Plakkende nachten en zweterige dagen: zo kom je de tropische dagen door

Door Joost Verdult 24 juni 2019

Het is warm. Héél warm. Voor de een het ideale moment om van de zon te genieten, voor de ander een perfecte timing om gal te spuwen over Moedertje Natuur. Maar hoe bewapen jij jezelf het best tegen de plakkende nachten en de zweterige dagen? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt daarom met een hitteplan voor onder andere onze provincie. Op deze manier kom jij het beste de tropische dagen door:

Als we de digitale thermometer van Weeronline mogen geloven, blijft het zeker tot het einde van de maand juni plakkend warm. Of je nu al vakantie hebt, naar school/werk moet of al met pensioen bent: het best doe je het allemaal tranquillo. Doordat de zonkracht nu hoog is en je huid snel de klos is, heeft het RIVM een aantal tips om de zonnige dagen zo goed mogelijk door te komen. Zelfs als de vuurbal aan de hemel in de see gesakt is, blijft de warmte nog lekker hangen. Het blijft ’s nachts vaak warmer dan twintig graden.

Tropische dagen: genieten en opletten

Doordat de zon op volle kracht schijnt, is het flink zweten. Maar dat is niet het enige waar we over kunnen klagen. Er is namelijk weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen. Waar de een lekker gaat chillen op het terras met een zomers witbiertje, zijn anderen juist kwetsbaar tijdens dit weer. Denk aan ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, ouderen in verzorgingshuizen en personen in een sociaal isolement, zo geeft het RIVM aan.

Afkoelen doe je zo

Daarom vraagt het RIVM om op deze warme dagen extra op de kwetsbare mensen te letten. Uitdroging en oververhitting zijn de vijanden in dit geval. Gelukkig kan je je goed bewapenen tegen deze boosdoeners. Afkoelen tijdens tropische dagen doe je door:

  • Voldoende te drinken (helaas voor sommigen: het liefst zo min mogelijk alcohol);
  • Dunne kleding te dragen die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Schaduw op te zoeken;
  • Je huid in de smeren met zonnebrand;
  • Lichamelijke inspanning in de middag te beperken;
  • Je woning koel te houden door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Extra op mensen in je omgeving te letten die zorg nodig hebben.

Tips, advies of vragen

Heb je toch meer (ver)brandende vragen? Negeer dan onze slechte woordgrap en ga naar de website van GGD West-Brabant. Ook het Rode Kruis geeft tips en advies via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. En vergeet je niet in te smeren!

Lees meer:

naakt

Naakt in Bergen op Zoom! Hoeveel kleding moet je minimaal aan bij tropisch weer?

Als het tropisch weer wordt trekt iedereen lekker iets luchtigs aan. Sommige mensen nemen dat wel ér...
palmboom tropisch rembrandtstraat

Bergs mysterie: waar is Bergen op Zoom zo tropisch?

Rijd je door Borgvliet, kom je ineens een héél tropisch stukje Bergen op Zoom tegen. Wij wilden wete...
paprika

Te warm om te koken: 4 x een supersnel zomers gerecht

Geen zin om te koken en zit je net als wij met je handen in je klamme haar? Want wat moeten we nu we...

Meer over

Nieuws Weer

adv.