Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vraag en antwoord over het coronavirus: zo weet je waar je aan toe bent

Door Joost Verdult 25 maart 2020

Het coronavirus is naast een pandemie ook een grote zoektocht. Wat mag nog wel en wat mag niet? Om je een overzicht te geven in het oerwoud dat het internet heet, kan jij wel wat duidelijkheid gebruiken. Van vraag tot antwoord over het coronavirus: dit moet jij weten.

Mag ik naar buiten?

Liever niet, zo geeft de Rijksoverheid aan op hun pagina ‘vraag en antwoord’ over het coronavirus. Alleen voor werk (als je niet thuis kan werken), boodschappen en om voor anderen te zorgen, kan je even naar buiten. Een frisse neus halen kan ook, maar doe dit niet in groepsverband. Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar.

Mag ik visite ontvangen?

Hoewel de overheid aangeeft om sociale activiteiten te vermijden, mag je onder voorwaarden visite ontvangen. Maximaal drie mensen mogen op bezoek komen en je houdt ook in deze situatie 1,5 meter afstand.

Kan ik nog naar evenementen?

Nee, tot 1 juni 2020 in ieder geval niet. Waar eerst een ondergrens van honderd personen gold, is sinds 23 maart ieder evenement verboden.

De treinen rijden nog: dan kan ik toch gewoon reizen?

Toch heeft de NS dat liever niet. De Nederlandse Spoorwegen geven aan dat de trein momenteel niet bedoeld is voor mensen die niet noodzakelijk hoeven te reizen. Volgens de NS is de trein momenteel beschikbaar voor de mensen met cruciale beroepen. Ben je toch van plan om te reizen? Houd dan 1,5 meter afstand.

Mijn kinderen willen buitenspelen, mag dat?

Ja, dat kan. Uit de gegevens die nu bekend zijn bij de Rijksoverheid, lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Daardoor is het advies: buitenspelen mag, mits de kinderen geen klachten hebben zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest. Daarnaast moeten grote groepen vermeden worden.

Kan ik op bezoek bij mijn ouders?

Dat ligt eraan. Zijn je ouders ouder dan 70 jaar? Dan zijn ze extra kwetsbaar voor het coronavirus. De Rijksoverheid vraagt in die situatie het contact te beperken en zéker niet op bezoek te gaan als je gezondheidsklachten hebt zoals koorts, hoest- of verkoudheidsklachten.

Waarom komt er geen lock-down?

Omdat dit volgens de Rijksoverheid geen meerwaarde heeft. Het virus zou zich in die situatie minder makkelijk verspreiden, al bouwt niemand immuniteit op. Wanneer de lock-down dan opgeheven wordt, is er volgens de overheid een kans dat juist dan veel mensen in een korte periode ziek worden. Het virus stel je daardoor juist uit.

Moet ik een mondkapje dragen?

Nee dat hoeft niet, zo is het advies van de overheid. Een mondkapje wordt alleen geadviseerd voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Daardoor kan verkeerd gebruik van de mondkapjes schijnzekerheid geven.

Lees meer:

krabbenfoor verboden bergen op zoom

Strengere coronaregels: dit is vanaf nu verboden in Bergen op Zoom

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet...
Weekmarkt Bergen op Zoom Kraam

Ook extra maatregelen op de Brabantse weekmarkten

Vorige week ging de weekmarkt op donderdag gewoon door. Dat blijft ook zo, maar wel gelden vanaf maa...
lenteweer help de horeca bergen op zoom speciaalbiertjes in bergen op zoom

Help de horeca in Bergen op Zoom met Help de Horeca!

In deze onzekere tijden van het coronavirus worden ondernemers gedwongen extra creatief te zijn. Gel...

adv.