Auto parkeren in Bergen op Zoom? Dat doe je vanaf nu met een nieuwe app
Je auto kun je gewoon blijven parkeren, maar de manier waarop je betaalt voor je plekje gaat in Bergen op…
Het speelt in veel gemeenten; voormalige asielzoekers met een verblijfsvergunning worden door de gemeente niet geholpen aan een woning. In het laatste halfjaar van 2020 hebben twee op de drie gemeenten niet genoeg vergunninghouders geholpen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Hoe worden vergunninghouders in Bergen op Zoom geholpen?
Zodra een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, wordt de hulp van de gemeente ingeschakeld om te helpen met het zoeken van een geschikte woning.
Twee keer per jaar krijgt elke gemeente van de Rijksoverheid te horen hoeveel vergunninghouders zij aan een huis moeten helpen. Het aantal is afhankelijk van de hoeveelheid inwoners. Hoe groter de gemeente, hoe meer mensen hulp nodig hebben. Uit de cijfers blijkt dat veel gemeenten moeite hebben om al deze woningzoekenden te helpen.
In de tweede helft van 2020 moest Bergen op Zoom eigenlijk 82 vergunninghouders huisvesten. In die periode is voor 56 mensen daadwerkelijk een woning gevonden. Dat is een verschil van 26 vergunninghouders en daarmee loopt Bergen op Zoom achter op schema.
De druk op de gemeente wordt alleen maar groter. Het tekort van de vorige periode, komt namelijk bovenop het nieuwe doel dat de Rijksoverheid elk half jaar vaststelt.
Onder andere het tekort aan woningen zorgt ervoor dat veel gemeenten moeite hebben om alle voormalige asielzoekers te helpen, blijkt uit een nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid. In hetzelfde bericht staat dat er vanuit verschillende partijen hulp wordt aangeboden, waaronder extra opvangplekken en ondersteuningspakketten voor gemeenten.
In onderstaande kaart zie je de stand van zaken per gemeente. Goed om te weten: de cijfers gaan over de tweede helft van 2020.
In onze gids
Populaire rubrieken