Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wespenplaag op komst: zo laat jij je niet pakken

Door Joost Verdult 7 augustus 2019

Het is geel met zwart, heeft zes poten en een harig lijf. Dit is geen raadsel, het gaat over een wespenplaag die in augustus voorspeld is. Laatst nog kopte de BN De Stem: ‘veel meer wespennesten en het ergste moet nog komen’. Reden tot paniek? Niet als je weet wat je te wachten staat. Je hoeft nergens bang voor te zijn, wanneer je de volgende informatie in je achterhoofd houdt.

De eerste tip is gelijk de bekendste én belangrijkste. De wespen moet je letterlijk en figuurlijk niet tegen hun vleugels strijken. Zeker omdat er een wespenplaag op komst is, is het niet verstandig om een boze zwerm prikkende insecten achter je aan te krijgen. Maar wat moeten we dan wél doen voordat er paniek uitbreekt in Bergen op Zoom? Afvalverwerkingsbedrijf Saver zorgt er niet alleen voor dat jij van jouw oud papier en restafval afkomt, ook wespen jagen ze voor je weg.

Wespenplaag op komst: vechten of vluchten?

Tel eerst even tot tien als het angstzweet nu al over je rug stroomt. Er mag dan wel een wespenplaag in augustus op komst zijn, volgens de woordvoerder van Saver is het aantal meldingen aan het begin van deze maand ongeveer hetzelfde in vergelijking met vorig jaar. Van een plaag is momenteel dus nog geen sprake. Bekijk het daarnaast van de positieve kant. Vind je het fijn om ’s nachts het gezoem van een mug te horen of ben jij er fan van dat dikke vliegen op je eten landen? Dacht het niet. En laten wespen nu net deze irriterende insecten eten. Opgeruimd staat netjes.

Zo houd je wespen buiten de deur

Zijn de muggen en vliegen allemaal opgesnoept en vallen de wespen jou nu lastig? Dan is het tijd voor een tegenaanval. Saver heeft een aantal simpele tips voor je, die ontzettend goed werken:

  • Zet je een raam of deur open? Zorg dan dat er een hor in de opening staat. Zo komt de frisse lucht binnen en blijven de zoemende insecten buiten.
  • Naast dat je stankoverlast tegengaat, is dit ook een simpele tip om wespen tegen te houden: zorg dat je afvalcontainers altijd dicht zijn.
  • Kunnen de wespen niet langs de voordeur? Dan proberen ze wel via de ventilatiegaten in de muren binnen te komen. Plaats daarom bijenbekjes (die natuurlijk ook tegen wespen werken), zodat ze hier geen nest meer kunnen bouwen.

S.O.S. een wespennest! Wat nu?

Zijn de kleine onderkruipsels toch je huis binnengedrongen om te nestelen? Dan adviseert Saver om nooit de in- en uitvliegroute te blokkeren. De boel maar direct verwijderen dan? Wacht daar nog heel even mee, zo geeft het afvalverwerkingsbedrijf aan. Is er een nest, maar heb je er geen last van? Laat het dan niet behandelen, zo tippen ze. De wespen hebben namelijk een grote ecologische waarde. Zoals we net al zeiden: deze insecten eten irritante beestjes zoals vliegen en muggen. Daarnaast geven ze aan dat ‘een wespennest maar een jaar bewoond wordt en zelden op dezelfde plek terugkeert’. Heb je er tóch last van? Dan kan je beter een professionele bestrijder inschakelen.

wespen bestrijden wespennest
Last van een wespennest? Laat het door een professional verwijderen. Foto: ANP/Piroschka van de Wouw

Waarom zijn het toch altijd die wespen?

Deze maand wordt dus gevreesd voor een wespenplaag die op komst is. Hoe zit het eigenlijk met die andere vliegende geel-zwarte bestuivers? Waarom horen we nooit over een hommel- of bijenplaag? De woordvoerster van Saver geeft aan dat hommels en bijen leven van nectar en stuifmeel. Deze lekkernijen voor de stekende insecten zijn gewoon in de natuur terug te vinden. Wespen gaan een stapje verder. Zij komen voornamelijk af op zoetstoffen die zij tegenkomen. Jouw aardbeienijsje, tompouce of lolly met colasmaak zijn daarom een lekker hapje voor onze vriend die soms agressief uit de hoek kan komen. Hoewel jij de wespen daar liever niet op ziet, zijn ze toch heel handig. Een voorbeeld? Een nest van zo’n zesduizend wespen zorgt ervoor dat er in een week tijd zo’n half miljoen (!) vliegen en muggen worden opgegeten.

Lees meer:

Drogisterij De Rode Pilaren muggen insecten middel

Zomer in aantocht! 5 x beschermen tegen prikkende en zoemende insecten

Na een lange vakantie- of werkdag plof je neer in je bed. Het licht gaat uit en je neemt de dag in g...
wintermug mug

Citronella kaarsjes aan! Dit is de muggenverwachting in Bergen op Zoom

Buienradar ken je: de website waarop je vlak voor je de deur uitgaat even checkt of er regenwolken o...
bijenstal-jos-bastiaansen-1

Wij duiken de bijenstal in met de gepassioneerde Jos Bastiaansen [video]

Iedere week nemen we een kijkje bij een Bergenaar die iets bijzonders doet. Oké, bij deze moesten we...

Meer over

Dieren Nieuws

adv.