Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rood-wit lint om eikenbomen gezien? Hiervoor is het!

Door Emilie Klasen 11 juni 2019

Hoewel ze vorig jaar geen interesse hadden in onze eikenbomen, is de eikenprocessierups dit jaar wel aanwezig. De harige beestjes hebben nu de levensfase bereikt dat ze brandharen krijgen. Bij aanraking kan dit onder andere jeuk en huiduitslag veroorzaken. Heel vervelend, daarom start de gemeente Bergen op Zoom met de bestrijding van deze rups.

Ben jij onlangs bomen tegengekomen met een rood-wit lint eromheen? Dat kan! Vorige week is de gemeente begonnen met de voorbereiding van de bestrijding van de eikenprocessierups. Zo zijn alle bomen gecontroleerd en bomen met deze jeukrupsen hebben een rood-wit lint gekregen. Maar let op: dit lint betekent niet dat deze bomen gekapt worden. De bestrijding van deze harige beestjes wordt namelijk gedaan met een stofzuiger. Voordelen: de rups wordt gericht bestreden én er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Zie je zo’n harig beestje op een boom zitten zonder lint? Meld dit dan even via de BuitenBeter app of via de website van de gemeente.

Dit is de bestrijdingsroute

De rupsen worden van Noord naar Zuid bestreden en dit vindt alleen plaats in bomen van de gemeente. Zo worden alleen de bomen langs de openbare weg en op recreatieve terreinen gedaan. Maar waarom worden bomen verder van de openbare weg af met rust gelaten? De rups heeft namelijk ook natuurlijke vijanden, zoals sluipvliegen en -wespen, en deze wonen in nesten. Om deze beestjes een kans te geven om zich te ontwikkelen worden deze nesten met rust gelaten.

Lees ook:

rups

Pas op: hier kruipt de vervelende jeukrups in onze regio

Jeuk, een branderig gevoel en een flinke huiduitslag die tot wel twee weken aan kan houden. De eiken...
processierups

Rups-alarm in Brabant: na buxusvreters wemelt het nu van de processierupsen

We hebben het debacle over buxusrupsen nog maar nét achter de rug of de volgende rups zorgt weer voo...

Meer over

Nieuws

adv.