7 x straten die niet meer bestaan: wel eens van de Drol of Stoelematstraat gehoord?

Door Irma van Schaijk 12 juli 2018

Vroeger was Noordgeest een gehucht, en de weg er naartoe werd simpelweg ‘De weg naar Noordgeest’ genoemd. Die straat is al jarenlang verdwenen, en zo zijn er nog heel wat meer. Wij geven je hier meer straten die niet meer bestaan.

Mineurstraat: een zijpad of steegje van de Moergrebstraat. Het was genoemd naar het legeronderdeel de mineurs. Mineurs waren geniesoldaten, die mijngangen groeven om van daaruit de vijandelijke stellingen te ondermijnen. Zo hebben we nu nog wel het Mineurplein.

De Drol was eigenlijk meer een gebied dan een straat. In 1825 hoorde daar onder andere het Laag, de Laage Meeten, de Hooge Akker, de Blokkeeltjes, de Duinen en de Moor(d)thoek bij.

Stoelematstraat: deze straat is verdwenen door de aanleg van de Westersingel. Het was genoemd naar ravelijn de Stoelemat. In de toegangsruimte van dit vestingwerk was een magazijn, waar buskruit werd gemaakt. Dit kruitmagazijn ontplofte in 1831, waarbij heel veel slachtoffers vielen.

Zwembadweg: In 1885 werd in een deel van de vroegere nieuwe haven een zoutwaterbad aangelegd, en uitgebreid in 1934. Het bad werd wegens de hoge exploitatiekosten gesloten in mei 1973. De zwembadweg was toen (uiteraard) de weg naar het zwembad en was een zijweg van de nog steeds bestaande Wittoucksingel.

Ravelijnlaan: Logisch: de Ravelijnlaan lang langs het Ravelijn. Nu noemen we dit de Korneel Slootmanstraat.

De weg naar Noordgeest: Noordgeest was ooit een gehucht met de boerderijen Het Groene Woud, de Kopere Doos, De Spiegel en Het Burgerhout. Ook de straten Het Binnewegje, de Groenwoudseweg, de Oude Baan naar Steenbergen, Het Baandje naar de Rijsselbergen en de weg naar Noordgeest hoorden hierbij. Wat toen de Weg naar Noordgeest was, is nu deels Bloemendaal en deels Prebendepad.

Morlode: Sinds 1995 noemen we wat vroeger Morlode was de Boulevard. Klinkt natuurlijk een stuk sjieker! De naam van de straat kwam van de Morlode, een waterloop in het Verdronken Land van Zuid Beveland.

Bron: ‘De straatnamen van Bergen op Zoom’ van Willem A. van Ham

Lees ook:

bergen op zoom

9 x zo heb je Bergen op Zoom nog nooit gezien

Een bijzondere hoek kan een bekende plek er echt heel anders uit laten zien. Tijdens het zoeken naar...
aak kortste straatnaam

Bergs mysterie: wat is de kortste straatnaam van Bergen op Zoom?

Het is nou niet zo dat je niet kunt leven zonder deze informatie, maar wij vonden het wel grappig om...

Meer over

Verkeer

adv.