Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Michiel geeft crossfit: ‘Je begint niet gelijk met zwaar Olympisch gewichtheffen’

Aangeboden door CrossFit Bergen op Zoom 16 februari 2020

‘Crossfit is voor de flinke spierbonken en afgetrainde fitgirls’. Het is misschien wel een van de grootste vooroordelen van de fitnesswereld op dit moment. Dat de aanname niet klopt, blijkt volgens Michiel Zandbergen ook maar eens weer uit ledenbestand bij CrossFit Bergen op Zoom. “Van mensen die 65+ zijn tot personen die zichzelf wat kilo’s te zwaar vinden: we zien ze hier allemaal”, geeft Michiel aan.

Allerlei leeftijden, bevolkingsgroepen en werkachtergronden weten de weg naar CrossFit Bergen op Zoom te vinden. “Er komen hier moeders die, nadat ze hun kinderen naar school hebben gebracht, bij ons sporten”, vertelt Michiel die samen met Peter van Nunen de zaak runt. “Maar wij hebben ook mensen van defensie, de politie en brandweer. Wat ze hier doen, heeft natuurlijk veel raakvlakken met hun werk. Maar alle lagen van de bevolking zien wij hier. Al komen de sporters tussen de 25 en 50 jaar hier het meest.”

Eigen tempo

Omdat een onervaren 50-plusser niet dezelfde krachten heeft als een sterke militair, werkt iedereen bij CrossFit Bergen op Zoom op een eigen tempo aan zijn of haar lichaam. “Crossfit gebeurt altijd in de vorm van een groepstraining”, vertelt Michiel. “Waar Henk 125 kilo tilt, kan Piet 25 kilo liften. We hebben zelfs crossfit voor kinderen. Daaruit blijkt wel dat je ook zonder ervaring eraan kan beginnen. Welk sportniveau je ook hebt: het is voor iedereen geschikt. Je begint niet gelijk met zwaar Olympisch gewichtheffen.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

CrossFit Bergen op Zoom
Foto: CrossFit Bergen op Zoom

Groepsgevoel

Hoewel je bij crossfit aan een fitte versie van jezelf werkt, is het bewegen goed te vergelijken met een groepssport. “Vooral het community-gevoel is sterk bij crossfit”, gaat een van de eigenaren verder. “De meeste mensen gaan crossfitten omdat ze het individuele van de sportschool beu zijn.”

‘Crossfit is waarschijnlijk de enige sport waar het hardst gejuicht wordt voor de mensen die het laatst klaar zijn’

“Een koptelefoon op de hoofden, het machogedrag, het naar zichzelf kijken in de spiegel: veel mensen hebben daar geen zin meer in. Crossfit is waarschijnlijk de enige sport waar het hardst gejuicht wordt voor de mensen die het laatst klaar zijn. Omdat het groepsgevoel zo sterk is, moedigt iedereen elkaar aan.

Persoonlijke begeleiding

Een ander verschil tussen een sportschool en crossfit? Bij het laatste zijn de groepen klein en kan je rekenen op persoonlijke begeleiding. “De groepen bestaan uit maximaal twaalf personen”, vertelt Michiel. “Crossfit is een combinatie tussen cardio en kracht. Doordat we vasthouden aan een workout of the day doen we iedere keer iets anders. Bij een sportschool doen veel mensen dat niet, daar wordt vaak hetzelfde rondje gedaan.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

CrossFit Bergen op Zoom
Foto: CrossFit Bergen op Zoom

Meer dan alleen sporten

Begin je bij CrossFit Bergen op Zoom, dan kan je volgens Michiel meer verwachten dan een betere conditie. “In de zomer houden we vaak barbecues en in het najaar gaan we met z’n allen naar de Ardennen”, geeft hij aan. “Daar gaan we dan fietsen in het heuvelachtige gebied. Ook aan sportieve activiteiten zoals de Rovers Run en hardloopwedstrijden doen we mee. Het is dus veel meer dan alleen komen trainen.”

Hoge betrokkenheid

Daarnaast zorgen ze bij CrossFit Bergen op Zoom voor een stok achter de deur. Mensen schrijven zich via de app in. Als ze dat niet doen, ondernemen we actie. Want misschien is er wel sprake van een blessure of verliezen de sporters even de focus. Toch komt het niet vaak voor. Door de hoge betrokkenheid en de sociale controle, voelen de mensen zich vaak verplicht naar elkaar om te komen.”

Gratis uitproberen

Denk jij nu: ik wil dat crossfitten ook wel eens proberen! Goed nieuws, wat van maandag 2 maart tot en met 8 maart heeft CrossFit Bergen op Zoom een open week.


Meer over CrossFit Bergen op Zoom ontdekken?

CrossFit Bergen op Zoom sportscholen

Gesloten07:00 - 22:00

Van Aldegondebaan 3, Bergen op Zoom

Bekijk meer:sportscholen

Lees meer:

Bananenpannenkoekjes

Lekker zeg! Gezonde bananenpannenkoekjes volgens Paola’s recept

Als wij jullie nou eens zouden vertellen dat je pannenkoekjes kan eten zonder achteraf een schuldgev...
loden waterleidingen Bergen op Zoom watermeter

Gezondheidsraad: vervang loden waterleidingen in huis voor de gezondheid van je kind

Woon je in een huis dat voor 1960 is gebouwd? Dan heb je volgens Brabant Water kans dat je woning in...
Blauwdruk coaching en training

Tamara helpt om het hoofd leeg te krijgen: ‘Werkgevers moeten meer inzetten op mentale gezondheid’

Tamara Parren werkte net zoals veel mensen jarenlang braaf voor een werkgever. Vorig jaar besloot ze...

adv.