Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wow! Zoveel kilo afval gooien Bergenaren elke week weg

Door Emilie Klasen 6 november 2019

We houden van opmerkelijke feitjes. Dus toen we de cijfers binnenkregen over hoeveel kilo afval er per persoon is opgehaald in Bergen op Zoom, doken we daar natuurlijk meteen bovenop. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekijkt iedere jaar hoeveel afval er door de gemeenten wordt ingezameld. Zoveel kilo gooit een Bergenaar elke week weg.

Een gemiddelde Nederlander gooit wekelijks 9,5 kilo afval weg. Mensen in de stad produceren op hun beurt weer minder afval dan dorpelingen. Dat komt vooral doordat in de buitengebieden meer gft-afval wordt opgehaald. Waarom dit is? Daar hebben ze bijna allemaal een mooie tuin en dat is in de stad wel anders.

Hoe zit met de kilo’s afval in Bergen op Zoom?

Vorig jaar zorgden de Bergenaren in totaal voor 592,3 kilo afval per inwoner. Dat is wekelijks dus 11,4 kilo afval per inwoner. Huh, maar zó zwaar is die container toch niet als je hem buiten zet? Klopt. Bij deze cijfers is gekeken naar ál het afval, dus ook naar papier en karton, glas, gft en natuurlijk huishoudelijk afval. Kijken we alleen naar huishoudelijk afval dat in de grijze container mag, dan komt dat neer op wekelijks 3,3 kilo per persoon.

Even ter vergelijking: in de gemeente Roosendaal werd 543,3 kilo afval verzameld, in Reimerswaal 852,2 kilo en in Steenbergen 566,4 kilo. Benieuwd waar het meeste afval per inwoner wordt opgehaald? Dat is in de Waddengemeenten (check Vlieland bijvoorbeeld). Hier zitten natuurlijk relatief veel toeristen.

Op dit kaartje kijk je hoe dat bij jou in de buurt zit en kan je filteren op afvalsoort.

Lees ook:

Maartje is klaar met rondslingerend afval: ‘Ik hoop mensen te besmetten met het opruimvirus’

Maartje Heitzman (31) is klaar met alle vervuiling in Bergen op Zoom. Wanneer ze de deur uitstapt, w...
satéprikkers

MAG DAT: satéprikkers bij het gft-afval gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
afvalscheiden bergen op zoom

Afvalscheiden: wat moet waar? Doe de grote indebuurt afvalquiz!

Ben jij koning(in) afvalscheiden of heb je er maar scheid (grapje, schijt) aan? We zijn er altijd ma...

Meer over

Nieuws

adv.