Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Café-uitbater Daan zegt door corona De Mortier vaarwel: ‘We hadden geen omzet meer’

Door Joost Verdult 18 september 2020

Het lukt Daan Bunck van De Mortier in Bergen op Zoom niet meer om het café draaiende te houden. Niet omdat hij de horeca beu is, maar door het coronavirus neemt hij vrijdag 18 september afscheid van zijn kroeg waar hij in september 2016 begon.

Daan en Kiki Bunck maakten twee weken geleden misschien wel de moeilijkste beslissing van hun leven: stoppen met hetgeen dat ze leuk vinden. “De sluiting komt puur door corona, we hadden gewoon geen omzet meer”, vertelt eigenaar Daan.

Knoop doorhakken

Emotioneel was de keuze volgens Daan lastig, al was de knoop doorhakken volgens hem rationeel gezien een stuk makkelijker. “Als de accountant tegen je zegt: ‘Daan, dit ga je niet lang volhouden’, dan is de beslissing snel gemaakt”, vertelt de uitbater van café De Mortier in Bergen op Zoom. “Op het moment dat je de cijfers erbij pakt, dan weet je dat het gewoon klaar is.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

café cafe de mortier bergen op zoom kroeg
Foto: Jurgen Kwisthout

Geen terras in coronatijd

Een van de redenen dat Daan de coronaperiode niet overleeft, is te wijten aan het ontbreken van een terras. “De mogelijkheid tot een terras hebben wij niet”, geeft hij aan. “In dat geval heb je nog omzet. Wij hebben altijd gezegd dat we blij zijn dat we geen terras hebben, maar nu was het handig geweest. Met ons café zijn wij vooral afhankelijk van verenigingen. Doordat zij door corona niet konden komen, houd het op een gegeven moment voor ons op. Zo simpel is dat.”

Honk voor clubs en verenigingen

Voor verschillende clubjes en verengingen was café De Mortier hun stamkroeg. Van de groepen die kwamen, moest Daan het voornamelijk hebben. “Denk aan vastenavendbandjes, koren, een grote bridgevereniging en jazzbandjes”, vertelt hij.

‘Pas als ik de sleutel inlever, merk ik denk ik pas echt de impact’

Vooral de binding met die mensen gaat de uitbater missen. “Tijdens de laatste repetitie van de jazzband werd ik tot erelid benoemd. Dat soort dingen zijn wel mooi. Nu zit ik vooral in de flow van het afhandelen van alle dingen. Pas als ik de sleutel inlever, merk ik denk ik pas echt de impact.”

Café verdwijnt niet

Hoewel Daan uit De Mortier gaat, verdwijnt het café niet helemaal. “In ieder geval tot 1 december blijven wij boven het café wonen”, zegt hij. “Het plan is dat de verhuurder van het pand de kroeg zelf gaat doen. De Mortier blijft dus waarschijnlijk.” Op de manier waarop Daan afscheid neemt van zijn avontuur is hij duidelijk. “Er komt geen afscheid”, vertelt hij. “Dit hele verhaal met de coronacrisis is ons echt rauw op ons dak gevallen.”


Meer over Café de Mortier ontdekken?

Café de Mortier cafés

Dubbelstraat 66, Bergen op Zoom

Bekijk meer:cafés

Lees meer:

winactie indebuurt bergen op zoom restaurant oase restaurant corona

De winactie is bijna voorbij: maak snel nog kans op gratis driegangenmenu’s van Oase

Brengt de winactie van indebuurt Bergen op Zoom jou binnenkort bij restaurant Oase? Al sinds begin s...
Het lunchroom Lunchcafé panos wouwsestraat broodjes broodjeszaak

Deze nieuwe lunchroom in de Wouwsestraat komt in het pand van Panos

Broodjeszaak Panos bleef de laatste tijd opvallend vaak dicht. Een mededeling achter de etalageruit ...
opening La Place in Bergen op Zoom

La Place in de Bergse binnenstad sluit vanwege het coronavirus

La Place verdwijnt uit de binnenstad van Bergen op Zoom. Door de coronacrisis en de verplichte sluit...

adv.