Meer of minder nieuwe winkels in 2022: dit is hoe het zit in Bergen op Zoom
Op zoek naar een nieuwe broek of even langsgaan bij de groenteboer op de hoek: in Bergen op Zoom zijn…
Het is droog in Nederland, zeker voor deze tijd van het jaar. Maar hoe zit het in Bergen op Zoom, valt het bij ons nog mee met de droogte? En als het droog is, kunnen we er dan iets aan doen? indebuurt ging op zoek naar het antwoord.
Om te weten hoe droogte een gebied beïnvloedt, is het volgens Waterschap Brabantse Delta belangrijk om te kijken naar wat voor grond zich in de regio bevindt. “Ons werkgebied, waar Bergen op Zoom ook onder valt, bestaat grofweg voor de helft uit zandgronden en voor de andere helft uit poldergebieden”, vertelt Eveline van het waterschap. “De effecten van droogte zijn in beide gebieden anders.”
Bergen op Zoom ligt in de hoge zandgronden. Dit betekent dat de gevolgen van droogte in onze omgeving sneller en heftiger te zien zijn. “Hoge zandgronden zijn afhankelijk van regen en andere neerslag om het oppervlaktewater en grondwater aan te vullen. Als er langere tijd geen neerslag valt, is er geen manier om extra water in te laten vanuit een externe bron. Want je kunt het water in deze gebieden simpelweg niet omhoog laten stromen, wat in poldergebieden wel mogelijk is.”
In een ideale situatie zou het in de zomer iedere week minstens één keer goed moeten regenen om het waterpeil op orde te houden. “Helaas is dit al een paar jaar niet het geval”, legt Eveline uit. “Daarom proberen we het water dat er wel is zo lang mogelijk vast te houden. Op die manier kan het de grond intrekken in plaats van dat het de zee instroomt.”
De tekst loopt door onder de afbeelding >
Een te laag waterpeil is niet alleen schadelijk voor oevers en kades, het kan ook zorgen voor een verminderde waterkwaliteit. Om te voorkomen dat het waterpeil rond Bergen op Zoom te laag wordt en we last krijgen van deze narigheid, is er een onttrekkingsverbod ingesteld. Hierdoor is het in onze stad en een groot deel eromheen verboden om water uit sloten en beken te halen om bijvoorbeeld landbouwgrond mee te beregenen.
Kunnen Bergenaren zelf iets doen om de droogte tegen te gaan? We vroegen het Niko Wanders, droogte-expert en universitair docent Hydrologie. “Iedereen kan helpen om het drinkwater niet te verspillen. Neem een kortere douche, sproei je tuin niet met kraanwater en was ook je auto niet. Wil je op de langere termijn iets doen, dan moet je tegels uit je tuin halen zodat het regenwater op meer plekken de grond in kan trekken. Maar dan moet het natuurlijk wel gaan regenen”, aldus Niko.
Hij vervolgt: “in de toekomst zullen we meer last krijgen van extreme droogte. Denk maar aan 2018, die droogte maak je maar een keer in de veertig jaar mee. In die toekomst zal dat een keer in de vijftien jaar zijn. We moeten dan ook, als het weer gaat regenen, het water zo goed mogelijk bij ons houden. Niet alleen voor nu, maar ook voor de langere termijn.”
In onze gids
Populaire rubrieken