karakter op de nieuwe locatie van the house of art. “We zijn allemaal gevestigd in het pand waar vroeger de GGD van Bergen op Zoom zat”, vertelt Volkan. “Daarom ben ik trots dat ik onderdeel uitmaak van de locatie met de naam de Zuid-Oost, een plek waar iedereen uit elke wijk welkom is.”

Open lesweken

Van 24 augustus t/m 4 september zijn de open lesweken bij House of Marqeez. Alle lessen zijn dan gratis toegankelijk voor iedereen vanaf 3 jaar. Het rooster van deze gratis kennismaking vind je op marqeez.nl


Deze bijdrage wordt je aangeboden door House of Marqeez. Meer over House of Marqeez ontdekken?

House of Marqeez dansscholen

Vandaag gesloten

Zuid-Oostsingel 21 , Bergen op Zoom

Bekijk meer:dansscholen

Lees meer:

WOD4LIF(V)E

Richard zorgt dat kinderen die het niet breed hebben tóch meedoen bij House of Marqeez

Kinderen kunnen soms net stuiterballen zijn. Om dat energielevel naar een acceptabel niveau te krijg...
House of Marqeez

House of Marqeez ontwikkelt zich tot Bergse kunstacademie

Dansschool House of Marqeez is eigenlijk allang geen dansschool meer. De docenten van de school zien...
Dansen House of Marqeez

18 jaar en al dansdocent: Kyra en Shannon flikken het

Wat deed jij toen je 18 jaar was? Waarschijnlijk gaf je geen dansles zoals Kyra Gorissen en Shannon ...
  • Wil jij een 'Nieuw in Bergen op Zoom' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Bergen op Zoom.

adv.