Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijna zomer en al bezig met Vastenavend: Eric Elich vertelt waarom

Door Joost Verdult 31 mei 2019

Langzaam maar zeker komt de zomer van 2019 in zicht. Wanneer je languit met zand tussen je tenen van het weer geniet, denk je niet aan gordijnen en zakdoeken. Voor de Bergse bouwclubs is dat anders. Zij maken al een begin voor de Vastenavend van 2020. En daar willen Stichting Bergse Bouwers en Eric Elich je bewust van maken.

Waarschijnlijk sta jij er in het voorjaar niet bij stil dat veel bouwclubs stilletjes aan weer beginnen. Juist om die reden is er woensdag 29 mei een lezing georganiseerd in het Zwijnshoofd. Van bouwers tot ontwerpers en kunstenaars tot niet-bouwers: ze waren stuk voor stuk geïnteresseerd in het pre-Vastenavendverhaal.

Vastenavend is nog ver weg: of niet?

eric elich sancta maria
Eric Elich tijdens een eerdere presentatie op een Bergse basisschool. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Wij horen je denken: ‘Vastenavend, dat duurt nog maanden voordat het zover is’. Op de kalender is dat zo, maar voor de bouwers niet. Wist je dat de meeste bouwers al in de periode maart-mei aan de slag gaan? Dan beginnen de creatievelingen met het bedenken en ontwerpen van de wagens. Daarnaast bekijken ze welke technieken ze daar het best bij kunnen gebruiken. Want welke vormgeving wordt er gebruikt? Op welke manier kunnen de bouwers inspiratie opdoen en wat is een sterk verhaal om te vertellen? Die bewustwording wilden ‘de ambassadeurs van de Vastenavend’ bij jouw creëren.

VastenavendAkkedemie

De lezing in het Zwijnshoofd kan je zien als een opstapje naar een VastenavendAkkedemie in de toekomst. Een initiatief waar de Vastenavend van A tot Z ontleed wordt. Volgens de organisatie zijn er nog geen blauwdrukken van het plan, maar zijn er wel al ideeën. Wij zijn benieuwd!

(Tekst gaat verder onder foto)

bouwclubs
In het voorjaar beginnen de bouwers al met het ontwerpen van de wagens. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Hoewel de VastenavendAkkedemie nog toekomstmuziek is, werd tijdens de lezing stilgestaan bij de voorbereidingen van het feest. Van Bergse ontwerper Louis Weijts tot een handleiding voor het ontwerpen van wagens: het kwam allemaal voorbij. Er werd zelfs een uitstapje naar het buitenland gemaakt. Want hoe gaat het eraan toe in Nice, Valencia en Via Reggio? Het zijn zaken waar je normaal gesproken niet aan zou denken tijdens het feest van de leut.

Rekening houden met alles

Wat dacht je van de duurzaamheid bij de bouwclubs? Zo zijn er al bouwclubs die werken met schuim en rekening houden met het milieu. Allemaal zaken waar je niet altijd bij stilstaat wanneer je met een pilsje in je hand de optocht bekijkt. Lees je dit nu en denk je: shit, hier had ik ook bij willen zijn? Dan hebben we goed nieuws voor je. De organisatie ziet het wel zitten om meerdere avonden te houden met de Vastenavend als hoofdthema. Op die manier word je van eiges een échte Vastenavendexpert.

Lees meer:

vastenavend

Vastenavend 2020 in Bergen op Zoom: noteer deze data alvast in je agenda

Ook zo'n leutige Vastenavend gehad? Zo leutig, dat je nu alweer zin hebt in de volgende? Pak dan je ...

Foto’s van ProefMei 2019: sta jij erop?

ProefMei 2019 zit er weer op en is slechts een lekkere nasmaak die achterblijft. Hebben je smaakpapi...
Micky Lint

Micky is op elk Bergs feestje: ‘Met een camera in je handen heb je veel aanspraak’

Plaatjes schieten tijdens Koningsnacht, 90’s No Limits of een ander groot Bergs evenement: onze gast...

adv.