Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder! Tijdelijk Holocaust lichtmonument in Bergen op Zoom

Door Frits Klasen 19 januari 2020

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Met een tijdelijk lichtmonument wordt stilgestaan bij de Nederlandse Holocaustslachtoffers in 170 verschillende gemeenten, waaronder Bergen op Zoom. Nooit eerder werd op zoveel plekken in Nederland tegelijkertijd stilgestaan bij de Holocaust.

In Bergen op Zoom is dit lichtmonument te bewonderen op de binnenplaats van het Markiezenhof. Van 23 tot en met 29 januari kan je hier dagelijks terecht tot 20.30 uur. Het doel van dit lichtmonument is om het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden. En dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, onze plaatsgenoten of buren waren.

(Tekst loopt verder onder Facebookpost)

Herdenkingsstenen

Het monument komt van de hand van kunstenaar Daan Roosegaarde. Zowel in de joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. De herdenkingsstenen zijn geïmpregneerd met fluorescerende pigmenten en lichten op onder invloed van onzichtbaar ultraviolet licht. Om de paar seconden zie je de stenen een blauwe kleur uitstralen en weer uitdoven.

Joodse gemeenschap

Voor de Tweede Wereldoorlog telde Bergen op Zoom een bloeiende joodse gemeenschap. Een groot aantal joodse burgers is vermoord in vernietigingskampen. Hun namen zijn terug te vinden in de hal van de synagoge. De Stichting Bezichtiging Monumenten verzorgt tijdens deze week extra gratis rondleidingen in de synagoge in de Koevoetstraat. Hiervoor moet je jezelf wel van tevoren aanmelden, dat kan hier.

Lees meer:

supermarkten bergen op zoom

7 x supermarkten van vroeger: terug naar de tijd van de volle spaarkaart

Iedere dag of één keer in de week. Om ervoor te zorgen dat wij optimaal blijven functioneren, moeten...
gemiddelde prijs woning Bergen op Zoom monumentaal pand bergen op zoom Lievevrouwestraat gevel londonstraat mooi

Monumentaal pand: zo krijgt jouw huis een officieel historisch tintje

Bergen op Zoom kent een rijke historie. Zeker in de binnenstad struikel je over de oude gebouwen en ...
postkantoor postkantoren bergen op zoom plein 13 postkantoren bergen op zoom

Ansichtkaarten tot liefdesbrieven: hier zaten vroeger de postkantoren

Likken, plakken en versturen. In de tijd dat brieven nog massaal verstuurd werden, waren de PTT Post...

 

  • Wil jij een 'Nieuw in Bergen op Zoom' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Bergen op Zoom.

adv.