Mysterie: het verhaal achter het stadswapen van Bergen op Zoom
Het stadswapen van Bergen op Zoom is er een met kruizen en bergen. Daarnaast wordt het trademark van de stad…
Vrede, veiligheid en vrijheid. Op 4 mei herdenken we tijdens Dodenherdenking de oorlogsslachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn. Heel de gemeente Bergen op Zoom staat stil bij het leed dat we nooit mogen vergeten.
In Bergen op Zoom begint het programma rond Dodenherdenking om 19.00 uur. Ook in Halsteren en Lepelstraat worden er herdenkmomenten gehouden.
Dodenherdenking in Bergen op Zoom begint om 19.00 uur met een herdenkingsviering in de Sint-Gertrudiskerk. Na de dienst lopen de deelnemers onder begeleiding van trommelaars van Odiles Rapid naar het Thaliaplein. Daar aangekomen start om 19.58 uur het herdenkingsprogramma. Die bestaat uit een welkomstwoord, het signaal Taptoe en twee minuten stilte. Daarna worden er kransen gelegd en zijn er nog een aantal voordrachten en toespraken, waaronder van burgemeester Petter.
Dit jaar zijn er ook een aantal Canadezen aanwezig bij de Dodenherdenking in onze stad. Zij maken deel uit van het regiment Black Watch of Canada en het regiment Le Régiment de Maisonneuve. Ook pipe band Black Watch pipes and drums is bij de ceremonie aanwezig. Zondag 30 april brachten zij ook een bezoek aan de Canadese Erevelden. Dit omdat het regiment Black Watch of Canada in het najaar van 1944 zwaar heeft gestreden onder Woensdrecht.
Lees verder onder de foto >
In Halsteren is er in de St. Martinuskerk om 19.00 uur een herdenkingsdienst voor alle oorlogsslachtoffers. Na de dienst vertrekt er een stille tocht naar het monument bij de kerk. Daar wordt om 20.00 uur twee minuten stilgestaan bij het oorlogsgeweld. Na de stilte volgt de kransleggingen in combinatie met muziek en een toespraak. De deelnemers leggen ook witte anjers bij het monument.
De herdenkingsdienst in Lepelstraat vindt plaats van 19.15 uur tot 19.50 uur. De speciale mis is in de Sint-Antoniuskerk. Om klokslag 20.00 uur wordt er bij het monument bij de kerk stilgestaan bij het oorlogsleed. De herdenking sluit af met muzikale ondersteuning, een toespraak en kranslegging.
De gemeente vraagt alle inwoners om de vlag op 4 mei halfstok te hangen ter nagedachtenis van de gevallenen. Dit kun je bij je eigen woning natuurlijk de hele dag doen, maar bij Rijksgebouwen ligt dit net iets anders. Zie je bij het gemeentehuis de vlag ’s middags nog niet halfstok? Dat kan kloppen. Volgens de officiële vlaginstructie mag het halfstok vlaggen tijdens de Dodenherdenking namelijk van 18.00 uur tot zonsondergang.
In onze gids
Populaire rubrieken